Χριστιανικός Ορθόδοξος Φιλανθρωπικός Σύλλογος Φίλων
Ιερού Ησυχαστηρίου Παντοκράτορος Μελισσοχωρίου ο Άγιος Γρηγόριος Ο Παλαμάς
Καλάθι αγορών : 0 | 0,00
Κατηγορίες

Πληγές της ψυχής

Κωδικός: ON-06


Εξαντλήθηκε

Πληγές της Ψυχής

Το μικρό αυτό βιβλιαράκι εκδόθηκε με σκοπό να βοηθήσει σε μια καλύτερη προετοιμασία και μια πληρέστερη μετοχή των πιστών στο Μυστήριο της ιεράς Εξομολογήσεως.


Εξώφυλλο: Μαλακό
Διαστάσεις: 11,5 Χ18,5

 Πέρασαν τριανταπέντε περίπου χρόνια από τότε που, υπηρετώντας ως εφημέριος στον μητροπολιτικό ναό της Αγίας Παρασκευής Λαγκαδά, διέκρινα την ανάγκη να εκδοθεί το μικρό αυτό βιβλιαράκι, με σκοπό να βοηθήσει σε μια καλύτερη προετοιμασία και μια πληρέστερη μετοχή των πιστών στο Μυστήριο της ιεράς Εξομολογήσεως.

Επιλέγοντας τότε αποσπάσματα από το Εξομολογητάριον -ένα από τα πολλά ψυχωρφελέστατα βιβλία που έγραψε ο Όσιος Νικόδημος ο Αγιορείτης-, τα προεχείρισα τον αγαπητό μου θεολόγο καθηγητή κ. Ιωάννη Πελίτη, με την παραίνεση να απλοποιήσει τα κείμενα, ώστε να καταστούν περισσότερο προσιτά και εύληπτα και από τους απλούστερους, και κυρίως από τα παιδιά και τους νέους.

Το μικρό αυτό τευχίδιο εκτυπώθηκε τότε σε χίλια περίπου αντίτυπα, διανεμήθηκε στους ενδιαφερόμενους και μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα εξαντλήθηκε.

Την περίοδο των Νηστειών της Τεσσαρακοστής των Χριστουγέννων καθώς και της Μεγάλης Τεσσαρακοστής του Πάσχα αλλά και κατά τακτά χρονικά διαστήματα, εκατοντάδες είναι οι πιστοί που ανέρχονται στο Ιερό Κοινόβιο με την αγαθή πρόθεση να συμμετάσχουν στο μεγάλο και φιλάνθρωπο Μυστήριο της μετανοίας και της ιεράς Εξομολογήσεως. Οι συνάνθρωποί μας αυτοί αγωνίζονται για την σωτηρία τους, λαχταρούν να αποθέσουν τα βάρη της ψυχής τους στο πετραχήλι του Πνευματικού και ψυχικώς να αναπαυθούν.

Αναφορικά, όμως, με το ιερό αυτό Μυστήριο υπάρχει, δυστυχώς, μεγάλη άγνοια και συνήθως απουσιάζει η επαρκής προετοιμασία εκ μέρους του εξομολογουμένου, ή ακόμη, επικρατούν κάποιες παρεξηγημένες ή και διαστρεβλωμένες απόψεις αναφορικά με θέματα που χρήζουν εξομολογήσεως. Για τούτο θεωρήσαμε ως αναγκαίο και απαραίτητο να επανεκδοθεί το βιβλιαράκι αυτό, που είναι ένας σύντομος και κατατοπιστικός οδηγός για την εξομολόγηση. Το μικρό αυτό βοήθημα -συμβουλές προς τον μετανοούντα από έναν βαθύ γνώστη και ανατόμο της ανθρώπινης ψυχής, τον Άγιο Νικόδημο- πιστεύουμε ότι θα συμβάλει σε μια καλύτερη μετοχή του πιστού στο Μυστήριο της Εξομολογήσεως. Εκ καρδίας ευχόμεθα να αποτελέσει αφορμή ώστε να φωτίσει περισσότερο τα κρύφια της καρδίας του, να μπορέσει να κάνει έναν καλύτερο αυτοέλεγχο και να προβεί σε μια πιο γνήσια αυτοκριτική, η οποία θα φανερώσει και, εν τέλει, θα γιατρέψει τις πληγές της ψυχής του.

Η εισαγωγή στο μικρό αυτό εγχειρίδιο, η απόδοση στη σύγχρονη νεοελληνική των λόγων του Αγίου Νικοδήμου και τα σχόλια που τα συνοδεύουν, αποτελούν κόπο και φροντίδα του θεολόγου κ. Ιωάννου Πελίτη. Με τη χάρη του Θεού και επικαλούμενοι τις πρεσβείες του Οσίου μας προβαίνουμε στην επανέκδοσή του και το παραδίδουμε στα χέρια «των θελόντων σωθήναι». Ταπεινή ευχή μας είναι ο αναγνώστης του παρόντος να επιτύχει τον αγιώτατο στόχο της εν Χριστώ ζωής, που είναι η κάθαρση, ο φωτισμός και η θέωση της καρδίας. Διότι, κατά τον αδιάψευστο λόγο του Κυρίου, αληθινά είναι «μακάριοι οι καθαροί τη καρδία, ότι αυτοί τον Θεόν όψονται». Αμήν

Ο Καθηγούμενος
του Ιερού Κοινοβίου Οσίου Νικοδήμου
Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος

Login-iconLogin
active³ 5.5 · IPS κατασκευή E-shop · Όροι χρήσης