Χριστιανικός Ορθόδοξος Φιλανθρωπικός Σύλλογος Φίλων
Ιερού Ησυχαστηρίου Παντοκράτορος Μελισσοχωρίου ο Άγιος Γρηγόριος Ο Παλαμάς
Καλάθι αγορών : 0 | 0,00
Κατηγορίες

Οδοί Ζωής. Τα κατά Κυριακήν Αποστολικά Αναγνώσματα

Κωδικός: KYPSELI-170Έχετε 0 προϊόντα στο καλάθι

Ποσότητα:

Δημήτριος Π. Ρίζος
Δρ. Θεολ. - Φιλόλογος

ΟΔΟΙ ΖΩΗΣ
Τα κατά Κυριακήν Αποστολικά Αναγνώσματα

 

Κυριακοδρόμιον Αποστολικών Περικοπών όλου του έτους.


Άδετο

Σχήμα: 14Χ21
Σελίδες: 240Προσφάτως κυκλοφορήθηκε το Κυριακοδρόμιον Ευαγγελίων με τον τίτλο ΓΛΥΚΕΑ ΛΟΓΙΑ. Τώρα ήρθε η σειρά να τυπωθούν σύντομα κηρύγματα ή διδασκαλίες με αφορμή τα κατά Κυριακήν Αποστολικά Αναγνώσματα όλου του έτους.

Πρόκειται για μία φυσιολογική και αναμενόμενη συνέπεια και συνέχεια. Εμμέσως την ιδέα μού την  έδωσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, ο Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ.κ. Θεόκλητος. Όταν για αρκετά χρόνια εξυπηρετούσα τον κοιμητηριακό ναό της Αναστάσεως του Κυρίου, είπα στον επίσκοπό μας ότι για τέσσερα χρόνια μιλάω στα ευαγγελικά αναγνώσματα του Σαββάτου και υποχρεώνομαι να κάνω επαναλήψεις. Τότε μου υπέδειξε να αρχίσω να μιλάω με αφορμή τα αποστολικά αναγνώσματα, όπως και έγινε. Ακολουθώντας την ίδια συμβουλή, τώρα που τα κατά Κυριακή ευαγγελικά αναγνώσματα ολοκληρώθηκαν, συνεχίζω με τα αποστολικά. Και με την χάρι του Θεού συμπληρώθηκε ο ενιαύσιος κύκλος και έχω την χαρά να παρουσιάζω τυπωμένη την προσπάθεια σε βιβλίο παρόμοιο με τα Γλυκέα Λόγια.

Οι συνθήκες για την συγγραφή είναι οι ίδιες, όπως σημειώνονται στα Γλυκέα Λόγια. Γράφηκαν σύντομα κηρύγματα πάνω στα κυριακάτικα αποστολικά αναγνώσματα για να ικανοποιηθή η επιθυμία και ο ζήλος των ιδίων προσώπων που θέλουν να διαβάζουν σύντομο κήρυγμα στα χωριά, τα οποία εξυπηρετούν ως εθελοντές ιεροψάλτες. Τα δε συγκεκριμένα ακροατήρια προσδιορίζουν και το επίπεδο εκλαϊκεύσεως του αποστολικού αναγνώσματος. Το σημειώνω αυτό διότι είναι εύκολη, νομίζω, η παρουσίασις ευαγγελικής περικοπής που καταγράφει ένα θαύμα, ενώ αντίθετα, παρουσιάζει σχετική δυσκολία η προσπάθεια εκλαϊκεύσεως του αποστολικού κειμένου. Και ενώ στα ευαγγέλια γινόταν η παρουσίασις όλης της περικοπής, στους αποστόλους γίνεται επιλογή μέρους της περικοπής ή μόνον κάποιου στίχου. Ωστόσο, παρά την δυσκολία, έγινε προσπάθεια να παραμείνη το μέγεθος σταθερά στις δύο σελιδες Α4 με την ίδια γραμματοσειρά και τα ίδια διάκενα.

Προσπάθησα να παρουσιάσω στοχευμένα θέματα που αφορούν στον καθημερινό πνευματικό αγώνα των πιστών, όπως τα διδάσκει η Εκκλησία μας μέσα από το θεόπνευστο κείμενο της Αγίας Γραφής, και κυρίως του αποστόλου Παύλου. Λέγω "προσπάθησα", διότι δεν διαθέτω την σοφία και, κυρίως, την εμπειρία και τα βιώματα των Πατέρων της Εκκλησίας μας, στηρίχθηκα όμως σε αυτούς, για να μην απομακρυνθώ από την αλήθεια. Επικαλούμαι την χάρι του Θεού να καλύψη τα κενά τόσο στο προφορικό κήρυγμα όσο και εδώ στο γραπτό.

Είχα μπροστά μου το αποστολικό κείμενο από τις εκδόσεις "ΦΩΣ" της ΧΕΕΝ του 1981. Την Καινή Διαθήκη, κείμενο-ερμηνευτική απόδοσις Ιωάννου Κολιτσάρα, δεκάτη έκδοσις του 1990. Και βεβαίως την Πατρολογία J. - P.MIGNE.

Ευχαριστώ τον άγιο Θεό που με αξίωσε να φθάσω στην ολοκλήρωσι του Κυριακοδρομίου των ευαγγελικών και αποστολικών αναγνωσμάτων. Μετά ευχαριστώ τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ.κ. Θεόκλητο που με στήριξε στην όλη προσπάθεια και ευχαρίστως δέχθηκε να γράψη σύντομο χαιρετισμό για την έκδοσι.

Και εδώ τον τίτλο τον επενόησε ο Πρωτοσύγκελλος π. Ιουστίνος Μπαρδάκας, όπως αποτυπώνεται στην σελίδα με τον ψευδότιτλο του βιβλίου. Τον ευχαριστώ εκ καρδίας.

Οι εκδόσεις "ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΚΥΨΕΛΗ" ανέλαβαν την έκδοσι. Ιδιαιτέρως ευχαριστώ τον αγαπητό Στυλιανό Κεμεντζεντζίδη, και για την καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδόσεως.

Οι καιροί μας χαρακτηρίζονται από αμέλεια και αδιαφορία, αν μη εχθρότητα, για τον λόγο Θεού. Αυτή η κατάστασις μας υποχρεώνει να επιμένουμε περισσότερο στην διάδοσί του.

Έχομε την ελπίδα ότι υπάρχουν πάντα και κάποιοι οι οποίοι διψούν πραγματικά. Εύχομαι να λογαριασθή ως ένα ποτήρι "ύδατος ζώντος"¨το βιβλίο αυτό, με το οποίο θα ξεδιψάση κάποια ψυχή.

Δημήτριος παπαΠέτρου Ρίζος
Δρ. Θεολογίας-Φιλόλογος

 

Login-iconLogin
active³ 5.5 · IPS κατασκευή E-shop · Όροι χρήσης