Χριστιανικός Ορθόδοξος Φιλανθρωπικός Σύλλογος Φίλων
Ιερού Ησυχαστηρίου Παντοκράτορος Μελισσοχωρίου ο Άγιος Γρηγόριος Ο Παλαμάς
Καλάθι αγορών : 0 | 0,00
Κατηγορίες

Το Μέγα Γεροντικόν (Τόμος Δ')

Κωδικός: PERIVOLI-011Έχετε 0 προϊόντα στο καλάθι

Ποσότητα:

ΤΟ
ΜΕΓΑ
ΓΕΡΟΝΤΙΚΟΝ

Τόμος Δ'

Θεματική Συλλογή

Κείμενο - Μετάφραση - Σχόλια

 


 

Εισαγωγικό σημείωμα

Πριν από έξι περίπου χρόνια μας έγινε πρόταση -σε ανύποπτο χρόνο- να ασχοληθούμε με την έκδοση της θεματικής σειράς των αποφθεγμάτων των αγίων Γερόντων Αιγύπτου, Θηβαΐδος, Σινά, Παλαιστίνης και περιχώρων, τα οποία ως τότε, στο σύνολό τους τουλάχιστον, παρέμεναν ανέκδοτα (βλ. Εισαγωγή Α' τ. Μ. Γερ.).

Έχοντας συνείδηση των περιορισμένων δυνατοτήτων μας, η πρώτη μας αντίδραση στην πρόταση υπήρξε ο δισταγμός. Γρήγορα όμως υπερίσχυσε η πεποίθηση ότι ο Θεός που κυβερνά τη ζωή μας και οικονομεί τα πάντα, είναι Αυτός που παρουσίασε την ευκαιρία αυτή, αζήτητη απο μέρους μας. Έτσι θεωρήσαμε χρέος μας να μην αντιπαρέλθουμε το σχέδιο του Θεού και όπου φτάσουμε.

Όντως ευδόκησε ο Θεός και ήδη έχουμε στα χέρια μας τον Δ' τόμο του Μεγάλου Γεροντικού, με τον οποίο ολοκληρώνεται και η σειρά.

Ο τόμος αυτός περιλαμβάνει τα οκτώ (8) τελευταία κεφάλαια της σειράς του Μ. Γεροντικού:

ΙΕ'. Περί ταπεινοφροσύνης 

ΙΣΤ'. Περί ανεξικακίας 

ΙΖ'. Περί αγάπης

ΙΗ'. Περί διορατικών

ΙΘ'. Περί σημειοφόρων

Κ'. Σχετικά με την ενάρετη ζωή

ΚΑ'. Διάλογος Γερόντων με ερωτήσεις και αποκρίσεις

ΚΒ'. Για τους δώδεκα αναχωρητές

Κατά την αρίθμηση των κεφ. του Δ' τόμου θεωρήσαμε σκόπιμο να δώσουμε ξεχωριστό αριθμό στα "Περί σημειοφόρων" αποφθέγματα -που ακολουθούν τα "Περί διορατικών"- καθώς διαφοροποιούνται απ' αυτά σε ορισμένους κώδικες. Για τον λόγο αυτό ο τελικός αριθμός των κεφαλαίων όλης της σειράς (Α', Β', Γ', Δ' τόμων) ανέρχεται σε είκοσι δύο (22), ενώ η αρχική εκτίμηση (Α' τόμος) τα κατέτασσε σε είκοσι ένα (21) κεφάλαια.

Οφείλουμε ευχαριστίες στον Θεό τον συνεργήσαντα εν τη αδυναμία μας στην πραγματοποίηση της έκδοσης αυτής, η οποία πιστεύουμε ότι θα είναι μια "πηγή ύδατος αλλομένου εις ζωήν αιώνιον" σ' όσων τα χέρια και τις καρδιές θα φτάσει. Παρακαλούμε τους αγαπητούς αναγνώστες να παραβλέψουν τις δικές μας ατέλειες, μια και θα αποζημιωθούν γενναία -και αυτό είναι το ζητούμενο- από την Αλήθεια του Θεού, που εκφράζεται μέσα από την πείρα των πνευματοφόρων παλαιστών της Ερήμου, των αγίων Πατέρων, οι οποίοι ως άγγελοι βιώσαντες επί της γης μάς κληροδότησαν τους αδάμαντες της εμπειρίας τους, τον ατίμητο αυτόν θησαυρό.

Χρέος επίσης αισθανόμαστε να εκφράσουμε και από της θέσεως αυτής την ευγνωμοσύνη μας και τις ειλικρινείς ευχαριστίες μας στους φίλους συνεργάτες της Αδελφότητος, οι οποίοι με όλα τα μέσα που η αγάπη τους επινοούσε συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της ιερής αυτής έκδοσης.

Τα ονόματά τους είναι γραμμένα εν ουρανοίς, μια και προτιμούν την ανωνυμία στη γη μιμούμενοι τον πτωχεύσαντα δι' ημάς Κύριον.

Εύχεσθε, παρακαλούμε, για τη μετάνοιά μας.

Εκ του ιερού Ησυχαστηρίου

 


Δεμένο
Διαστάσεις: 14Χ21
Σελίδες: 607
Περιεχόμενα  
Περιεχόμενα 5
Χάρτης 6-7
Οδηγός παραπομπών και συντομογραφιών 8
Εισαγωγικό σημείωμα 9
Κεφάλαιο ΙΕ'  
Περί ταπεινοφροσύνης
13
Κεφάλαιο ΙΣτ'  
Περί ανεξικακίας
193
Κεφάλαιο ΙΖ'  
Περί αγάπης
237
Κεφάλαιο ΙΗ'  
Περί διορατικών
295
Κεφάλαιο ΙΘ'  
Περί σημειοφόρων 429
Κεφάλαιο Κ'  
Σχετικά με την ενάρετη ζωή
461
Κεφάλαιο ΚΑ'  
Διάλογος αγίων Γερόντων με ερωτήσεις και αποκρίσεις
511
Κεφάλαιο ΚΒ'
Για τους δώδεκα αναχωρητές
541
Βιογραφικά σημειώματα 579
Ευρετήρια  
Α' Ονομάτων - Τοπωνυμίων - Πραγμάτων 587
Β' Εννοιών 594
Γ' Αγιογραφικών Χωρίων 600
Login-iconLogin
active³ 5.5 · IPS κατασκευή E-shop · Όροι χρήσης