Χριστιανικός Ορθόδοξος Φιλανθρωπικός Σύλλογος Φίλων
Ιερού Ησυχαστηρίου Παντοκράτορος Μελισσοχωρίου ο Άγιος Γρηγόριος Ο Παλαμάς
Καλάθι αγορών : 0 | 0,00

Αγιολόγιον της Ορθοδόξου Εκκλησίας

Κωδικός: OL-GR-007


Έχετε 0 προϊόντα στο καλάθι
Ποσότητα:

Αγιολόγιον της Ορθοδόξου Εκκλησίας

Οι Άγιοι της Εκκλησίας είναι τα πρότυπα και οι ακοίμητοι βοηθοί μας στον αγώνα της ζωής. Επικαλούμαστε καθημερινά τις πρεσβείες τους, και ευχαριστούμε τον Θεό γι' αυτούς. Το μικρό και καλαίσθητο αυτό Αγιολόγιο -συμπληρωμένο μετά από πολυτετή εργασία- απευθύνεται κυρίως στους Ιερείς, ως βοήθημα στη μνημόνευση των Αγίων της ημέρας, αλλά και σε κάθε αγιόφιλο πιστό.


Δεμένο

Σχήμα: 13 Χ 20
Σελίδες: 110
ISBN: 978-618-5138-07-3Οι Άγιοι της Εκκλησίας τελείωσαν νικηφόρως τον αγώνα της επιγείου ζωής και τώρα αγάλλονται θεωρώντας το πρόσωπο του Χριστού. Έχουν μεγάλη παρρησία στον Κύριο και διαβιβάζουν σ' Αυτόν τις αιτήσεις μας για να βρουν έλεος οι αμαρτωλές ψυχές μας.

Οι θεοφόροι Πατέρες της Εκκλησίας λένε ότι και η απλή μνημόνευση των Αγίων είναι διδασκαλία αρετής και αίτηση θείας βοηθείας. Κατά τον όσιο Νικόλαο τον Καβάσιλα, η λέξη μνημονεύσαντες στην λειτουργική φράση Της Παναγίας, αχράντου, υπερευλογημένης..., που επαναλαμβάνεται τόσο συχνά στις εκκλησιαστικές ακολουθίες, σημαίνει: να καλέσουμε σε βοήθεια τους Αγίους, να τους παρακαλέσουμε.

Ιδιαίτερα κατά την θεία Λειτουργία, η μνημόνευση των Αγίων έχει και ευχαριστιακό χαρακτήρα: ευχαριστούμε τον Θεό για τους Αγίους που μας χάρισε ως προστάτες και πρότυπα στη ζωή μας, ευχαριστούμε και τους Αγίους επειδή μας ευεργετούν παντοιοτρόπως.

* * *

Το μικρό αυτό Αγιολόγιο πιστεύουμε ότι μπορεί να φανή χρήσιμο σε κάθε αγιόφιλο πιστό. Κυρίως όμως απευθύνεται στους Ιερείς, ως βοήθημα στη μνημόνευση των Αγίων. Για τον λόγο αυτόν, τα ονόματα των Αγίων καταγράφονται σε πτώση γενική, και οι Άγιοι κάθε ημέρας ταξινομούνται σε Αποστόλους, Ιεράρχες, Μάρτυρες κλπ.

Το Αγιολόγιο βασίζεται στον Συναξαριστή του αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου. Ελήφθησαν υπ' όψιν όμως και πολλά άλλα αγιολογικά κείμενα, αρκετά από τα οποία παρατίθενται στο τέλος ως βιβλιογραφία.

Κατά τη σύνθεση του Αγιολογίου απαλείψαμε πολλές διπλές μνήμες Αγίων, εκτός από τις περιπτώσεις όπου η ακολουθία του Μηναίου ή άλλος λόγος εμπόδιζε κάτι τέτοιο. Δεν καταχωρήσαμε ανωνύμους Αγίους (εκτός από ελάχιστες περιπτώσεις όπου αυτοί τιμώνται με Ακολουθία). Αγνοήσαμε ό,τι δεν αποτελεί καθ' αυτό μνήμη Αγίου, δηλαδή ανακομιδές ιερών λειψάνων, συνάξεις κλπ. Εξαίρεση αποτελούν κάποιες περιπτώσεις όπου υπάρχει ακολουθία.

Για το θέμα της καταγραφής Αγίων από άλλες ορθόδοξες χώρες, ακολουθήσαμε κριτήρια αυστηρής επιλογής. Επειδή το Αγιολόγιο απευθύνεται σε Ιερείς, και μάλιστα ελληνόφωνους, και η υπερβολική διόγκωσή του θα το καθιστούσε δύσχρηστο, επιλέξαμε τους γνωστότερους Αγίους από τις αδελφές ορθόδοξες Εκκλησίες, και δεν συμπεριλάβαμε εκείνους των οποίων τα ονόματα διαβάζονται δύσκολα. Άλλωστε δεν είναι δυνατόν να συνταχθή ένα πλήρες Αγιολόγιο. Πιστεύουμε πως οι άγνωστοι σε μας Άγιοι είναι πολύ περισσότεροι από τους γνωστούς, και μόνο κατά την Δευτέρα Παρουσία θα φανερωθή η δόξα της κοινωνίας όλων των Αγίων.

Είθε ο Κύριος να αξιώση όλους μας, κατά την ημέρα εκείνη, της ουρανίου Βασιλείας Του, με τις πρεσβείες της Κυρίας Θεοτόκου και όλων των Αγίων. Αμήν.

Πρόλογος 7
Πρόλογος δευτέρας εκδόσεως 9
   
Σεπτέμβριος 11
Οκτώβριος 20
Νοέμβριος 28
Δεκέμβριος 36
Ιανουάριος 44
Φεβρουάριος 52
Μάρτιος 59
Απρίλιος 67
Μάιος 75
Ιούνιος 83
Ιούλιος 91
Αύγουστος 99
Κινητόν εορτολόγιον 107
   
Παράρτημα  
Συντμήσεις 112
Σημειώσεις 113
Βιβλιογραφία 140
Login-iconLogin
active³ 5.4 · IPS κατασκευή E-shop · Όροι χρήσης