Χριστιανικός Ορθόδοξος Φιλανθρωπικός Σύλλογος Φίλων
Ιερού Ησυχαστηρίου Παντοκράτορος Μελισσοχωρίου ο Άγιος Γρηγόριος Ο Παλαμάς
Καλάθι αγορών : 0 | 0,00
Κατηγορίες

Ακολουθία της θείας Μεταλήψεως

Κωδικός: SOT-035Έχετε 0 προϊόντα στο καλάθι

Ποσότητα:

Ακολουθία της θείας Μεταλήψεως

Μετάφραση στη Δημοτική Μάριος Δομουχτσής

Η Ακολουθία της θείας Μεταλήψεως αποτελείται από μια σειρά τροπαρίων, ψαλμών και ευχών που μας προετοιμάζουν για τη θεία Κοινωνία. Είναι καλό να διαβάζεται από κάθε πιστό κάθε φορά που πρόκειται να μεταλάβει, ώστε η προετοιμασία του για τη σημαντικότερη στιγμή στη ζωή του, τη στιγμή δηλαδή που θα πλησιάζει στο Άγιο Ποτήριο, να είναι όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη και σωστή. 


Άδετο
Διαστάσεις: 9Χ13,5
Σελίδες: 125
ISBN: 978-618-5107-04-8Η Ακολουθία της θείας Μεταλήψεως βρίσκεται στο εκκλησιαστικό βιβλίο που ονομάζεται "Ωρολόγιον το Μέγα". Αποτελείται από μια σειρά τροπαρίων, ψαλμών και ευχών που μας προετοιμάζουν για τη θεία Κοινωνία. Είναι καλό να διαβάζεται από κάθε πιστό κάθε φορά που πρόκειται να μεταλάβει.

Η Ακολουθία αυτή διαβάζεται τμηματικά σε τέσσερις ενότητες.

Η πρώτη ενότητα αποτελείται από τον Κανόνα, μια σειρά δηλαδή τροπαρίων που έχουν ως ακροστιχίδα το αλφάβητο. Ο Κανόνας αυτός διαβάζεται στο σπίτι μαζί με το Μικρό Απόδειπνο το βράδυ πριν από τη θεία Κοινωνία.

Η δεύτερη ενότητα διαβάζεται την επόμενη μέρα το πρωί (ή κατ' ανάγκην κι αυτή το προηγούμενο βράδυ στο σπίτι). Αποτελείται από τρεις ψαλμούς, οι οποίοι σχετίζονται με το υπερφυές μυστήριο της θείας Ευχαριστίας, τρία σχετικά τροπάρια και δέκα ευχές που έγραψαν άγιοι Πατέρες και όσιοι της Εκκλησίας μας.

Η τρίτη ενότητα αποτελείται απο κάποιους στίχους, τροπάρια και μία ευχή που διαβάζει την ώρα του κοινωνικού ο ιερέας και κάθε πιστός που πρόκειται να κοινωνήσει. Μετά τη θεία Κοινωνία, ο πιστός που έχει κοινωνήσει διαβάζει το τέταρτο και τελευταίο μέρος της Ακολουθίας της θείας Μεταλήψεως, που λέγεται "Ευχαριστία μετά την θείαν Μετάληψιν". Αποτελείται από πέντε ευχές αγίων Πατέρων, κάποια τροπάρια και την απόλυση.

Η όλη Ακολουθία της θείας Μεταλήψεως έχει ως σκοπό να βοηθήσει κάθε πιστό, ώστε η προετοιμασία του για τη σημαντικότερη στιγμή στη ζωή του, τη στιγμή δηλαδή που θα πλησιάζει στο Άγιο Ποτήριο, να είναι όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη και σωστή.

Μαζί λοιπόν με όλη την υπόλοιπη προετοιμασία μας, ας διαβάζουμε αποβραδίς αυτές τις προσευχές με συναίσθηση και αγάπη πολλή προς τον Κύριό μας Ιησού Χριστό. Δηλαδή στην καρδιά μας να κυριαρχεί ο ιερός πόθος να έρχεται Εκείνος μέσα μας, για να μας χαρίζει όλα τα θεϊκά δώρα που φέρνει μαζί Του: τη χαρά, την υγεία, τον φωτισμό, την πρόοδο, τον αγιασμό της καρδιάς μας.

Αδελφότης Θεολόγων "Ο Σωτήρ"

Login-iconLogin
active³ 5.5 · IPS κατασκευή E-shop · Όροι χρήσης