Χριστιανικός Ορθόδοξος Φιλανθρωπικός Σύλλογος Φίλων
Ιερού Ησυχαστηρίου Παντοκράτορος Μελισσοχωρίου ο Άγιος Γρηγόριος Ο Παλαμάς
Καλάθι αγορών : 0 | 0,00
Κατηγορίες

Εγώ φταίω... ΕΣΥ;

Κωδικός: ΑΝ-08


Εξαντλήθηκε

π. Στέφανος Αναγνωστόπουλος

Εγώ φταίω... ΕΣΥ;


Απαντήσεις σε ερωτήσεις χριστιανών, που ήσαν αγιογραφικές και ειδικά από την προς Ρωμαίους επιστολή του Αποστόλου Παύλου.


Μαλακό εξώφυλλο

Σχήμα: 23 Χ 15
Σελίδες: 430
ISBN: 978-960-9971-23-2Ο σεβαστός π. Στέφανος Αναγνωστόπουλος, αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος και λίαν αγαπητός Συμπρεσβύτερος και Συνάδελφος, είναι γνωστός και καταξιωμένος Πνευματικός-Εξομολόγος πολλών Ελλήνων και Ξένων Ορθοδόξων, στον οποίο προσβλέπουν με αγάπη και εμπιστοσύνη τα πολυάριθμα πνευματικά του τέκνα. Πνευματικό τέκνο και αυτός του Μεγάλου Πνευματικού π. Εφραίμ του Φιλοθεΐτου, του Φωτιστού του Νέου Κόσμου διά των ακραιφνώς ορθοδόξων Μοναστηρίων του, κλείνει στην καρδιά του την πνευματική, καθαρά αγιοπατερική, φλόγα της Πίστεως και εν Χριστώ Μαρτυρίας.

Τον π. Στέφανο γνώρισα κυρίως ως συγγραφέα εκλεκτών ποιμαντικών «μελετημάτων», όπως ο ίδιος ονομάζει τα κείμενα, που απευθύνει στο πλήρωμα της Εκκλησίας μας, τον Κλήρο και τον Λαό μας, μεταδίδοντας τις αγιοπνευματικές του εμπειρίες και καθοδηγώντας στις καθαρές πηγές της Παράδοσής μας. Από την πρώτη στιγμή που ανέγνωσα κείμενα του π. Στεφάνου, μπόρεσα να διαγνώσω την διεισδυτικότητα του λόγου του στις ψυχές και την δυναμική του στην καλλιέργεια του ορθοδόξου φρονήματός μας.

Αυτός ήταν ο λόγος, που αισθάνθηκα δέος, όταν ο π. Στέφανος μου ζήτησε, με την αγάπη και ταπεινότητα, που τον διακρίνει, να προλογίσω το νέο βιβλίο του. Λίγους μήνες μετά την έκδοση του βιβλίου του «Αλήθεια, ξέρεις ποιος είσαι;», που ανοίγει τον δρόμο της διάνοιας και της ψυχής μας προς την αναγκαία σε κάθε Ορθόδοξο αυτογνωσία, προσφέρει στο Ποίμνιό μας, με το ίδιο πνεύμα και με ανάλογες εμπειρίες, το βιβλίο του: «Εγώ πταίω… Εσύ;». Είναι μια ακόμη πρόσκληση σε κάθε Πιστό, Κληρικό και Λαϊκό, στην οδό της μετανοίας.

Το νέο βιβλίο του π. Στεφάνου περιέχει 86 κείμενα, με αριθμητικούς κυρίως τίτλους (1-86) και έναν δυναμικό Επίλογο.

Κάποια κείμενα, πέρα από τον αριθμό τους, φέρουν και μικρούς τίτλους, που προσδιορίζουν -και τονίζουν- ιδιαίτερα το περιεχόμενό τους, διεγείροντας, έτσι, την προσοχή των Αναγνωστών. Ο Συγγραφέας αποδεικνύεται και στο νέο του βιβλίο πατερικός, λόγω και έργω, στηριζόμενος στις εμπειρίες των αγίων μας, παλαιοτέρων και νεωτέρων. Με την σοφή απλότητα, αλλά όχι απλοϊκότητα, του λόγου του, σαγηνεύει και αγγίζει κάθε ψυχή, όπως ακριβώς και ο λόγος των Αγίων μας. Τα κείμενά του λειτουργούν αφυπνιστικά, με τη συχνή χρήση εύστοχων και πολύ διδακτικών παραδειγμάτων από την καθημερινότητά μας. Η σαφήνεια και η πρακτικότητα είναι η δύναμη και αυτού του βιβλίου, που διαβάζεται άνετα ως συμπλήρωμα της προσευχής του Αναγνώστη ή και προϋπόθεσή της. Γι’ αυτό και τα κείμενα του βιβλίου μπορεί να χαρακτηρισθούν μηνύματα παρακλήσεως και μετανοίας, που αγγίζουν τις ψυχές και τις κινούν στην αναζήτηση της σωτηρίας.

Ο π. Στέφανος γνωρίζει, μέσα από την πολύχρονη ποιμαντική διακονία και πείρα, να ανατέμνει την ανθρώπινη ψυχή, επισημαίνοντας τα προβλήματά της και καθιστώντας τα ευδιάκριτα και στον έχοντα μικρά πείρα Αναγνώστη για την επισήμανση των πληγών της και συνειδητοποίηση της ανάγκης θεραπείας-σωτηρίας. Είναι διδάσκαλος όλων ο σεβαστός Συγγραφέας στην χρήση της αγιοπατερικής ποιμαντικής μεθόδου, κάτι που επιβεβαιώνει την άμεση σχέση του με την ποιμαντική πράξη των Αγίων μας, στην οποία έχει παραδοθεί ολόκληρος, σε σημείο που να ταυτίζεται μαζί της.

Το βιβλίο όμως του π. Στεφάνου, δεν περιορίζεται στην ποιμαντική καθοδήγηση των Αναγνωστών του, αλλά επεκτείνει την ποιμαντική του εμβέλεια και στον χώρο της κοινωνίας, που είναι η προέκταση και πραγμάτωση του περιεχομένου της ψυχής μας. Έτσι το κείμενο 3 με τον τίτλο «Η εποχή μας», είναι μία επιτυχής ανάλυση της κοινωνίας, μέσα στην οποία ζούμε, για να καταστεί δυνατή και η συνειδητοποίηση του νοσηρού κοινωνικού περιβάλλοντος, που καταντά νοσογόνο, παρεμποδίζοντας την ομαλή πνευματική πορεία ανθρώπου και κοινωνίας.

Στο ίδιο πνεύμα κινείται και το υπ’ αριθμ. 4 («Μιάσματα φρίκης, που σηματοδοτούν την Ορθόδοξη Ελλάδα μας»), που αποκαλύπτει επίσης την νοσηρότητα και παθογένεια της κοινωνίας μας. Σ’ αυτά έρχεται να προστεθεί το υπ’ αριθμ. 86 κείμενο με τίτλο «Μία υιϊκή διαμαρτυρία», στο οποίο με πνεύμα πατρικό, αλλά και αγωνιστικό, καταθέτει την αντίθεσή του στα τεκταινόμενα εναντίον του Κλήρου και στην ουσία της Παράδοσής μας. Με δυναμισμό και παρρησία αντιμετωπίζει το πρόβλημα της μισθοδοσίας των Κληρικών μας, που αποδεικνύει και τις αστοχίες της εκκλησιαστικής μας Ηγεσίας.

Εύχομαι και το νέο βιβλίο του π. Στεφάνου να βρει την υποδοχή και των προηγουμένων, ο Θεός δε και Κύριός μας Ιησούς Χριστός να του χαρίζει υγεία και δύναμη, για να συνεχίζει τον αγώνα και την προσφορά του στην Εκκλησία και την Κοινωνία μας.

† Πρωτ. Γεώργιος Δ. Μεταλληνός

Login-iconLogin
active³ 5.5 · IPS κατασκευή E-shop · Όροι χρήσης