Χριστιανικός Ορθόδοξος Φιλανθρωπικός Σύλλογος Φίλων
Ιερού Ησυχαστηρίου Παντοκράτορος Μελισσοχωρίου ο Άγιος Γρηγόριος Ο Παλαμάς
Καλάθι αγορών : 0 | 0,00

Εφηβεία, Γάμος, Αγαμία Τόμος Β'

Κωδικός: PERIVOLI-031


Έχετε 0 προϊόντα στο καλάθι
Ποσότητα:

Αρχιμ. π. Συμεών Κραγιόπουλος

Εφηβεία, Γάμος, Αγαμία
Τόμος Β'


Ο τίτλος του δίτομου αυτού έργου είναι τόσο σαφής, ώστε δεν χρειάζεται να αναφερθούμε στο περιεχόμενό του. Αφήνουμε τα ίδια τα κείμενα να μιλήσουν στον αναγνώστη.

Διαβάστε παρακάτω περιεχόμενα και εισαγωγικό σημείωμα


Δεμένο
Σχήμα: 14x20.5
Σελίδες: 201

 Όταν ο π. Συμεών το 1969 άρχισε στην αίθουσα της Ι. Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης ειδικές συνάξεις που απευθύνονταν σε μικτό ακροατήριο φοιτητών και γενικότερα νέων, το πρώτο θέμα που τους ανέπτυξε, και μάλιστα για δύο συνεχόμενα έτη, 1969-70 και 1970-71, είχε τον τίτλο "Εφηβεία, γάμος, αγαμία".1 Στα επόμενα έτη, και έως το 1995, αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο των συνάξεων αυτών πολλά και διάφορα θέματα, δύο από τα οποία, των ετών 1976-77 και 1984-85, έχουν ήδη δημοσιευθεί από τις εκδόσεις μας.2

Η  προετοιμασία για δημοσίευση των ομιλιών των δύο ετών μας οδήγησε στην ταξινόμηση του υλικού σε τρεις ενότητες: εφηβεία, anima-animus, γάμος-αγαμία. Θεωρήσαμε ότι θα είναι βοηθητικό για τον αναγνώστη να δημοσιευθεί το υλικό αυτό σε δύο τόμους. Έτσι, οι δύο πρώτες ενότητες αποτελούν τον πρώτο και η τρίτη τον δεύτερο τόμο. Επειδή το περιεχόμενο ορισμένων ομιλιών, όπως αυτές έγιναν στους νέους, δεν μπορεί να ενταχθεί αποκλειστικά στη μία ή στην άλλη ενότητα, αλλά επεκτείνεται σε δύο από αυτές ή και στις τρεις, ταξινομήσαμε τα μέρη των ομιλιών αυτών στις αντίστοιχες ενότητες. Για τον λόγο αυτό, κάποιες ομιλίες -που ουσιαστικά είναι αποσπάσματα- των δύο αυτών τόμων καταλαμβάνουν μικρή έκταση.

Για το αντικείμενο της παρούσης εκδόσεως, ο ίδιος ο ομιλητής έχει πει σε κάποια σύναξη: "Όλα αυτά που είπαμε τα δύο χρόνια ήταν μια εισαγωγή". Και πράγματι, οι ομιλίες αυτές είναι μια μεγάλη εισαγωγή στα θέματα της εφηβείας, του γάμου και της αγαμίας, καθώς ο ομιλητής ούτε είχε την πρόθεση να τα εξαντλήσει, αλλά και ούτε ήταν δυνατό να γίνει αυτό.

Τα επόμενα χρόνια, μετά το 1971, ο ομιλητής αναφέρθηκε πολλές φορές σε διάφορες συνάξεις στα θέματα που αναπτύσσονται στις ομιλίες που δημοσιεύονται στους δύο τόμους της παρούσης εκδόσεως, και ειδικά στο θέμα του γάμου, με το οποίο ασχολήθηκε διεξοδικά κατά την ερμηνεία του εβδόμου κεφαλαίου της πρώτης προς Κορινθίους επιστολής του αποστόλου Παύλου. Ελπίζουμε ότι στον κατάλληλο καιρό θα δημοσιεύσουμε και αυτές τις ομιλίες.

Ειδικά, τώρα, για την ανά χείρας δίτομη έκδοση θα θέλαμε να σημειώσουμε τα εξής:

α) Καθώς διαβάζει ο σημερινός αναγνώστης για κάποια θέματα (όπως, π.χ., ο πολιτικός γάμος, η αθεΐα, η κατάσταση του μοναχισμού στην Ελλάδα κτλ), θα πρέπει να έχει υπ' όψιν του ότι αυτά λέχθηκαν πριν από 35 περίπου χρόνια.

β) Ο τίτλος του δίτομου αυτού έργου είναι τόσο σαφής, ώστε δεν χρειάζεται να αναφερθούμε στο περιεχόμενό του. Θα αφήσουμε τα ίδια τα κείμενα να μιλήσουν στον αναγνώστη. Μόνο αυτό να σημειώσουμε: αν και οι ομιλίες των δύο τόμων απευθύνονταν σε νέους, φρονούμε ότι όσα λέγονται εδώ δεν αφορούν μόνο αυτούς. Απευθύνονται και μάλιστα έχουν πολλά να προσφέρουν σε όλους εκείνους, που υπήρξαν κάποτε έφηβοι και σήμερα είναι σε μια πορεία, σε ένα δρόμο -είτε ο δρόμος αυτός είναι ο έγγαμος βίος είτε είναι ο άγαμος- που πριν χρόνια διάλεξαν και πήραν.

γ) Αυτό που τονίζεται ιδιαίτερα, κυρίως στις ομιλίες του δεύτερου τόμου, είναι ότι ο κάθε χριστιανός, είτε είναι έγγαμος είτε είναι άγαμος, μπορεί να σωθεί γιατί και ο έγγαμος βίος και ο άγαμος έχουν το χάρισμα από τον Θεό να είναι δρόμοι σωτηρίας.

 

 

_________________________

1. Στον τόμο αυτό δεν προτάσσεται ιδιαίτερο εισαγωγικό σημείωμα, καθώς δεν έχουμε να προσθέσουμε κάτι περισσότερο από αυτά που λέγονται στο εισαγωγικό σημείωμα του πρώτου τόμου. Θεωρήσαμε όμως καλό να επαναλάβουμε και εδώ το ίδιο σημείωμα, για να ενημερώσουμε τον αναγνώστη που τυχόν θα μελετήσει μόνο τον τόμο αυτόν.

2. α) Διαπροσωπικές σχέσεις του χριστιανού, Θεσσαλονίκη 2001. β) Πάθη, παθήματα και νοερά προσευχή, Θεσσαλονίκη 2003.

Εισαγωγικό σημείωμα επιμελητών 9
Η ολοκλήρωση του ανθρώπου μέσα στο γάμο 13
Ώριμος για τον γάμο 26
Η έλλειψη ψυχολογικής ωριμότητος 36
Η αγαμία είναι ανώτερη απο τον γάμο; 51
Η κυριότερη δυσκολία στο γάμο και στην αγαμία 69
Στον έγγαμο ή στον άγαμο βίο σε καλεί ο Θεός; 90
Γιατί είναι δύσκολη η ζωή του αγάμου 96
Ο γάμος είναι καθ' εαυτόν μυστήριο 102
Ο συναισθηματισμός της γυναίκας και η σαρκικότητα του άνδρα 119
Ο γάμος είναι εμπόδιο για τη σωτηρία του ανθρώπου; 130
Πώς κινούνται τα δύο φύλα προς και μέσα στο γάμο 146
"Το μυστήριον τούτο μέγα εστίν" 155
Μνηστεία 170
Άγαμος-μοναχικός βίος 182
Login-iconLogin
active³ 5.4 · IPS κατασκευή E-shop · Όροι χρήσης