Χριστιανικός Ορθόδοξος Φιλανθρωπικός Σύλλογος Φίλων
Ιερού Ησυχαστηρίου Παντοκράτορος Μελισσοχωρίου ο Άγιος Γρηγόριος Ο Παλαμάς
Καλάθι αγορών : 0 | 0,00

Η γλυκιά μας Παναγιά

Κωδικός: SPI-019


Έχετε 0 προϊόντα στο καλάθι
Ποσότητα:

π. Χαράλαμπος Κουστένης

Η γλυκιά μας Παναγιά

Ξεχείλισμα καρδιάς και έκφραση βαθύτατου σεβασμού, αταλάντευτης πίστης και ανείπωτης λατρείας προς την Άχραντον Μητέρα του Χριστού, το βιβλίο αυτό του πατρός Χαραλάμπους είναι παράλληλα καρπός βαθιάς θεολογικής γνώσης, ευρείας πνευματικής καλλιέργειας και πολύμοχθης και ενδελεχούς μελέτης αγίων Πατέρων, υμνωδών, θεολόγων, κληρικών και λαϊκών που με τους λόγους, τους ύμνους και τις μελέτες τους δοξολόγησαν, μεγάλυναν, ύμνησαν και φώτισαν από διάφορες πτυχές την μορφή της Υπεραγίας Θεοτόκου.


Μαλακό εξώφυλλο

Σχήμα:14Χ21
Σελίδες: 152
ISBN:978-960-7718-94-5

 Θερμότατα ευχαριστώ τον σεβαστό και πολύ αγαπητό μου Πρωτοπρεσβύτερο πατέρα Χαράλαμπο Κουστένη για την ιδιαίτερα τιμητική για μένα πρότασή του να προλογίσω το βιβλίο του "Η γλυκιά μας Παναγιά", βιβλίο αφιερωμένο στην Παναγία, την "Κεχαριτωμένη Μαρία", την ελπιδα και το στήριγμα των ανθρώπων ανά τους αιώνες.

Ξεχείλισμα καρδιάς και έκφραση βαθύτατου σεβασμού, αταλάντευτης πίστης και ανείπωτης λατρείας προς την Άχραντον Μητέρα του Χριστού, το βιβλίο αυτό του πατρός Χαραλάμπους είναι παράλληλα καρπός βαθιάς θεολογικής γνώσης, ευρείας πνευματικής καλλιέργειας και πολύμοχθης και ενδελεχούς μελέτης αγίων Πατέρων, υμνωδών, θεολόγων, κληρικών και λαϊκών που με τους λόγους, τους ύμνους και τις μελέτες τους δοξολόγησαν, μεγάλυναν, ύμνησαν και φώτισαν από διάφορες πτυχές την μορφή της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Το βιβλίο πλην της Εισαγωγής περιλαμβάνει πέντε κεφάλαια. Το πρώτο αποτελείται από τέσσερα ανεξάρτητα τμήματα στα οποία υμνείται το ιερό πρόσωπο της Παναγίας και η θεϊκή της επενέργεια στην σωτηρία των ανθρώπων (η Παναγία, το Ιερότατο πρόσωπο, η Παναγία αεί πρεσβεύουσα υπέρ ημών, το μεσιτευτικό έργο της Παναγίας και της Εκκλησίας, Ειπείν τη Θεοτόκω το Χαίρε). Το δεύτερο κεφάλαιο είναι αφιερωμένο σε βιβλικές προτυπώσεις και χαρακτηρισμούς της Θεοτόκου όπως παρουσιάζονται στην Αγία Γραφή (Βάτος άφλεκτος, Γη Επαγγελίας, θρόνος επηρμένος, ράβδος μυστική κ.ά.) και στην ερμηνεία τους, ενώ το τρίτο επικεντώνεται σε μερικές από τις αρετές που "στολίζουν το θείο πρόσωπο της Θεοτόκου" όπως είναι η ταπεινοφροσύνη, η αγιότης, η καλοσύνη, η πίστις, η σιωπή, μεταξύ χιλιάδων άλλων. Στο τέταρτο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στις Θεομητορικές εορτές (Γενέθλιον, Εισόδια, Ευαγγελισμός, Κοίμησις) βάσει χαρακτηριστικών χωρίων από την αγία Γραφή αλλά και εγκωμιαστικών λόγων και σχολίων από εκκλησιαστικούς συγγραφείς.

Το πέμπτο, τέλος, κεφάλαιο περιλαμβάνει αφενός θέματα ιστορικού κυρίως χαρακτήρα σε σχέση με την Θεοτόκο και αφετέρου επιλεγμένους εγκωμιαστικούς και δοξαστικούς ύμνους. Τα ιστορικού χαρακτήρα θέματα όπως Η ερμηνεία του ονόματος της Θεοτόκου, το Ιστορικό της Κοιμήσεως και της Μεταστάσεώς της, η ηλικία της Κοιμήσεώς της, η τιμία Εσθήτα και η αγία Ζώνη, λιγότερο ίσως γνωστά στο ευρύ κοινό, αναλύονται με απόλυτο σεβασμό προς την εκκλησιαστική παράδοση, αλλά και με αναφορά σε λόγους και αντίστοιχες πραγματείες εκκλησιαστικών Πατέρων και θεολόγων, απηχώντας συγχρόνως την επιστημονική γνώση στα αντίστοιχα θέματα και την πρωτοτυπία σκέψης του π. Χαραλάμπους. Παράλληλα η επιλογή και η βιωματική προσέγγιση εγκωμιαστικών ύμνων προς την Νύμφη του Θεού προσφέρουν μοναδική ψυχική ευφορία στον αναγνώστη, υπενθυμίζοντας παράλληλα την μοναδική επίδραση που είχε και έχει στην τέχνη ανά τους αιώνας η μορφή της.

"Η γλυκιά μας Παναγιά" είναι ένα θεόπνευστο βιβλίο αφιερωμένο στην Παναγία μας που απευθύνεται εξίσου σε μεγάλους και μικρούς. Γραμμένο "με πολλή προσευχή και ταπείνωση", με θεία έμπνευση, κυρίως όμως με αταλάντευτη πίστη, σεβασμό, αφοσίωση και ανείπωτη λατρεία προς την Υπεραγία Μητέρα μας, αποτελεί ένα δοξαστικό και ευχαρηστήριο ύμνο προς την Κυρία των Ουρανών για τα αναρίθμητα "μεγαλεία της" και τις "δωρεές που σκορπίζει σε αγγέλους και ανθρώπους" συνάμα όμως και μία εκ βαθέων "ικετήρια προσευχή" να συνεχίσει το μεσιτευτικό της έργο προς τον Υιόν της και Θεό μας. Γραμμένο σε γλώσσα απλή και ανεπιτήδευτη, σαφή και διαυγή στην έκφραση των διανοημάτων, πάντα με βάση "αυτά που μας παρέδωσαν οι Πατέρες" προσφέρει στον αναγνώστη γνώσεις γύρω από θέματα που άπτονται της ζωής και της Μεταστάσεως του θείου προσώπου της Θεοτόκου όπως αναφέρονται στην εκκλησιαστική παράδοση. Συγχρόνως όμως προκαλεί ψυχική ανάταση, κατάνυξη και ιερή συγκίνηση, αλλά και τον πόθο να έλθουμε πιο κοντά στην "γλυκιά μας Παναγιά" και να προσπαθήσουμε να μιμηθούμε το παράδειγμά της.

Πέρα όμως από όλα αυτά, η ιδιαίτερη σημασία που πιστεύω ότι έχει το βιβλίο αυτό ανάμεσα στα πολλά βιβλία που έχουν γραφεί για την Παναγία μας, αυτό που το κάνει ξεχωριστό ανάμεσα στα άλλα, είναι η αυθεντικότητα και η αμεσότητα στην έκφραση συναισθημάτων και τη διατύπωση σκέψεων, στοιχείο που κατ' εξοχήν χαρακτηρίζει τον π. Χαράλαμπο όχι μόνο στα κείμενά του, αλλά σε όλες τις μορφές της επικοινωνίας με τα πνευματικά του παιδιά και με όσους ζητούν την ψυχική και πνευματική συμπαράστασή του. Μια αμεσότητα που μαζί με τα άλλα, τα πολλά χαρίσματά του, την αντοχή και υπομονή, την κατανόηση, την πηγαία καλοσύνη και το φωτισμένο πνεύμα του, τον κάνει ξεχωριστό και ιδιαίτερα αγαπητό στο ποίμνιό του. Τα λόγια που απευθύνει στην Παναγία μας υμνολογώντας τα μεγαλεία της ή ικετεύοντας το έλεός της αγγίζουν τις καρδιές όλων μας γιατί τα λόγια αυτά απηχούν αυτά που της απευθύνει ο καθένας από εμάς την ώρα του πόνου, της χαράς, της απόγνωσης, της καρτερίας, της ελπίδας, της δοξολογίας... Για όλα αυτά "Η γλυκιά μας Παναγιά" είναι βιβλίο της καρδιάς μας, στήριγμα και ελπίδα στις στιγμές της κάμψης και των αμφιβολιών, ενίσχυση στον αγώνα και την πνευματική μας πορεία.

Εκφράζοντας τις σκέψεις και τα συναισθήματα των πνευματικών του παιδιών συγχαίρω τον π. Χαράλαμπο για το έργο του αυτό και τον ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου για όσα μας έχει προσφέρει ως ιερέας και πνευματικός.

Και εύχομαι στον Θεό και την Παναγία που τόσο λατρεύει και τιμά να του χαρίζουν υγεία και δύναμη ώστε να συνεχίσει για πολλά-πολλά χρόνια το θεόπνευστο έργο του που μας εμπνέει και μας στηρίζει.

Με βαθύ σεβασμό και αγάπη
Δήμητρα Θεοφανοπούλου-Κοντού

Πρόλογος 9
Πρόλογος συγγραφέα 15
Εισαγωγή 19
   
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α  
Η Παναγία, το Ιερότατο Πρόσωπο 23
Η Παναγία αεί πρεσβέβουσα υπέρ ημών 32
Το μεσιτευτικό έργο της Παναγίας και της Εκκλησίας 39
Η εναγώνιος αγάπη της Παναγίας για την σωτηρία των ανθρώπων 44
Ειπειν τη Θεοτόκω το Χαίρε 47
   
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β  
Βιβλικές προτυπώσεις 53
Αγίασμα 54
Βάτος άφλεκτος 54
Βίβλος εσφραγισμένη 54
Γη Επαγγελίας 55
Θάλασσα Ερυθρά 56
Θρόνος επηρμένος 57
Θρόνος πύρινος 57
Ιλαστήριον 58
Κιβωτός Διαθήκης 58
Όρος αλατόμητον 59
Παίδες Τρεις 59
Όχημα πυρίμορφον 60
Παράδεισος έμψυχος, μυστικός 60
Περιστερά 61
Πέτρα 61
Θυμιατήριον χρυσούν 62
Όρθρος φαεινός 62
Σεραφείμ 63
Σκηνή 63
Στάμνος χρυσή 65
Τόμος 65
Τράπεζα χρυσή 66
Χερουβείμ 66
Χώρα ανήροτος 67
Πύλη κεκλεισμένη 67
Ράβδος μυστική 68
Πόκος ένδροσος 68
Πόλις Θεού, Όρος πιον, τετυρωμένον 69
Κιβωτός του Νώε 71
Κλίμαξ 71
Λυχνία 72
Νεφέλη κούφη 72
Νεφέλη ολόφωτος 73
   
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ  
Αρετές της Παναγίας 75
Γενικά 75
Η κεχαριτωμένη βασίλισσα του πόνου 76
Η ταπεινοφροσύνη της Θεοτόκου 78
Η αγιότης της Θεοτόκου 80
Η καλοσύνη της Θεοτόκου 82
Η πίστις της Θεοτόκου 84
Η σιωπή της Θεοτόκου 85
Η υπακοή της Θεοτόκου 87
Η σύνεσις της Θεοτόκου 90
Η σεμνότης της Θεοτόκου 91
   
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ
 
Θεομητορικές εορτές
93
Το Γενέθλιον της Θεοτόκου 94
Τα Εισόδια της Θεοτόκου 98
Ευαγγελισμός 102
Κοίμησις της Θεοτόκου 105
   
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε
 
Ερμηνεία του Παναγίου ονόματος της Θεοτόκου Μαρίας
109
Ιστορικό της Κοιμήσεως και της Μεταστάσεως της Θεοτόκου
111
Η ηλικία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου
115
Η τίμια Εσθήτα της Θεοτόκου
117
Η αγία Ζώνη
118
"Και σε μεσίτριαν έχω προς τον φιλάνθρωπον Θεόν"
120
"Τις αύτη η αναβαίνουσα λευκανθισμένη, επιστηριζομένη επί τον αδελφιδόν αυτής;"
124
Ενθουσιασμός του ποιητή για το Δεκαπενθήμερο του Αυγούστου 127
Χαρακτηρισμοί του ποιητή προς την Παναγία 134
Η Παναγία είναι τράπεζα ευθηνίας ιλασμών 134
Η Παναγία βιβλίον της αιωνίου ζωής 135
Χαίρε δένδρον αγαλόκαρπον 137
Η Παναγία πρότυπο Μητέρας 138
Ευχαριστήριον σάλπισμα 141
   
Επίλογος 149

 

Login-iconLogin
active³ 5.4 · IPS κατασκευή E-shop · Όροι χρήσης