Χριστιανικός Ορθόδοξος Φιλανθρωπικός Σύλλογος Φίλων
Ιερού Ησυχαστηρίου Παντοκράτορος Μελισσοχωρίου ο Άγιος Γρηγόριος Ο Παλαμάς
Καλάθι αγορών : 0 | 0,00
Κατηγορίες

Αδάμ, πού ει;

Κωδικός: PERIVOLI-029Έχετε 0 προϊόντα στο καλάθι

Ποσότητα:

Αρχιμ. Συμεών Κραγιόπουλος

Αδάμ, πού ει;

«Δεν θα κολασθούμε, όπως λένε οι Πατέρες, επειδή είμαστε αμαρτωλοί -αυτό το ξέρει ο Θεός και γι' αυτό έγινε άνθρωπος, για να μας σώσει από την αμαρτία- θα κολασθούμε επειδή δεν πήγαμε στον Xριστό να μας θεραπεύσει».

Eικοσιέξι ομιλίες, μονοπάτια που οδηγούν στον σωτήρα Xριστό και στη συμφιλίωση με τον άγνωστο X, τον εαυτό μας.

Διαβάστε παρακάτω εισαγωγή - περιεχόμενα


Δεμένο

Σχήμα: 14x20,5
Σελίδες: 329
ISBN:978-960-7407-58-0"Ο κάθε άνθρωπος, καθένας που κατάγεται από τον Αδάμ και την Εύα, είναι αμαρτωλός. Είναι πολύ αμαρτωλός, είναι πολύ εξαχρειωμένος. Αφού το λέει έτσι ο λόγος του Θεού, αφού το λέει έτσι το Πνεύμα του Θεού, έτσι είναι. Να το δεχθούμε. Να μην κλωτσήσουμε από μέσα μας καθόλου, να μην αντιδράσουμε. Κάθε άνθρωπος είναι εξαχρειωμένος, είναι βουτηγμένος στην αμαρτία, παρασύρεται απο την αμαρτία και δεν πάει προς τον Θεό, δεν ζητάει τον Θεό, πράγματ ο οποίο είναι η φυσική κίνηση του ανθρώπου.

Από το άλλο μέρος, φαίνεται πως  μερικοί βολεύονται με το να τα λέει έτσι η Αγία Γραφή. Τι θέλουν να πουν αυτοόι τους οποίους βολεύει αυτή εδώ η αλήθεια; Θέλουν να πουν: 'Αφήστε με ήσυχο. Εδώ το λέει και η Αγία Γραφή, και είναι καθολικά αποδεκτό ότι ουδείς αναμάρτητος. Είναι λοιπόν ό,τι φυσιολογικό, ό,τι ομαλό, να κάνω αμαρτίες'.

Άκουσα με τα αυτιά μου έναν καθηγητή να λέει: 'Ναι μεν ο Θεός έπλασε τον άνθρωπο αναμάρτητο και τον έβαλε στον παράδεισο, αλλά ούτως ή άλλως θα αμάρτανε ο άνθρωπος΄. Και το έλεγε αυτό με την εξής έννοια: Τι καθόμαστε και μιλούμε; Τι καθόμαστε και συζητούμε; Έτσι κι αλλιώς, ο άνθρωπος θα αμάρτανε, έτσι κι αλλιώς, ο άνθρωπος θα είναι αμαρτωλος.

Και σε τελευταία ανάλυση -αυτό μπορεί να μην τολμούν να το πουν έτσι, αλλά φαίνεται στα πράγματα- αυτό που λένε σημαίνει: Πάψτε να μας μιλάτε για αμαρτία. Πάψτε να μας λέτε ότι δεν πρέπει να μένουμε στην αμαρτία, ότι πρέπει να ξεφύγουμε από την αμαρτία. Τελείωσε. Ο άνθρωπος, έτσι κι αλλιώς, θα αμάρτανε και, έτσι κι αλλιώς, θα κάνει αμαρτίες. Μη μιλάτε πια γι' αυτό το θέμα. Για άλλα πράγματα να μας μιλάτε.

Πράγματι, λέγονται ένα σωρό καλά πράγματα, ένα σωρό υψηλές θεολογίες, αλλά δεν αγγίζουν το θέμα αυτό της αμαρτίας"1.

Σε μια εποχή όπως η δική μας, στην οποία το πνεύμα που κυριαρχεί είναι αυτό που περιγράφουν περιληπτικά οι παραπάνω γραμμές, ο λόγος για μετάνοια είναι επίκαιρος και απαραίτητος, περισσότερο ίσως από κάθε άλλη φορά.

Ο Θεός οικονόμησε, από τότε που άρχισαν αν γίνονται από τον π. Συμεών οι διάφορες ομιλίες, να λεχθούν πάρα πολλά γύρω από την αμαρτία και τη μετάνοια. Ένα μικρό μέρος αυτών που ειπώθηκαν είναι και αυτή η μικρή συλλογή ομιλιών, οι οποίες αποτελούν το παρόν βιβλίο με τίτλο: Αδάμ, πού ει;

Προβαίνουμε στην τέταρτη έκδοση του βιβλίου, αφού επιμεληθήκαμε από την αρχή τα κείμενα. Θα μπορούσαν να δημοσιευθούν και άλλες ανάλογες συλλογές ομιλιών, καθώς, όπως σημειώνεται παραπάνω, είναι συνεχής η αναφορά του ομιλητού στη μετάνοια.

Αξίζει εδώ να σημειώσουμε εν κατακλείδι και αυτό που λέχθηκε σε άλλη περίπτωση.2

"Την περασμένη Κυριακή, Κυριακή μετά τα Φώτα, η Εκκλησίας μας κατά κάποιον τρόπο γιόρταζε την αρχή του κηρύγματος του Κυρίου. Διότι σύμφωνα με την ευαγγελική περικοπή: Από τότε ήρξατο ο Ιησούς κηρύσσειν και λέγειν... Και το κήρυγμα του Κυρίου ήταν: Μετανοείτε· ήγγικε γαρ η βασιλεία των ουρανών.3

Από αυτής της απόψεως, ο λόγος μας θα είναι πάντοτε λόγος περί μετανοίας, αφού ο Κύριος αυτό το κήρυγμα έκανε. Και θα ευχόμουν, και παρακαλώ να ευχηθείτε κι εσείς, η τελευταία ομιλία που θα κάνω από αυτό εδώ το βήμα, να είναι ομιλία περί μετανοίας. Όλες οι ομιλίες που θα γίνονται μέχρι τότε, αλλά και η τελευταία, να βοηθήσουν όλους μας, αδελφοί μου, όντως θα μετανοήσουμε και όντως να μπούμε στη βασιλεία του Θεού και να είμαστε όλοι μαζί εκεί στον ουρανό".

 

__________________

1. Η ομιλία, απ' όπου και το παρόν απόσπασμα, έγινε στις 17-5-1992 και ανήκει στη σειρά Ερμηνεία της προς Ρωμαίους επιστολής του αποστόλου Παύλου. Ο ομιλητής αναφέρεται συγκεκριμένα στο χωρίο 3, 10-18: Ουκ έστι δίκαιος ουδέ εις. Ουκ έστι φόβος Θεού απέναντι των οφθαλμών αυτών.

2. Η ομιλία έγινε στις 21 Ιανουαρίου 1990 κατά τον αγιασμό που τελέστηκε στα πλαίσια των εγκαινίων της αίθουσας ομιλιών "Αρχιμ. Τιμόθεος Παπαμιχαήλ".

3. Ματθ. 4, 17.

Εισαγωγικό σημείωμα 15
Αντί προλόγου 19
Α' Κεφάλαιο
Η μετάνοια κατά την Αγία Γραφή
και τους πατέρες της Εκκλησίας
 
"Μετανοείτε"
Η αντίδραση των πρωτοπλάστων μετά την πτώση και ο σημερινός άνθρωπος. Η μετάνοια στην Παλαιά Διαθήκη. Ο μονογενής Υιός του Θεού επί της γης. Η μετάνοια στα Ευαγγέλια. Η ωραιότερη και αγνότερη προσφορά στον Θεό. Τι θα γίνει με την αμαρτία; Ο Χριστός δίνει μετάνοια στους καλοπροαίρετους. Μετάνοια: το κήρυγμα των αποστόλων. Όλα έγιναν για να μετανοήσουν, και δεν μετανοούν. Τρία χαρακτηριστικά της μετανοίας. Μετάνοια και εξομολόγηση. Αμαρτία είναι η μη τήρηση των εντολών του Θεού. Βάπτισμα και εξομολόγηση. Η βάπτιση των νηπίων και ο αγιασμός των υδάτων. Γιατί ο διάβολος δεν σώζεται; Μήπως περιμένουμε να αλλάξει ο Θεός;
29
"Ευθείας ποιείτε τας τρίβους αυτού"
Βάπτισμα μετανοίας εις άφεσιν αμαρτιών... "Ετοιμάσατε". Ειλικρινείς, τίμιοι, αληθινοί και ευθείς. 
80
Η τραγική πράξη του ανθρώπου και η ευσπλαχνία του Θεού
Ταλαίπωρος που είναι ο άνθρωπος! Είναι φοβερό το ότι ο Θεός μας έκανε ελεύθερους. Κάποιοι άλλοι είναι άσωτοι: Ελθέ "εις εαυτόν". Περιμένει ο Θεός πότε να επιστρέψουμε. Μπορεί να είσαι κοντά στον Πατέρα, αλλά τον αγάπησες; 
87
Κινείσαι προς τον Θεό ή προς το είδωλό σου;
Η παραβολή του άφρονος πλουσίου. Κέντρο του ανθρώπου ο εαυτός του. Είναι πόθος μας ο Θεός; Η σωτήρια κίνηση. Να ανησυχούμε για την αρρωστημένη νοοτροπία μας.
97
Η αυτοδικαίωση μας απομακρύνει από τον Χριστό
Η κλήση του ευαγγελιστού Ματθαίου. Ο Χριστός πλησιάζει εκείνους που πιστεύουν ότι έχουν ανάγκη σωτηρίας. Αναγνώρισε ότι είσαι αμαρτωλός και ο Κύριος θα σε σώσει.
107
Το δράμα του ανθρώπου και η σωτηρία του
"Κύριε, σώσον με". Θεοποίησα τον εαυτό μου. Τι φταίει για το κατάντημα της ανθρωπότητος; Είμαστε σε λάθος δρόμο.
113
Η αμετανοησία του λαού του Θεού
Πήγαινε και πες στον λαό... Θρησκευτικοί άνθρωποι που δεν ακούν την αλήθεια του Θεού. Μην επαναπαυθούμε στον τύπο. Κάναμε έναν συμβιβασμό. "Ό,τι και να μου στοιχίσει, Θεέ μου, κάνε με να επιστρέψω σ' εσένα".
124
Β' Κεφάλαιο
Το μυστήριο της μετανοίας και εξομολογήσεως
Γιατί είναι απαραίτητο το "δεύτερο βάπτισμα"
Ο σκοπός για τον οποίο έπλασε ο Θεός τον άνθρωπο. Ο άνθρωπος πρόδωσε το "κατ' εικόνα". Ο Θεός δεν απορρίπτει τον άνθρωπο, αλλά... Η ένταξη των νεοπροσερχομένων στην Εκκλησία. Η χριστιανική ζωή είναι "οδός", είναι πορεία. Ο προβληματισμός της Εκκλησίας για όσους έπεσαν σε θανάσιμο αμάρτημα. Μας απασχολεί η τακτοποίηση της ψυχής μας; Δεν υπάρχει άλλος τρόπος σωτηρίας. Σε τι διαφέρει το "δεύτερο βάπτισμα" από το πρώτο. Το σημερινό όργιο με τα ρεύματα που κυκλοφορούν.
137
Πώς θα γνωρίσουμε και θα ζήσουμε τελειότερα το μυστήριο της εξομολογήσεως
"Ο πιστεύσας και βαπτισθείς σωθήσεται". Τι θα γίνει με όσους θα αμαρτήσουν μετά το βάπτισμα; Η εξομολόγηση δεν είναι πολυτέλεια. Δεν έχουμε δικαίωμα να αμαρτάνουμε. Πότε δεν δημιουργούνται ενοχές και ψυχολογικά προβλήματα; Η αμαρτωλή κατάσταση αφαιρεί από την ψυχή τη δυνατότητα της ορθής κρίσεως. Η αμαρτία στις αρρωστημένες ψυχικά καταστάσεις. "Γυμνοί και τετραχηλισμένοι" ενώπιον του Θεού. Να λυτρωθούμε από το πνεύμα που μαστίζει τον σημερινό κόσμο.
158
Η μυστηριακή ζωή του χριστιανού
Τίποτε άλλο δεν αγιάζει τον άνθρωπο, όσο το μυστήριο της θείας Ευχαριστίας. Η θεανθρώπινη ζωή του ανθρώπου. Δίκοπο μαχαίρι η θεία Κοινωνία και η όλη σχέση μας με τον Θεό. Η ψυχή σου ανταποκρίνεται προς τη χάρη του Σώματος και του Αίματος του Κυρίου; Η συχνότητα της εξομολογήσεως και η σχέση προς τη θεία Κοινωνία. Εξομολόγηση που οδηγεί τον έσω άνθρωπο σε ταπείνωση (Περιπέτειες ενός προσκυνητού).
177
Το ενταλτήριο γράμμα
Το έργο του πνευματικού. Το χρέος του εξομολογουμένου.
198
Το καλό πρέπει να το κάνεις και καλώς
Δαιμονική επενέργεια η θρασύτητα του σημερινού ανθρώπου. Το δαιμόνιο φεύγει μόνο με την ταπείνωση
204
Τα σαρκικά αμαρτήματα είναι θανάσιμα;
Θανάσιμες αμαρτίες. "Ο γεγεννημένος εκ του Θεού αμαρτίαν ου ποιεί". Να ανατρέξουμε σε όλο το παρελθόν. Δεν είναι οι άνθρωποι που φτιάχνουν τον νόμο του Θεού. Όπως στις ημέρες του Νώε. Θα χαθούν οι ψυχές, γιατί τα πήραν λάθος τα πράγματα.
210
"Δεν έχω να πω τίποτε"
Να ανησυχήσουμε αν διερωτόμαστε τι να εξομολογηθούμε. Όλα αυτά δεν μπορεί να είναι χριστιανικά. Να δούμε βαθύτερα την αμαρτία μας.
221
Καημός για τα προβλήματα. Δεν θέλουμε να δούμε το ένα
Ένα από τα μη σωστά που γίνονται στην εξομολόγηση. Αφήσαμε το ένα πρόβλημα. Το πρώτο και κύριο θέλημα του Χριστού.
228
Το μεγάλο θέμα: η αμαρτία
Η αμαρτία μάς χωρίζει από τον Θεό. Η λαθεμένη αντιμετώπιση της αμαρτίας. Η ίδια η αμαρτία σου είναι η σωτηρία σου. Ούτε κατά διάνοιαν να ξεκόψουμε από τον Θεό. Η ταπείνωση είναι δρόμος για τη μετάνοια. Μπροστά στο βήμα του Κυρίου. Η χάρη του Θεού μπορεί να γιατρέψει την ψυχή από όλα τα καρκινώματα. Σημασία έχει τι είναι ο Χριστός.
234
Η αληθινή μετάνοια καίει τις ρίζες της αμαρτίας
Το μεγάλο θέμα που πρέπει να μας απασχολεί. Για ποιους λόγους η αμαρτία μένει. Χανόμαστε στη λεπτομέρεια και αγνοούμε σοβαρότερες αμαρίτες μας. Ο Χριστός θα μας αφήσει στην κατάστασή μας;
251
Σκέψεις για βαθύτερη γνωριμία με τον εαυτό μας
Μπορούμε να πούμε ότι έφθασε το φως του Θεού μέσα μας; Προβληματισμός για την εξομολόγηση των χριστιανών.
260
Κυκλοφορεί πολλή πλάνη
Το πιο μεγάλο κακό έρχεται από μέσα μας. "Ανάγκη ελθείν τα σκάνδαλα". Ποιοι θα λογαριαστούν στην εποχή μας ως μάρτυρες. Η πλάνη στην καθημερινή θρησκευτική ζωή μας. Θέλουμε πραγματικά να αλλάξει η ζωή μας; Ό,τι καλό κι αν κάνουμε στον δρόμο της πλάνης, δεν ωφελεί.
265
Συζήτηση με αφορμή την άποψη του Ρουμάνου πατρός Κλεόπα για τον κανόνα του εξομολογουμένου
Πνευματικός και εξομολογούμενος. "Θεέ μου, θέλω να με οδηγήσεις". Δεν αγγίζουμε το βάθος της ψυχής μας. Η "πρόνοια" του ανθρώπου να τακτοποιήσει μόνος του την ψυχή του. "Αδάμ, πού ει;" Το πιο αληθινό πράγμα είναι η ταπείνωση. Η ταπείνωση ελευθερώνει.
276
Γ' Κεφάλαιο
Η αληθινή ζωή
Η μετάνοιά σου είναι ψυχολογική ή πνευματική;
Μην μπερδεύουμε ψυχολογικές καταστάσεις με τη χάρη του Θεού. Η γνήσια μετάνοια φέρνει ελπίδα και ανάπαυση στην ψυχή. Η μετάνοια γκρεμίζει τον εγωισμό. Το "πανηγύρι" της μετανοίας δεν έχει τελειωμό. Γιατί εμείς νιώθουμε διαφορετικά από τους αγίους;
295
Όχι κουκούλωμα της αμετανοησίας μας
Μετανοούμε; Ένας λόγος που δεν προκόπτουμε. Αποτελέσματα της αληθινής μετανοίας. Στηρίζουμε το είδωλό μας;
304
Δεν μπορεί να παίζει ο χριστιανός με τα θεία
Πρόσεξε και θα είσαι ευτυχισμένος. Η γνήσια χριστιανική ζωή είναι μαρτυρία στους άλλους.
311
Μέτρο συμπεριφοράς
"Καθώς θέλετε ίνα ποιώσιν υμίν οι άνθρωποι, και υμείς ποιείτε αυτοίς ομοίως". "Το πρόβλημα είμαι εγώ". Είναι παγίδα η πεποίθηση ότι εμείς βλέπουμε σωστά τα πράγματα. "Αγαπάτε τους εχθρούς υμών..." το εφαρμόζουμε ποτέ στη ζωή μας; Αυτή είναι η χριστιανική αγάπη.
316
Τα πράγματα είναι απλά, όταν έχει κανείς τον Χριστό
Αλλά πώς έχει κανείς τον Χριστό; Η δυσκολία βρίσκεται στην απροθυμία του ανθρώπου. Το κατεστημένο μας θα εγείρει δικαιώματα χρησικτησίας. Εάν πάρουμε στα σοβαρά τα πράγματα, θα κάνουμε αγώνα. Φαίνεται άχαρος ο αγώνας, αλλά έτσι λυτρώνεται η ψυχή. Πείθεται ο άνθρωπος για την αχρείωσή του. Το γλυκό μαρτύριο της συνειδήσεως. Πώς διανύεται ο δρόμος της σωτηρίας στην πράξη; Πώς έρχεται η διάθεση για προσευχή.
327
Ανθρώπινη ή θεανθρώπινη ζωή;
Αρκούσε η φανέρωση των εντολών του Θεού γαι τη σωτηρία του ανθρώπου; Ένα φοβερό γεγονός και η στάση του Θεού. Όσο ταπεινωνόμαστε, τόσο ο Θεός μας φωτίζει. Ο Χριστός στον άδη. Ο Υιός του Θεού έγινε άνθρωπος και σώζει τον κόσμο. Στον παράδεισο μπαίνει ο Χριστός, και όποιος είναι ενωμένος με τον Χριστό. Μας δέχεται ο Χριστός μόνο με βάση τη μετάνοια.
348
Login-iconLogin
active³ 5.5 · IPS κατασκευή E-shop · Όροι χρήσης