Χριστιανικός Ορθόδοξος Φιλανθρωπικός Σύλλογος Φίλων
Ιερού Ησυχαστηρίου Παντοκράτορος Μελισσοχωρίου ο Άγιος Γρηγόριος Ο Παλαμάς
Καλάθι αγορών : 0 | 0,00
Κατηγορίες

Το πάθος της κατακρίσεως

Κωδικός: OL-GR-020Έχετε 0 προϊόντα στο καλάθι

Ποσότητα:

Ιερομονάχου Γρηγορίου

Το πάθος της κατακρίσεως

Ένα πάθος που μας τυραννά όλους, και γίνεται αφορμή πολλών κακών. Το μικρό αυτό τεύχος περιγράφει με σαφήνεια τα αίτια και τα αποτελέσματα της κατακρίσεως, τη φωτισμένη αντιμετώπιση των Αγίων, καθώς και τη θεραπεία του πάθους αυτού.


 Μαλακό εξώφυλλο

Σχήμα: 12 Χ 17
Σελίδες: 64
ISBN: 978-960-8906-71-6Μη κρίνετε, ίνα μη κριθείτε

Στις ημέρες μας πολύ συχνά παραπονούμαστε πως είναι δύσκολος ο αγώνας να ζήση κανείς κατά Θεόν. Πιστεύουμε ότι τότε μόνον είμαστε αληθινά χριστιανοί, εάν κάμνουμε νηστείες, προσευχές, ελεημοσύνες και παρόμοια έργα αρετής. Και καθώς αναλογιζόμαστε τους κόπους που πρέπει να καταβάλουμε για να εργασθούμε τα έργα των αρετών και να ζήσουμε εν Χριστώ, δειλιάζουμε και οπισθοχωρούμε. Ο Χριστός όμως μας υπέδειξε έναν πολύ απλό και εύκολο τρόπο για να είμαστε ευάρεστοι ενώπιόν Του, και να αποφύγουμε την καταδίκη μας κατά την ημέρα της Κρίσεως. Μας είπε: "Μην κρίνετε, για να μην κριθήτε".

Στο Γεροντικό, ένα βιβλίο που καταγράφει τις αγιασμένες πράξεις και τους λόγους αγίων Ασκητών, αναφέρεται το εξής περιστατικό:

Κάποιος αδελφός ρώτησε τον αββά Ιωσήφ: "Τι να κάμω, Πάτερ; Ούτε να κακοπαθήσω για την αγάπη του Χριστού μπορώ, αλλά ούτε και να εργασθώ για να δώσω ελεημοσύνη". Και ο Γέροντας του απάντησε: "Εάν δεν μπορής να κάμης τίποτε από αυτά, τουλάχιστον διατήρησε την συνείδησή σου καθαρή από λογισμούς κατακρίσεως εναντίον των αδελφών σου και απόφευγε να τους ταπεινώνης. Έτσι ασφαλώς θα σωθής".

Τα λόγια του Χριστού που αναφέραμε και η συζήτηση μεταξύ των δύο Ασκητών δίνουν την αφορμή να μιλήσουμε για ένα καρκίνωμα της πνευματικής ζωής: Την καταλαλιά και την κατάκριση. Είναι ένα θέμ απου μας αφορά όλους· διότι όλοι μας πολύ εύκολα καταδικάζουμε τους αδελφούς μας για τις πράξεις μας και δικαιώνουμε τον εαυτό μας για ό,τι έχουμε κάνει. Χάνουμε έτσι την θεία Χάρι και ταλαιπωρούμαστε, ενώ θα μπορούσαμε αποφεύγοντας την κατάκριση να ζήσουμε κατά Χριστόν χωρίς ιδιαίτερο κόπο. Όσα θα πούμε είναι βασισμένα στους βίους των θεοφόρων Πατέρων μας και στις άγιες συμβουλές τους.

  Πρόλογος 7
1. Καταλαλιά και κατάκριση 9
2. Αιτία και τρόποι κατακρίσεως 12
3. Τα αποτελέσματα της κατακρίσεως 18
4. Οι Άγιοι σκεπάζουν τον αμαρτήσαντα  24
5. Η διόρθωση του αδελφού 29
6. Πώς γίνεται η διόρθωση του πάθους 32
  α. Τι πρέπει να αποφύγουμε 32
  β. Τι πρέπει να πράξουμε 38
7. Όταν μας κακολογούν οι άλλοι   47
  Συντμήσεις 54
  Σημειώσεις 55
Login-iconLogin
active³ 5.5 · IPS κατασκευή E-shop · Όροι χρήσης