Χριστιανικός Ορθόδοξος Φιλανθρωπικός Σύλλογος Φίλων
Ιερού Ησυχαστηρίου Παντοκράτορος Μελισσοχωρίου ο Άγιος Γρηγόριος Ο Παλαμάς
Καλάθι αγορών : 0 | 0,00
Κατηγορίες

Δεν έχουμε άλλο δρόμο από την αγάπη!

Κωδικός: ENPLO-010Έχετε 0 προϊόντα στο καλάθι

Ποσότητα:

Παύλος, Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης

Δεν έχουμε άλλο δρόμο από την αγάπη!

Εύχομαι να ζει η αγάπη στην καρδιά σας, να νιώθετε αυτό που ο Θεός μας έκανε: «αλλήλων μέλη»! Να ξέρετε ότι πάντα πρέπει να μας νοιάζει ό,τι γίνεται δίπλα μας, όχι από περιέργεια αλλά από αγάπη. Και να δίνετε τη δυνατότητα στον κάθε μικρότερο ή μεγαλύτερο διπλανό σας να μπορεί, όσο εξαρτάται από σας, να παλέψει γι’ αυτό το δώρο του Θεού, που είναι η ζωή, για να το ζήσει κι αυτός, με τη δική σας την αγάπη και με την αγάπη των άλλων.


 Μαλακό εξώφυλλο

Σχήμα: 21 Χ 14
Σελίδες: 232
ISBN: 978-960-619-047-6"Τις γαρ λυπούμενος απήντα και ουχ υπέστρεφε χαίρων; τις οργιζόμενος ήρχετο και ουχ εις φιλίαν μετεβάλλετο; τις πένης ακηδιών απήντα και ακούων αυτού και βλέπων αυτόν, ου κατεφρόνει του πλούτου και παρεμυθείτο την πενίαν; τις μοναχός ολιγωρήσας και ελθών προς αυτόν ου μάλλον ισχυρότερος εγένετο; τις ήρχετο προς αυτόν υπό δαίμονος πειραζόμενος και ουχ ανεπαύετο; τις δε εν λογισμοίς ενοχλούμενος ήρχετο, και ουκ εγαληνία τη διανοία;"

Τους λόγους αυτούς του Μεγάλου Αθανασίου, ο οποίος συνέγραψε τον βίο του Καθηγητού της ερήμου, του Μεγάλου Αντωνίου, χρησιμοποιώ για να χαιρετίσω την εξαίρετη πρωτοβουλία των εκδόσεων "Εν πλω", που προχώρησαν στην έκδοση του ανά χείρας βιβλίου, αφιερωμένο στη μεγάλη μορφή του μακαριστού Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κυρού Παύλου.

Στο πρόσωπο του αοιδίμου Μητροπολίτου βλέπουμε τη σύζευξη Επισκόπου, Μοναχού και Ιεραποστόλου, όπως βιώνεται από τους μεγάλους Πατέρες της Εκκλησίας. Δεν αγωνιούσαν μόνο για τη σωτηρία της ψυχής τους, αλλά κυρίως για τη σωτηρία των άλλων. Δεν τους ενδιέφερε τι γνώμη είχαν οι άνθρωποι γι' αυτούς, αλλά "το υπέρ Χριστού πάσχειν" και "συμπάσχειν υπέρ των αδελφών του Χριστού". Ακριβώς αυτή ήταν και η ζωή του αειμνήστου Παύλου. Καταθέτω ταυτόχρονα και τη δική μου ταπεινή μαρτυρία, αφού συνεργασθήκαμε στενά από τη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία της ένδοξης και ιστορικής επαρχίας του Βοΐου.

Συγχαίρω από καρδίας όλους όσοι συνέβαλαν στην ολοκλήρωση του παρόντος εκδοτικού έργου. Εύχομαι οι ευχές του μακαριστού Γέροντος να συνοδεύουν στη ζωή και στα έργα τους τόσο τους εκδότες και τους συνεργάτες τους, όσο και τους ευλαβείς αναγνώστες του βιβλίου.

Σιάτιστα 1 Ιουλίου 2019

† Ο Σισανίου και Σιατίστης Αθανάσιος

 

Η παρούσα έκδοση αποτελεί για τις εκδόσεις "Εν πλω" μια ξεχωριστή ευλογία. Μια ευλογία από εκείνες που μας δίνουν την ευκαιρία να νιώσουμε με ενάργεια πόσο απατηλά είναι τα όρια που χωρίζουν τάχα τούτο τον κόσμο από τον "άλλο", τον κόσμο της Βασιλείας του Θεού. Επιτρέψτε μας να εξηγηθούμε.

Με τον Μακαριστό Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κυρό Παύλο (τον π. Παύλο, όπως τον ξέραμε όλοι εμείς), οι εκδόσεις μας συνδέονταν με δεσμά πνευματικής αμοιβαιότητας: εμείς τρέφαμε βαθύ σεβασμό για την ακτινοβολούσα πνευματική του πατρότητα, κι εκείνος μας περιέβαλλε με αφειδώλευτη αγάπη, επειδή άνθρωποι σαν κι αυτόν μόνο να αγαπούν μπορούν, ανυπόκριτα και πηγαία. Με τον επιμελητή μας, Βασίλη Αργυριάδη, είχε αφενός μεν παλιά γνωριμία από τον καιρό που διακονούσαν αμφότεροι στο Σεμινάριο Υποψηφίων Κατηχητών της Ιεράς Συνόδου (και νωρίτερα, σε νεανικές συνάξεις και κατασκηνώσεις), και αφετέρου από την πρόσφατη στενή συνεργασία τους πάνω στο βιβλίο του π. Παύλου για τον Άγιο Ιάκωβο Τσαλίκη ("Άνθρωπος που δεν είναι ταπεινός, δεν μπορεί να αγαπήσει", εκδόσεις "Εν πλω" 2018). Αλλά και με τον Διευθυντή Πωλήσεων των Εκδόσεών μας, Χαράλαμπο Θεοδώρου, ο μακαριστός π. Παύλος συνδεόταν στενά, με σχέσεις βαθιάς αλληλοεκτίμησης -μαζί ήταν εξάλλου μέχρι και λίγες μέρες πριν την αιφνίδια κοίμησή του, όπως μαρτυρεί και η φωτογραφία στο εξώφυλλο του ανά χείρας τόμου.

Λόγω αυτών των σχέσεων και των επαφών, ο π. Παύλος, με τη γνωστή γενναιοδωρία του, είχε επανειλημμένως εκφράσει τη βούλησή του να μας παραχωρήσει κάποιες ομιλίες του προς έκδοση. "Βέβαια, χρόνο δεν έχω, βρε παιδί... και οι ομιλίες μου έχουν περισσότερο προφορικό χαρακτήρα... Άσε να δούμε". Κάναμε αρχή με το βιβλίο για τον Άγιο Ιάκωβο. Εκείνος μίλησε δίχως γραπτό κείμενο και ο Επιμελητής μας απέδωσε στο χαρτί τον ρέοντα λόγο του. Ο μακαριστός π. Παύλος είδε πως είναι εφικτός ένας τέτοιος τρόπος σύμπραξης με τις εκδόσεις μας και έμεινε πολύ ευχαριστημένος. Η συνεργασία έμελλε να έχει λαμπρή συνέχεια! Όμως τα πράγματα ήρθαν αλλιώς -το νήμα της ζωής του διεκόπη αιφνιδίως και μαζί του πιστέψαμε πως διεκόπη και το νήμα της μεταξύ μας συνεργασίας. Έτσι νομίζαμε...

Πριν λίγες μέρες, χτύπησε το τηλέφωνο. Στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής, μια άγνωστη γυναικεία φωνή μάς συστήθηκε ευγενικά. Η Κυριακή Βλασερού, φιλόλογος από τη Νάξο, μας μίλησε για τη βαθιά πνευματική σχέση της με τον Μακαριστό Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης, ο οποίος την βοήθησε σε ποικίλες περιστάσεις του βίου της -τόσο του δικού της, όσο και της αδελφής της. "Μπορεί να μην τον γνώριζα καλά, ούτε να είχα πολυάριθμες ευκαιρίες συναναστροφής μαζί του, αλλά ο λόγος του ήταν και είναι για μένα πηγή ευλογίας και μαθητείας". Αφού ανταλλάξαμε αναμνήσεις από τη σεβάσμια μορφή του π. Παύλου, στο τέλος, μας φανέρωσε διστακτικά μια πρόταση, που ήταν και ο σκοπός της τηλεφωνικής της επικοινωνίας μαζί μας:  "Ανθολόγησα και απομαγνητοφώνησα κάποιες ομιλίες του και θα ήταν μεγάλη μου χαρά -όνειρο ζωής τολμώ να πω- αν θα μπορούσα να τις δω να κυκλοφορούν ως αυτόνομη έκδοση από τις Εκδόσεις σας. Τι λέτε;". Δεν είπαμε πολλά. Απλά ξαναπιάσαμε ένα νήμα, που νομίζαμε κομμένο...

Οι ομιλίες του ανά χείρας τόμου λοιπόν, οφείλονται κατά πρώτο λόγο στον σεβαστικό μόχθο της Κυριακής Βλασερού. Κατόπιν, ο Επιμελητής των εκδόσεών μας ανέλαβε να κάνει ό,τι του είχε ζητήσει και παλιότερα ο ίδιος ο π. Παύλος: να "χτενίσει" τα κείμενα, να εντοπίσει και να απαλείψει τις επαναλήψεις, να λειάνει την πρφορικότητα όπου χρειάζεται, να ενθέσει τίτλους, παραπομπές κ.ο.κ. Οι έντεκα ομιλίες που αποτέλεσαν τελικά το περιεχόμενο του παρόντος τόμου, απέκτησαν τη ρέουσα αναγωσιμότητα του γραπτού κειμένου, δίχως να απωλέσουν τη δροσιά της προφορικότητας. Διάσπαρτα ανάμεσα στις ομιλίες, ενθέσαμε μικρά, χαρακτηριστικά πνευματικά "συνθήματα" του π. Παύλου (ρήματα ζωής και νουθεσίας, αλιευμένα από ποικίλες άλλες ομιλίες του), τα οποία άρεσε πάντα στον ίδιο να χρησιμοποιεί στον προφορικό του λόγο, δημόσιο ή ιδωτικό. Η εργασία έγινε όπως ακριβώς και στην περίπτωση του προηγουμένου βιβλίου (για τον Άγιο Ιάκωβο). Έλειπε μόνο η διακριτική επίβλεψη του ίδιου του συγγραφέα. Ή μπορεί και να ήταν τώρα εναργέστερη -είπαμε, τα νήματα δεν κόβονται τόσο εύκολα κι οι δύο κόσμοι δεν είναι τόσο ερμητικά οριοθετημένοι όσο συχνά νομίζουμε...

Κατά συνέπεια, οι πρώτες μας θερμές ευχαριστίες δεν μπορεί παρά να απευθύνονται στην Κυριακή Βλασερού, που είχε την καλοσύνη να μας εμπιστευτεί την ιδέα της και τη φιλόπονη προσπάθειά της. Κατόπιν θερμές ευχαριστίες οφείλουμε στον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλο, Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως Σισανίου και Σιατίστης, που αγκάλιασε αυτή την έκδοση με την ευχή του, και την πλαισίωσε με τον μεστό και ουσιαστικό Πρόλογό του. Τέλος ευχαριστούμε από καρδιάς και τον νυν Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ. Αθανάσιο για την ευχή με την οποία επιδαψίλευσε τον ανά χείρας τόμο -δεν θα ήταν υπερβολη αν λέγαμε πως στο πρόσωπό του, η Μητρόπολη Σιατίστης βρήκε ένα νέο πνευματικό πατέρα, πανάξιο συνεχιστή του μακαριστού π. Παύλου.

Κάθε νέα έκδοσή μας φιλοδοξούμε να αποτελεί αφορμή πνευματικών πλεύσεων, πρωτίστως για μας. Μα και ευχής έργον θα ήταν να βρούμε τους αναγνώστες, συνταξιδιώτες στο πλάι μας, Εν πλω... Καλή ανάγνωση!

Οι Εκδότες

Εκδοτικό σημείωμα 11
Πρόλογος 15
ΜΕΡΟΣ Α'  
Για την αγάπη και την πνευματική ζωή  
"Δώρησαί μοι, του οράν τα εμά πταίσματα..." 25
Η Ανάσταση του Χριστού στη ζωή μας 49
"Εμένα με νοιάζει" ή "Οι πολλοί για τον ένα" 75
Στόχος Ζωής η αγιότητα 105
Το μέτρο της αγάπης 111
ΜΕΡΟΣ Β'  
Για τα παιδιά μας και τους νέους  
Πνευματικά εμβόλια στα παιδιά μας! 139
Αγάπη και ελευθερία: Η βάση όλων των ανθρώπινων σχέσεων 145
Η προσευχή, η νηστεία και η οικοδομή των παιδιών μας 167
Νέοι και 21ος αιώνας 179
ΜΕΡΟΣ Γ'  
Δύο λόγοι παρρησίας  
Μπορεί η θρησκεία να γεννήσει βία; 207
"Άρσεν και θήλυ εποίησεν αυτούς" 217
Login-iconLogin
active³ 5.5 · IPS κατασκευή E-shop · Όροι χρήσης