Χριστιανικός Ορθόδοξος Φιλανθρωπικός Σύλλογος Φίλων
Ιερού Ησυχαστηρίου Παντοκράτορος Μελισσοχωρίου ο Άγιος Γρηγόριος Ο Παλαμάς
Καλάθι αγορών : 0 | 0,00

Αγάπη για πάντα (βιβλίο και CD MP3) π. Ανδρέας Κονάνος

Κωδικός: STA-035


Έχετε 0 προϊόντα στο καλάθι
Ποσότητα:

ΑΘΕΑΤΑ ΠΕΡΑΣΜΑΤΑ 2

Π. Ανδρέας Κονάνος

Αγάπη για πάντα

Άλλες οχτώ εκπομπές απ' τα "αθέατα περάσματα", τη ραδιοφωνική εκπομπή της ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, στους 91,2 Fm, γραμμένες σε κείμενο. Ο προφορικός λόγος της εκπομπής δεν μπορεί να μεταφερθεί αυτολεξεί στο χαρτί χωρίς προβλήματα. Γι' αυτό φροντίσαμε να γίνουν οι κατάλληλες προσαρμογές. Μα πάλι υπάρχει ένα πρόβλημα που πάντα θα υπάρχει σ' ό,τι κι αν κάνουμε σ' αυτή τη γη: είναι έργο ανθρώπινο. Και γι' αυτό φτωχό...

Διαβάστε παρακάτω εκτενέστερη περιγραφή, πρόλογο και περιεχόμενα


Χρονολογία έκδοσης:  2012
ISBN: 9789608613935
Σχήμα: 14x21
Σελίδες: 304
Κατηγορία είδους: ΒΙΒΛΙΟ ΜΕ CD
Εξώφυλλο: ΣΚΛΗΡΟ ΕΞΩΦΥΛΛΟΑγάπη για πάντα. Ό,τι κι αν γίνει στη ζωή, μη χάσεις την αγάπη. Στην κρίση που περνάμε, μα και στην κρίση του Θεού που έρχεται, αλλά και "νυν εστί" παρούσα, η αγάπη θα μας βγάλει σε λιμάνια και θα μας βρει λύσεις σωτήριες. Αυτή θα μας παρηγορεί, θα μας ενώνει, θα μας ταΐζει. Λέει κάπου στον Ευεργετινό πως σε περίπτωση "λιμού", η αγάπη είανι κάτι που μπορεί ακόμα και να φαγωθεί: "φάγε αγάπην".

Μπορεί να πεινάς λίγο· μα αν έχεις κάποιον να σου λέει "σ' αγαπώ", σίγουρα νιώθεις πιο χορτάτη την ψυχή σου. Δεν έχεις βρει δουλειά ακόμα· μα αν αγαπάς τον ίδιο σου τον εαυτό και την αξιοπρέπειά σου, θα αντέξεις της ύπαρξης το μόχθο και δε θ' αυτοκτονήσεις. Είσαι μόνος τα βράδια· μα η αγάπη σου σε κάνει πλούσιο και παγκόσμιο. Και μ' όλους νιώθεις μια συγγένεια παράξενη, παρηγορητική.

Λένε οι άγιοί μας πως όποιος όλα αυτά τα ζει, δε μιλά πολύ. Εγώ διαρκώς μιλώ. Άρα, ακόμα κυνηγώ: το νόημα, μια απάντηση στα τόσα "γιατί", την ουσία πέρα από τον τύπο, το Χριστό, την αγάπη. Όλα τα ξέρω κι είναι ήδη μέσα μου. Μα και διαρκώς μου φεύγουν. Κρατώ άλλωστε Αυτόν που "έρχεται και φεύγει". Δεν έγινε ακόμη μέσα μου η μόνιμη εγκατάστασή του. Μα σαν κι εσένα κι εγώ, ελπίζω. Και διαρκώς μετανοώ. Κι αγαπώ. Και θέλω το αύριο της ψυχής μου και του κόσμου μας, να 'ναι κάπως αλλιώς. Πιο ήρεμο, πιο αγαπητικό. Έτσι που τα παιδιά μας να 'χουν όρεξη να ζήσουν και ν' αγαπήσουν. Κι όχι επιχειρήματα για να παραιτηθούν ή να αυτοκτονήσουν.

Άλλες οχτώ εκπομπές απ' τα "αθέατα περάσματα", τη ραδιοφωνική εκπομπή της ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, στους 91,2 Fm, γραμμένες σε κείμενο. Ο προφορικός λόγος της εκπομπής δεν μπορεί να μεταφερθεί αυτολεξεί στο χαρτί χωρίς προβλήματα. Γι' αυτό φροντίσαμε να γίνουν οι κατάλληλες προσαρμογές. Μα πάλι υπάρχει ένα πρόβλημα που πάντα θα υπάρχει σ' ό,τι κι αν κάνουμε σ' αυτή τη γη: είναι έργο ανθρώπινο. Και γι' αυτό φτωχό.

Τα έσοδα απ' το βιβλίο θα διατεθούν κι αυτή τη φορά για να καλυφθούν τα πολλά χρέη για τον πανέμορφο Ναό της Παναγίας μας, στο Γαλαξείδι Φωκίδας, σκέτο κόσμημα. Ευχαριστώ το σωματείο "Παναγία Γάλαξα, η Θαλασσοκρατούσα" που με πολλή αγάπη εκδίδει και το βιβλίο αυτό. Ευχαριστώ πολύ και όσους βοήθησαν φροντίζοντας τα κείμενα αυτού του τόμου, κυρίως τη Δέσποινα για τις πολλές ώρες που αφιέρωσε γράφοντας. Ευχαριστώ κι εσένα που το προμηθεύτηκες σε καιρό κρίσης. Κι αυτούς που το διαδίδουν ποικιλότροπα.

Και γενικά αυτή τη λέξη θέλω μ' όλη μου την καρδιά να πω, στρεφόμενος στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Αλλά και κάτω κι επάνω και παντού, και σ' όλο το σύμπαν που αγκαλιάζεται απ' τη χάρη του Χριστού μας: ευχαριστώ πολύ.

Για την αγάπη Του.

Για την αγάπη σου.

Για όλα.

π. Ανδρέας Κονάνος
Μ. Σαρακοστή 2012

Μέχρι σήμερα ήταν μια ειρηνική φωνή χαμένη στο απέραντο γαλάζιο, φωτίζουσα το γκρίζο της καρδιάς μας σε ώρες εσωτερικής ερήμωσης.

Μέσα από τα ερτζιανά έφτανε στο δικό μας χώρο ένας λόγος οικείος, φιλικός και καταδεκτικός της πτώσης μας, της εσωτερικής και εξωτερικής κακοπάθειάς μας, της βαθύτερης ανεπάρκειάς μας να υπάρξουμε ως πρόσωπα ανοιχτά στα φως Εκείνου.

Επιχειρούσε με λέξεις, σύμφωνα και φωνήεντα να σκορπίσει τα έντονα σκοτάδια του "εγώ" μας, να συντονίσει εκ νέου την απολεσθείσα ελπίδα του εσώτερου βίου μας, να αναστήσει ξανά το νόημα κυρίαρχο στην ζωή μας.

Ο λόγος για τον λόγο του πατρός Ανδρέα Κονάνου, που εδώ και αρκετά χρόνια ταξιδεύει στις καρδιές μας μέσα από τις συχνότητες του ραδιοφώνου.

Το ραδιόφωνο είναι μια αντικειμενική απρόσωπη διαδικασία. Είναι όμως εξαιρετικά σημαντικό όταν ο ομιλητής που βρίσκεται πίσω από το μικρόφωνο κατέχει την τέχνη και το χάρισμα να κοινωνεί με τις καρδιές των ακροατών του. Να δημιουργεί μια παράξενη οικειότητα και ένα εσώτερο γλυκασμό στην ψυχή, σπάζοντας και σμικραίνοντας τις παγερές αποστάσεις.

Ο π. Ανδρέας με ένα μοναδικό τρόπο κατάφερε να κάνει ακριβώς αυτό. Να καταργήσει έστω στο ελάχιστο την παγερότητα ενός απρόσωπου λόγου και να τον μεταμορφώσει σε οικείο και προσωπικό. Σε αυτό οφείλεται κατά πολύ και η μεγάλη επιτυχία των εκπομπών του.

Μέσα από αυτές αισθάνεσαι ξανά ο ουρανός να φανερώνεται μέσα σου, οι αποστάσεις του θεϊκού απόλυτου και του σχετικού ανθρώπινου να σμικραίνονται στην παρουσία του Χριστού, που όχι πλέον ως τιμωρός, αδέκαστος κριτής, απειλεί την μοναδικότητά μας, αλλά ως πλησίον και πάσχων δούλος της ανθρώπινης μοίρας κοινωνεί τα βάσανα και τους καημούς μας.

Ο Χριστός μέσα από τις ομιλίες του π. Ανδρέα φανερώνεται και πάλι οικείος της ανθρώπινης φύσης, ανθρώπινος στην ανθρωπινότητά μας, θεϊκός στις απαιτήσεις και στις προσδοκίες της καρδιάς μας.

Χρόνια τώρα χιλιάδες ψυχές βιώσαν την απόλυτη παραχάραξη και αλλοτρίωση του χριστιανικού λόγου, από κηρύγματα και ομιλίες που φανέρωναν την παθογένεια του ομιλητή, αλλά σε κ α μ ί α περίπτωση την αλήθεια του Θεού όπως μας την αποκάλυψε ίδιος ο Χριστός.

Ο Θεός σε αυτή την ιστορική φάση επέλεξε να φανερώνεται στον κόσμο και κυρίαρχα στις ανθρώπινες καρδιές ως πάσχων και σιωπών. Έτσι, πολλοί πίστεψαν ότι μπορούσαν αυτή την εκκωφαντική μεγαλειώδη σιωπή Του να την αντικαταστήσουν με τις δικές τους εμπαθείς κραυγές, γεμίζοντας τρόμο, φόβο, πανικό, ενοχές και μεταφυσική απειλή τις ανθρώπινες υπάρξεις.

Όμως ο Θεός μπορεί να είναι σιωπών, αλλά σε καμία περίπτωση αιτών. Με τους δικούς Του παράδοξους και ακατανόητους, μη προβλέψιμους στα ανθρώπινα κριτήρια, δρόμους, κοινωνεί τον βίο της ανθρώπινης καρδιάς, που με ειλικρίνεια και ζήλο πεινά και διψά την επαφή μαζί Του.

Βρήκε Εκείνος χώρο ευρύχωρο να φανερώσει την γλυκύτητα του προσώπου Του, και να συνάψει σχέσεις αγαπητικές ως εράσμιος νυμφίος της ανθρώπινης μοναδικότητας, παραμερίζοντας τις κραυγές και απειλές των κατά κόσμο "υπερασπιστών" του.

Ένας τέτοιος δρόμος επικοινωνίας πραγματώθηκε μέσα από τις εκπομπές του πατρός Ανδρέα Κονάνου.

Πλέον όμως τη φωνή αυτή απέκτησε π α τ ρ ί δ α . Κατέβηκε από τις συχνότητες του ουρανού και προσγειώθηκε στα χέρια μας, γενόμενος γραπτός λόγος.

Κάθε κήρυγμα, κάθε λόγος, αποτελείται από δύο επίπεδα. Ένα εξωτερικόα και ένα εσωτερικό. Το εξωτερικό ανταποκρίνεται περισσότερο στο αίσθημα ή στην αίσθηση. Δηλαδή ένας λόγος μάς κάνει θετική ή αρνητική εντύπωση. Το δεύτερο όμως επίπεδο είναι το ουσιώδες και βαθύτερο, διότι απαντάται ως ζήτημα νοήματος. Εκεί πρέπει πλέον ο λόγος να γίνει πράξη ζωής. Να μεταφερθεί σε βαθύτερα επίπεδα ύπαρξης και να δουλέψει με αφοσίωση τις εσωτερικές κινήσεις του ψυχισμού μας. Να μας πλατύνει ως υπάρξεις στην συνάντηση Εκείνου.

Πλέον έχοντας στα χέρια μας σε μορφή βιβλίου τον λόγο του π. Ανδρέα, καλούμαστε να κοινωνήσουμε εσωτερικά τις αλήθειες που κομίζει με τρυφερότητα και γλυκύτητα.

Ας προσέξουμε όμως. Ποτέ ένα βιβλίο ή μια ομιλία δεν μπορούν να α ν τ ι κ α τ α σ τ ή σ ο υ ν την ζωή. Είναι η ζωή, ο καθημερινός μας βίος, η παλαίστρα των εσώτερων μαχών μας. Στην ζωή και την καθημερινή πράξη φανερώνεται η αλήθεια ή το ψέμα των επιλογών μας.

Η στείρα γνώση δίχως βίωμα και πράξη, ο υπερτροφικός νους, α σ ύ ν δ ε τ ο ς με την καρδιά και το συναίσθημα, μπορούν κάλλιστα να μετατραπούν σε μια φαντασιακή κρυψώνα υποκριτικού βίου.

Ο Χριστός είναι η Ζωή, και Τον γνωρίζει κανείς όχι μέσα από βιβλία ή ομιλίες, αλλά μονάχα στην άμεση ε μ π ε ι ρ ί α της ζωής.

Το βιβλίο του πατρός Ανδρέα επιζητεί να γίνει αιτία για ζωή μαζί με τον Χριστό και όχι συναισθηματική κρυψώνα στην ακηδία και απραξία των επιλογών μας. Ανάβει την σπίθα που πρέπει να γίνει εσώτερη φωτιά Πνεύματος Αγίου. Δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να ανοιχτούμε στο  βίο της ζωής παρέα με τον Χριστό και το σώμα της Εκκλησίας Του.

Κάθε βιβλίο πνευματικής αφύπνισης δεν είναι τίποτε άλλο παρά η α ρ χ ή, η αφετηρία ενός δρόμου που καλούμαστε να βαδίσουμε. Ο δρόμος όμως δεν είναι το βιβλίο, αλλά ο ίδιος ο Χριστός. "Εγώ είμαι η οδός και η αλήθεια και η ζωή." (Ιωάν. 14, 6)

π. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος
Πρόλογος 5
Εισαγωγικά 11

Οι εκπομπές
 
Μάθε να περιμένεις 13
Αγάπη για πάντα 45
Θεέ μου, είσαι όλος μια αγκαλία! 79
Δεν μπορώ την καταπίεση 115
Όλα θα πάνε καλά 155
Μερικές φορές φταίνε και οι γονείς    189
Μετάνοια, η πιο μοντέρνα κίνηση 233
Λίγο πριν τις εξετάσεις 269
Login-iconLogin
active³ 5.4 · IPS κατασκευή E-shop · Όροι χρήσης