Χριστιανικός Ορθόδοξος Φιλανθρωπικός Σύλλογος Φίλων
Ιερού Ησυχαστηρίου Παντοκράτορος Μελισσοχωρίου ο Άγιος Γρηγόριος Ο Παλαμάς
Καλάθι αγορών : 0 | 0,00
Κατηγορίες

Γνωριμία με την Αγία Γραφή και τον Ιησούν Χριστόν

Κωδικός: KYPSELI-134Έχετε 0 προϊόντα στο καλάθι

Ποσότητα:

Γνωριμία με την Αγία Γραφή και τον Ιησούν Χριστόν
Δημητρίου Γ. Καραχάλιου
Γυμνασιάρχου

Το μείζον αλλά και το άκρως ενδιαφέρον θέμα της ζωής κάθε ανθρώπου είναι η σωτηρία της ψυχής του, όπως μας διδάσκη ο Χριστός διά του Ευαγγελίου Του: "η σωτηρία είναι το παν. Διότι τι θα ωφελήση τον άνθρωπο, εάν κερδίση όλο αυτό τον υλικό κόσμο, και στο τέλος χάση την ψυχή του, η οποία ως πνευματική και αιωνία δεν συγκρίνεται με κανένα από τα υλικά αγαθά του φθαρτού κόσμου; Ή εάν ένας άνθρωπος χάση την ψυχή του, τι θα δώση ως αντάλλαγμα, με το οποίο θα εγαξοράση αυτή από την αιωνία απώλεια;" (Μαρκ. η' 36-37). 

Διαβάστε όλο τον Πρόλογο καθώς και τα Περιεχόμενα του βιβλίου παρακάτω


ISBN: 978-960-9486-32-3
Σχήμα: 14x21
Σελίδες: 368
Εκδότης: "Ορθόδοξος Κυψέλη"

ΆδετοΤο μείζον αλλά και το άκρως ενδιαφέρον θέμα της ζωής κάθε ανθρώπου είναι η σωτηρία της ψυχής του, όπως μας διδάσκη ο Χριστός διά του Ευαγγελίου Του: "η σωτηρία είναι το παν. Διότι τι θα ωφελήση τον άνθρωπο, εάν κερδίση όλο αυτό τον υλικό κόσμο, και στο τέλος χάση την ψυχή του, η οποία ως πνευματική και αιωνία δεν συγκρίνεται με κανένα από τα υλικά αγαθά του φθαρτού κόσμου; Ή εάν ένας άνθρωπος χάση την ψυχή του, τι θα δώση ως αντάλλαγμα, με το οποίο θα εγαξοράση αυτή από την αιωνία απώλεια;" (Μαρκ. η' 36-37).

Αλλά υπάρχει και ο άσπονδος εχθρός της σωτηρίας του κάθε ανθρώπου, ο Σατανάς, ο οποίος τον παρακινεί και κυρίως αυτόν, που δεν γνωρίζει τα τεχνάσματα και τις παγίδες του, να απασχολήται συνεχώς και να κατατρύχεται με τα πνευματικώς ασήμαντα και μάταια πράγματα, είτε της ιδικής του ζωής είτε και των συνανθρώπων του, με αποτέλεσμα να λησμονή πολλές φορές τελείως τη σωτηρία του. Και επ' αυτού θα ενθυμούμαι πάντοτε την εξής εμπειρία μου. Κάποτε είχα επισκεφθή το Άγιο Όρος, όπου συνάντησα κάποιο ασκητή, που είχε σαν διακόνημά του την ξυλογλυπτική. Όταν δε εθαύμασα και επήνεσα την τεχνική και την εφευρετικότητά του, μου απάντησε ταπεινά: "τι να την κάνω την εφευρετικότητά μου, αν χάσω τον Παράδεισο;"

Με την απάντησή του αυτή ο Αγιορείτης ασκητής άφησε να εννοηθή ότι επήγε εκεί διά να σώση την ψυχή του. Αλλά δεν είναι δυνατόν να φύγουν όλοι οι άνθρωποι από τον κόσμο και να μονάσουν. Εξ άλλου κάτι τέτοιο ούτε ο Χριστός το εδίδαξε ούτε και οι Απόστολοί Του ούτε και οι Πατέρες και οι Διδάσκαλοι της Εκκλησίας μας. Ο μοναχισμός σαν τρόπος ζωής είναι ένα ιδιαίτερο χάρισμα του Θεού, που εκδηλώνεται σαν προσωπική κλίση προς σ' αυτόν. Ο δε άλλος τρόπος ζωής είναι η παραμονή του ανθρώπου μέσα στον κόσμο, όπου ημπορεί και να αγωνισθή διά τη σωτηρία του.

Υπάρχουν όμως μέσα στον κόσμο και μερικοί καλοπροαίρετοι άπιστοι άνθρωποι, ακόμη και Χριστιανοί, οι οποίοι, αν και επιθυμούν τη σωτηρία τους, δε γνωρίζουν τι ακριβώς να πιστεύσουν ούτε τι να πράξουν, διά να κληρονομήσουν την ουρανία βασιλεία του Θεού, διότι, είτε δεν έχουν την ευκαιρία να το μάθουν είτε και δεν ηθέλησαν ποτέ μέχρι σήμερα να μελετήσουν το βιβλίο του Θεού, την Αγία Γραφή, αλλ' ούτε και κανένα άλλο σχετικό με αυτό το θέμα ορθόδοξο ψυχωφελές βιβλίο.

Το θέμα όμως της σωτηρίας του ανθρώπου είναι μεγάλο σε βάθος και σε έκταση, αλλά και ανθρωπίνως ανεξάντλητο. Εν τούτοις οι προαναφερθείσες διαπιστώσεις μας, καθώς και η αγάπη προς το συνάνθρωπο μας παρεκίνησαν να μελετήσουμε το εν λόγω θέμα με υπομονή και επιμονή και με οδηγό μας την Αγία Γραφή και τους Πατέρες της Ορθοδόξου Εκκλησίας, και εν συνεχεία να αποφασίσουμε να μεταδώσουμε διά του παρόντος βιβλίου σε κάθε ενδιαφερόμενο ό,τι σπουδαίο και χρήσιμο ημπορέσαμε να αποθησαυρίσουμε. Κι αυτό που αποκομίσαμε από τη μελέτη του θέματος είναι ότι οι βασικές προϋποθέσεις της σωτηρίας κάθε ανθρώπου είναι εν περιλήψει οι εξής: 1) Κατ' εξοχήν το έλεος του Θεού, 2) Το να πιστεύη ο άνθρωπος ορθόδοξα στον Τριαδικό Θεό των Χριστιανών, και 3) Να εκδηλώνη την πίστη του αυτή με το να ζη την επίγεια ζωή του σύμφωνα με τις εντολές του Θεού και με το να πράττη θεάρεστα έργα.

Πιστεύουμε δε ταπεινά ότι, όποιος από τους συνανθρώπους μας μελετήσει το παρόν βιβλίο μας με φόβο Θεού και προσοχή, ασφαλώς θα αντιληφθή ότι το περιεχόμενό του είναι όντως οδοδείκτης διά τη βασιλεία των ουρανών.

Δημήτριος Γ. Καραχάλιος
τ. Γυμνασιάρχης

Πρόλογος 7
Οι δύο οδοδείκτες 11
Ο φόβος του Θεού 14
Οι εντολές του Θεού 18
Η πίστις στο Χριστό 26
Η αγάπη προς το Θεό 37
Η αγάπη προς τον πλησίον 43
Η μελέτη της Αγίας Γραφής 49
Η προσευχή 56
Η μετάνοια 68
Η Ιερά Εξομολόγησις 76
Η Θεία Κοινωνία 84
Η ταπεινοφροσύνη 91
Ο πόλεμος των πονηρών λογισμών 98
Η κατάκρισις και η καταλαλιά 106
Η κατανόησις και η συγχώρησις των συνανθρώπων μας 114
Η κλοπή 121
Η πορνεία και η μοιχεία 128
Η ελεημοσύνη 136
Η γαστριμαργία και η νηστεία 147
Η φιλαργυρία 163
Η μέθη 170
Ο φόνος 174
Ο γάμος και η αγαμία 183
Περί επισκέψεως και παρηγορίας των θλιβομένων 187
Περί θανάτου 193
Περί της Υπεραγίας Θεοτόκου 206
Αντί επιλόγου 211
Login-iconLogin
active³ 5.5 · IPS κατασκευή E-shop · Όροι χρήσης