Χριστιανικός Ορθόδοξος Φιλανθρωπικός Σύλλογος Φίλων
Ιερού Ησυχαστηρίου Παντοκράτορος Μελισσοχωρίου ο Άγιος Γρηγόριος Ο Παλαμάς
Καλάθι αγορών : 0 | 0,00
Κατηγορίες

Η Αποκάλυψις του Ευαγγελιστού Ιωάννου, τ. Α'

Κωδικός: KYPSELI-212Έχετε 0 προϊόντα στο καλάθι

Ποσότητα:

† π. Αθανάσιος Μυτιληναίος

Η Αποκάλυψις του Ευαγγελιστού Ιωάννου, τ. Α'

103 απομαγνητοφωνημένες ομιλίες του π. Αθανασίου Μυτιληναίου, πάνω στο βιβλίο της Αποκαλύψεως.

 

Μαλακό εξώφυλλο

Σχήμα: 14 Χ 21
Σελίδες: 440
ISBN: 978-618-81922-9-4Με την χάρη και την ευλογία του Αγίου Τριαδικού Θεού μας, η αδελφότητά μας προβαίνει στην έκδοση του πρώτου τόμου των απομαγνητοφωνημένων ομιλιών του μακαριστού Γέροντός μας π. Αθανασίου Μυτιληναίου στο βιβλίο της Αποκαλύψεως του ευαγγελιστού Ιωάννου, και το παραδίδει στο πλήρωμα της Εκκλησίας.

Πραγματοποιήθηκαν εκατόν τρεις (103) ωριαίες ομιλίες σε διάστημα τριάμισι ετών, από τις 12-10-1980 μέχρι και τις 8-4-1984.

Οι δύο τελευταίες ομιλίες, 102 και 103, αποτελούν επιτομή των 101 ομιλιών.

Οι 34 πρώτες ομιλίες έγιναν στον παλαιό μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αχιλλίου Λαρίσης, ενώ οι υπόλοιπες στον νεόδμητο ιερό Ναό του Αγίου Χαραλάμπους Λαρίσης.

Πολλοί ραδιοφωνικοί σταθμοί κατ’ επανάληψιν μετέδωσαν τη σειρά των ομιλιών αυτών, και πάρα πολλοί ακροατές, συγκλονισμένοι, μας ζητούν επίμονα να προβούμε στην έκδοσή τους, φανερώνοντας έτσι το μεγάλο ενδιαφέρον τους.

Επίσης πολλοί που έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο ακούνε τις αναρτημένες ομιλίες, τις απομαγνητοφωνούν και τις αναρτούν πάλι στο διαδίκτυο ως κείμενο, για να μπορούν να τις διαβάζουν και άλλοι, και έτσι προσπαθούν να καλύψουν την έλλειψη της εκδόσεως.

Ήδη αυτές οι ομιλίες στην Αποκάλυψη έχουν εκδοθεί στην αγγλική, όπως και οι πρώτοι τόμοι στην βουλγαρική και στη ρουμανική γλώσσα.

Ο μακαριστός Γέροντας, πριν πάρει την απόφαση να ασχοληθεί με την ερμηνεία ολοκλήρου του βιβλίου της Αποκαλύψεως, πρώτα έκανε δύο προσεγγίσεις. Την πρώτη φορά έκανε ομιλίες στους επτά μακαρισμούς του βιβλίου, ενώ τη δεύτερη φορά ανέλυσε τα τρία πρώτα κεφάλαια.

Το βιβλίο της Αποκαλύψεως, λέει ο Γέροντας, είναι ένα ζωντανό βιβλίο με πολλή και ανέκφραστη χάρη και δροσερότητα. Παρά τις τρομερές εικόνες του, έχει μία δροσερότητα και ταυτοχρόνως μία τρυφερότητα. Είναι ένα αριστούργημα το βιβλίο της Αποκαλύψεως! Εκείνος που μπόρεσε κάτι να δει μέσα στο βιβλίο αυτό, το κάνει αληθινό εντρύφημά του.

Και συνεχίζει: Για κανένα άλλο βιβλίο, ούτε για το πιο κλασσικό βιβλίο στην ιστορία της ανθρώπινης γραμματείας, δεν γράφτηκαν τόσα βιβλία, δεν έγιναν τόσες συγγραφές, όσες για το βιβλίο αυτό. Έχουν γραφεί, γράφονται και θα γράφονται, πάρα πολλά βιβλία για το βιβλίο της Αποκαλύψεως. Αληθινός πλούτος, πραγματικά! Βαθυστόχαστο βιβλίο, αφυπνιστικό συνειδήσεων, συναρπαστικό!

Στην ερμηνεία του βιβλίου ο Γέροντας ακολουθεί, όπως ο ίδιος λέει, τη γραμμή της Εκκλησίας. Ακολουθεί κυρίως τα Υπομνήματα των τριών πατέρων της Εκκλησίας: του Ανδρέου, αρχιεπισκόπου Καισαρείας, του Αρέθα, επίσης αρχιεπισκόπου Καισαρείας, και του Οικουμενίου· χρησιμοποιεί επίσης και το Υπόμνημα στην Αποκάλυψη του καθηγητού Παναγιώτου Μπρατσιώτη.

Ερμηνεύοντας το «μακάριος ο αναγινώσκων και οι ακούοντες» του Ευαγγελιστού, ο Γέροντας, στην 3η ομιλία του, λέει ότι η Εκκλησία, εξαιτίας των πολλών παρερμηνειών που οι αιρετικοί είχαν δημιουργήσει στο βιβλίο της Αποκαλύψεως, απέφυγε να ορίσει αποστολικό ανάγνωσμα από αυτό. Γι’ αυτό εύχεται όπως , κάποτε, σε μία αληθινά Ορθόδοξη Σύνοδο, να ξαναβάλει πάλι το βιβλίο της Αποκαλύψεως στη λατρεία, και να ακούγεται πάλι από τον άμβωνα, όπως ακριβώς ακούγονται οι επιστολές του αποστόλου Παύλου και των λοιπών Αποστόλων.

Η αδελφότητά μας εύχεται όπως η μελέτη των ομιλιών αυτών συντελέσει στο να γίνει το βιβλίο της Αποκαλύψεως αληθινό εντρύφημα των χριστιανών μας.

Ο Κύριός μας να ευλογεί όλους εκείνους που συνετέλεσαν στην έκδοση αυτού του βιβλίου, και παρακαλούμε τους αγαπητούς αναγνώστες να εύχονται για την ολοκλήρωση του έργου.

Η αδελφότητα της Ιεράς Μονής

Μάιος 2023

Login-iconLogin
active³ 5.5 · IPS κατασκευή E-shop · Όροι χρήσης