Χριστιανικός Ορθόδοξος Φιλανθρωπικός Σύλλογος Φίλων
Ιερού Ησυχαστηρίου Παντοκράτορος Μελισσοχωρίου ο Άγιος Γρηγόριος Ο Παλαμάς
Καλάθι αγορών : 0 | 0,00
Κατηγορίες

Το Μυστήριον του Αγίου Βαπτίσματος

Κωδικός: OL-GR-022Έχετε 0 προϊόντα στο καλάθι

Ποσότητα:

Ιερομονάχου Γρηγορίου

Το Μυστήριον του Αγίου Βαπτίσματος

Στο μικρό αυτό τεύχος γίνεται λόγος για το άγιο Βάπτισμα, το Μυστήριο της εν Χριστώ γεννήσεως του ανθρώπου. Σκοπός μας είναι να γίνουν γνωστές οι θείες δωρεές που δεχθήκαμε όταν βαπτισθήκαμε, και κατά συνέπεια η συμμετοχή μας στο άγιο αυτό Μυστήριο να γίνεται με την ανάλογη ευλάβεια και φόβο Θεού.


Μαλακό εξώφυλλο

Σχήμα: 21 Χ 14
Σελίδες: 48
ISBN: 978-618-5138-08-0Στο μικρό αυτό τεύχος γίνεται λόγος για το άγιο Βάπτισμα, το Μυστήριο της εν Χριστώ γεννήσεως του ανθρώπου. Σκοπός μας είναι να γίνουν γνωστές οι θείες δωρεές που δεχθήκαμε όταν βαπτισθήκαμε, και κατά συνέπεια η συμμετοχή μας στο άγιο αυτό Μυστήριο να γίνεται με την ανάλογη ευλάβεια και φόβο Θεού.

Ο ιερός Χρυσόστομος λέγει ότι στο άγιο Βάπτισμα "το μέγεθος των δωρεών του Θεού που προσφέρονται υπερβαίνει κάθε νου και λόγο". Όλοι δεχθήκαμε τις θείες αυτές δωρεές, αλλά δυστυχώς αμαυρώσαμε στη συνέχεια τον λαμπρό βαπτισματικό χιτώνα μας. Αν κατανοήσουμε το ύψος της θείας δωρεάς, θα είμαστε ευγνώμονες προς τον Δωρεοδότη, και θα εργασθούμε πνευματικά για την θεραπεία της ψυχής μας με τη μετάνοια. Όσοι μάλιστα πρόκειται να γίνουν και ανάδοχοι βαπτιζομένου, θα κατανοήσουν την τιμή αλλά και την ευθύνη που θα τους συνοδεύη σε όλη τους την ζωή.

Στις μέρες μας δυστυχώς τα μεγάλα Μυστήρια της εν Χριστώ αναγεννήσεως του άνθρωπου και της δωρεάς του Παναγίου Πνεύματος, δηλαδή το άγιο Βάπτισμα και το ιερό Χρίσμα, αντιμετωπίζονται συνήθως ως μία κοινωνική υποχρέωση και ως αφορμή εκδηλώσεως ματαιοδοξίας. Ο χώρος του ιερού Ναού υφίσταται βεβήλωση, καθώς μετατρέπεται σε στούντιο βιντεοσκοπήσεων, και η διακόσμησή του θυμίζει περισσότερο χώρο κοσμικής ψυχαγωγίας παρά χώρο λατρείας του Θεού. Προβληματίζεται κανείς όταν συγκρίνη τα θεοφώτιστα λόγια των αγίων Πατέρων για το μυστήριο του αγίου Βαπτίσματος με την σημερινή πραγματικότητα που παρατηρούμε στους ιερούς Ναούς μας. Διαπιστώνει με λύπη του ότι οι περισσότεροι σημερινοί χριστιανοί είμαστε ουσιαστικά ακατήχητοι.

Θερμή ευχή μας λοιπόν είναι να γίνη αντιληπτή η δωρεά και η φιλάνθρωπη αγάπη του Θεού που προσφέρεται στα ιερά αυτά Μυστήρια, και η συμμετοχή μας σ' αυτά να γίνεται με χαρά αλλά και με φόβο Θεού. Να μην είναι εκπλήρωση συμβατικής κοινωνικής υποχρεώσεως, αλλά να αποτελή αφετηρία πνευματικών αγώνων και δοξολογία του φιλανθρώπου Θεού.

Θεοφάνεια 2015

Ιερομόναχος Γρηγόριος

  Πρόλογος 7
1. Το άγιον Βάπτισμα αρχή της εν Χριστώ ζωής 9
2. Το άγιον Χρίσμα 11
3. Ιστορική αναδρομή 13
  α. Προεικονίσεις του αγίου Βαπτίσματος 13
  β. Το βάπτισμα του Τιμίου Προδρόμου 14
  γ. Η βάπτισις του Ιησού Χριστού 15
  δ. Η Πεντηκοστή 17
  ε. Αποστολικοί χρόνοι 18
  ς. Νηπιοβαπτισμός 19
4. Η τέλεσις του Μυστηρίου 21
  α. Οι προβαπτισματικές Ευχές 21
  β. Η ακολουθία της Βαπτίσεως 24
  γ. Οι μεταβαπτισματικές Ευχές 26
5. Ο συμβολισμός των υλικών στοιχείων 27
  α. Το ύδωρ 27
  β. Η Κολυμβήθρα 28
  γ. Το επορκιστόν έλαιον 28
  δ. Ο Σταυρός 29
  ε. Η λαμπάδα και τα ενδύματα 29
6. Η σημερινή πραγματικότης 31
  α. Ο ρόλος του αναδόχου 31
  β. Το όνομα του παιδιού 33
  γ. Η διακόσμησις του ιερού Ναού 34
  δ. Τέλεσις Βαπτίσματος μαζί με τον γάμο των γονέων  35
  ε. Τα προσκλητήρια 36
7. Το άγιον Βάπτισμα και η τήρησις των θείων εντολών 37
  Αντί επιλόγου: Κατήχησις προς νεοφωτίστους 39
  Σημειώσεις 41
Login-iconLogin
active³ 5.5 · IPS κατασκευή E-shop · Όροι χρήσης