Χριστιανικός Ορθόδοξος Φιλανθρωπικός Σύλλογος Φίλων
Ιερού Ησυχαστηρίου Παντοκράτορος Μελισσοχωρίου ο Άγιος Γρηγόριος Ο Παλαμάς
Καλάθι αγορών : 0 | 0,00

Εικόνες Πραότητος του Γέροντος Πετρωνίου Τανάσε

Κωδικός: KYPSELI-37


Έχετε 0 προϊόντα στο καλάθι
Ποσότητα:

Εικόνες Πραότητος του Γέροντος Πετρωνίου Τανάσε

«Είδες άνθρωπο, είδες τον Θεόν», έλεγαν άλλοτε οι άγιοι Πατέρες.

Ο άνθρωπος είναι το εκλεκτότερο δημιούργημα του Θεού, το στεφάνι της δημιουργίας. Έχει πλασθεί κατά τη μορφή του θεού και είναι προορισμένος να γίνει όμοιος με Αυτόν.       

Συνήθως, ο κόσμος είναι εντυπωσιασμένος από χαρισματικές  προσωπικότητες, που έχουν έκτακτα προσόντα, όπως οι άγιοι, οι ποιητές, οι καλλιτέχνες κλπ. Αλλά στην πραγματικότητα ο κάθε άνθρωπος είναι προικισμένος με ένα μεγάλο πλούτο θείων δωρεών, που παραμένουν απαρατήρητες στους περισσότερους, μάλιστα κι αυτοί που τα έχουν αντιληφθεί!       

Οι άγιοι όμως τα βλέπουν, και θαυμάζουν για αυτά, στη συνάντησή τους με τέτοιους χαρισματούχους ανθρώπους. Ένας πνευματικός πατήρ έλεγε: «Να ζεις καθημερινά τη χαρά της συναντήσεώς σου με έναν άνθρωπο», ενώ ο άγιος Ισαάκ ο Σύρος μας δίνει αυτή τη θαυμάσια διδασκαλία: « Όταν συναντήσεις τον πλησίον σου, βίασε τον εαυτό να τον τιμήσεις περισσότερο από όσο του αξίζει. Φίλησέ του τα χέρια και τα πόδια... Εγκωμίασέ τον, ακόμη και για αυτά τα οποία δεν έχει... Λέγε του κάθε καλό λόγο και κάθε τι το οποίο θα τον τιμήσει...» (Λόγος 5ος).

Και το έργο αυτό είναι φυσικό. Όπως τιμούμε την εικόνα και η προσκύνησις πηγαίνει στην μορφή που απεικονίζεται στο ξύλο της εικόνος, έτσι ακριβώς και η τιμή του ανθρώπου μεταβαίνει στην τιμή της μορφής του ιδίου του Θεού.       

Ζώντας ταπεινά μέσα στη ζωή, όπου υπάρχουν πολλοί ανώνυμοι και ταπεινοί εραστές του Θεού, είχα της ψυχική χαρά να εκπλαγώ από μερικές θαυμαστές ιστορίες τους τις οποίες εθεώρησα καλό να τις σημειώσω εδώ, προς δόξαν Θεού, του εν αγίοις θαυμαστού, ποθώντας να χαροποιήσω και τους ευλαβείς αναγνώστες μας, από τη συνάντησή τους με αυτές τις «εικόνες πραότητος».     

άδετο, σχ.14Χ21, σ.168

Εκδόσεις "Ορθόδοξος Κυψέλη"Login-iconLogin
active³ 5.4 · IPS κατασκευή E-shop · Όροι χρήσης