Χριστιανικός Ορθόδοξος Φιλανθρωπικός Σύλλογος Φίλων
Ιερού Ησυχαστηρίου Παντοκράτορος Μελισσοχωρίου ο Άγιος Γρηγόριος Ο Παλαμάς
Καλάθι αγορών : 0 | 0,00

Δυνάμωσε την ψυχή σου, π. Ανδρέας Κονάνος (βιβλίο +CD MP3)

Κωδικός: STA-036


Έχετε 0 προϊόντα στο καλάθι
Ποσότητα:

Αρχιμ. π. Ανδρέας Κονάνος

Δυνάμωσε την Ψυχή σου (+ cd mp3)

Ο π. Ανδρέας Κονάνος, ένας χαρισματικός ομιλητής με δικό του στυλ, δική του ιδιόλεκτο και βιωματική πάντοτε αφήγηση, γεμίζει τους ναούς με νέους ανθρώπους που έλκονται από τη ζωντάνια, τη γοητεία και την αλήθεια του λόγου του. Παραθέτουμε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από τον πρόλογο του βιβλίου του: <Τίποτε ιδιαίτερο. Λίγες εκπομπές που κάναμε στο ραδιοφωνικό σταθμό <Πειραϊκή Εκκλησία>, γραμμένες σε κείμενο, μαζί με τα αντίστοιχα cd, ώστε να μπορείς να ακούς και να διαβάζεις. Κάναμε παρέα αρκετές ώρες μαζί. [...] το ζήτησαν πολλοί να γίνει αυτή η έκδοση. Σιγά το πράμα, δηλαδή. Λες και δεν τα ξέρεις όλα. Όλα τα ξέρεις, πίστεψέ με. Απλά, θες να τ' ακούς κάπως αλλιώς. Θες το φάρμακο, μα σε σιρόπι γλυκό. Δεν αντέχεις ενέσεις, χειρουργεία, πικρές γεύσεις...>.

Διαβάστε παρακάτω εισαγωγή και περιεχόμενα.


Βιβλίο με cd

Μαλακό εξώφυλλο
Σχήμα: 14x21
Σελίδες: 272
ISBN: 978-960-861-3928Τίποτε ιδιαίτερο. Λίγες εκπομπές που κάναμε στο ραδιοφωνικό σταθμό "Πειραϊκή Εκκλησία", στους 91,2 Fm, γραμμένες τώρα σε κείμενο κάπως συμμαζεμένο, μαζί με τα αντίστοιχα ακουστικά cd, ώστε να μπορείς και να ακούς και να διαβάζεις.

Κάναμε παρέα αρκετές ώρες μαζί. Πολλές φορές μες στη βδομάδα. Αν ήταν να βάλω και σελιδοδείκτη σ' αυτή την έκδοση, ξέρεις τι θα 'βαζα; Ένα από τα χαρτομάντηλά σου. Αυτά, τα δακρυσμένα σου. Μου 'πες πολλές φορές ότι ακούγοντας τα φτωχά μου λόγια έκλαψες αρκετά. Ζήσαμε συντροφιά στιγμές αυτογνωσίας, ειλικρίνειας, προσευχής κι ελπίδας.

Το ζήτησαν πολλοί να γίνει αυτή η έκδοση. Σιγά το πράμα, δηλαδή. Λες και δεν τα ξέρεις όλα. Όλα τα ξέρεις, πίστεψέ με. Απλά, θες να τ' ακούς κάπως αλλιώς. Θες το φάρμακο, μα σε σιρόπι γλυκό. Δεν αντέχεις ενέσεις, χειρουργεία, πικρές γεύσεις.

Η αλήθεια είναι ότι εσύ είσαι που με πλουτίζεις. Μου δίνεις ακατέργαστα κομμάτια χρυσό κι ασήμι και πολύτιμους λίθους. Κι εγώ τα παίρνω και τα επεξεργάζομαι και στα δίνω λίγο πιο ποιητικά, λογοτεχνικά. Να 'ναι καλά κι ο μουσικοσυνθέτης και ιεροψάλτης, Βασίλης Χατζηνικολάου, που με βοηθά με τη μουσική του, ισορροπεί και τον ήχο, ντύνει και τα λόγια μου με μελωδικό χαλί, για να πατά η ψυχή σου μαλακά, να μην πονά μ' αυτά που ακούει. Και γι' αυτό μετά σ' αρέσουν και σε παρηγορούν. Πάντως η πρώτη ύλη, δική σου είναι. Μόνο που δεν το ξέρεις. Δεν μπορείς να φανταστείς ότι το μήνυμα, το τηλέφωνο, ο αναστεναγμός και το δάκρυ σου, η αγωνία και η απορία σου, ο καημός και η πίκρα σου, μπορούν να γίνουν εκπομπή. Μου μιλάς με θλιμμένη ψυχή, κι εγώ αυτό που μου 'πες το κάνω εκπομπή. Έτσι μου βγαίνει. Μαζεύω τα σκοτάδια και τις σκιές της ζωής μου και της ζωής σου και τα βάζω μπροστά στο Φως του Χριστού, κι ακριβώς επειδή είναι αληθινά αυτά που μου λες και δεν υποκρίνεσαι, βγαίνει μετά κάτι αληθινό. Βγαίνει ελπίδα μέσα απ' τον πανικό· ειρήνη μέσα απ' την αντάρα· ησυχία και εμπιστοσύνη, μέσα από κραυγές απελπισίας.

Σ' ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη, την αγάπη, τη συγχώρεση που μου δίνεις. Ο Θεός να σε ευλογεί πάντα, να σου πλαταίνει το μυαλό, να βλέπεις μακριά, καθαρά, ταπεινά.

Όλα θα πάνε καλά, όλα τα δύσκολα κι οι κρίσεις θα περάσουν. Η αγάπη κι ο Χριστός θα μείνουν για πάντα, κι εμείς μαζί τους.

Αυτά που λέγονται προφορικά στην εκπομπή, δύσκολα μεταφέρονται στο χαρτί. Ο τρόπος, ο τόνος της φωνής, τα κενά, η χροιά, δύσκολο να αποτυπωθούν στην μεταφορά που επιχειρούμε εδώ, σε γραπτό λόγο. Μα δεν πειράζει. Φτωχή μεταφορά, φτωχών λόγων. Στο τέλος πάλι μια φτώχια μένει, για να φανερώσει ότι τελικά αυτό που πλουτίζει τα πάντα στη ζωή είναι η αγάπη που περιβάλλουμε τα πράγματα. Με την αγάπη και τ' ασήμαντα, γίνονται σημαντικά. Και τ' αθέατα, θεατά.

Ευχαριστώ πολύ το σωματείο "Παναγία Γάλαξα, η Θαλασσοκρατούσα", που ανέλαβε την έκδοση των εκπομπών σε βιβλίο καθώς και όσους κι όσες βοήθησαν να αρχίσει η εκδοτική αυτή προσπάθεια. Ευχαριστώ όσους έγραψαν, διόρθωσαν, επιμελήθηκαν και καλλιτέχνησαν το βιβλίο αυτό.

Τα έσοδα απ' το βιβλίο αυτό κι όσα θα ακολουθήσουν, θα πάνε όλα για να τελειώσει ο ναός και οι γύρω χώροι στο ησυχαστήριο που ετοιμάζουμε, στο Γαλαξίδι Φωκίδας, δίπλα στους Δελφούς και την Αράχωβα. Στο λέω για να ξέρεις. Εκεί, ελπίζω, οι εκπομπές που θα ετοιμάζονται να 'χουν περισσότερο φως, περισσότερη θέα στον Ουρανό και το γαλάζιο του. Καθότι στο Γαλαξείδι, στην Παναγιά τη Θαλασσοκρατούσα, το μάτι βλέπει μόνο φως, ουρανό, θάλασσα και βουνά.

Αν θες να εύχεσαι κι εσύ για μένα κάτι, ας είναι αυτό: να κάνω κι εγώ διαρκώς το αθέατο πέρασμα απ'  το φαίνεσθαι, στο είναι. Η προσευχή σου αυτή ίσως με πονέσει αρκετά· μα αξίζει. Σ' ευχαριστώ.

π. Ανδρέας Κονάνος
Άνοιξη 2011

Το βιβλίο που κρατάς στα χέρια σου αποτελείται από μερικές από τις ομιλίες - εκπομπές "Αθέατα Περάσματα" του π. Ανδρέα Κονάνου στο ραδιόφωνο της Πειραϊκής Εκκλησίας. Αυτό το βιβλίο έχει κάποιες ιδιαιτερότητες... Ο π. Ανδρέας έχει τη δική του ιδιόλεκτο, το δικό του στυλ. Έχει "χάρισμα" στην ομιλία του. Συναρπάζει, συγκινεί. Μιλάει βιωματικά.  Σαν ν' ακούς τον Οδυσσέα του Σεφέρη, που "μιλά ταπεινά και με γαλήνη, χωρίς προσπάθεια".

Ως γνωστόν, από μόνος του ο προφορικός λόγος έχει μεγάλη γοητεία και ζωντάνια. Και αν πετύχεις άνθρωπο που να ξέρει να τον χειρίζεται, δεν επιτρέπεται να "επέμβεις"!...

Το μέλημά μου, λοιπόν, ήταν να διατηρήσω την προφορικότητα του λόγου του. Παρέλαβα απομαγνητοφωνημένες τις εκπομπές του και διατήρησα το γλωσσικό του ιδίωμα. Άλλωστε το βιβλίο συνοδεύεται και από cd. Η προσπάθεια για αφαίρεση της προφορικότητας του λόγου, θα δυσκόλευε όποιον αναγνώστη θέλει να ακούει και να διαβάζει ταυτόχρονα!... Εδώ, έχω να σας προτείνω να ακούσετε πρώτα το cd -αν είναι δυνατόν- για να πάρετε το πνεύμα, το ύφος, τη ζεστασιά του προφορικού λόγου και μετά να διαβάσετε το κείμενο. Το άκουσμα, η μουσική, γλυκαίνουν την ψυχή... Η ανάγνωση, η μελέτη εμπεδώνει, σταθεροποιεί το αγαθό αποτέλεσμα.

Επίσης, μεγάλη δυσκολία θα υπήρχε, αν προσπαθούσαν αν αφαιρέσω την προφορικότητα, διότι ο λόγος του π. Ανδρέα δεν είναι ο κλασικός προσχεδιασμένος προφορικός λόγος! Είναι λόγος εμπνευσμένος, αυθόρμητος, καρδιακός, βιωματικός, συγκινητικός, λόγος "χάριτος"... Άρα εύκολα δεν "καλουπώνεται", δεν παραγραφοποιείται, δεν δαμάζεται σε πλαίσιο κειμενου. Η κάθε λέξη του είναι μια έξοδος για μια συνάντηση... είναι μια λέξη αληθινή... Δεν την "πειράζεις", δεν την αλλοιώνεις... Με θρησκευτική ευλάβεια και κατάνυξη την κλείνεις στα κρύφια της ψυχής σου... σκουπίζεις τον λυγμό σου...

Είναι μια καθοδήγηση αθέατη, πέρασμα αθέατο στα Μονοπάτια της Ψυχής, στον Ανήφορο της Αλήθειας.

Ακόμη ο π. Ανδρέας χρησιμοποιεί άψογα την Νεοελληνική, μαζί με λόγιους εκκλησιαστικούς τύπους και αγιογραφικά χωρία, στα οποία δεν έβαλα παραπομπές διότι τάχει άψογα ενσωματώσει στην ιδιόλεκτό του...

Χαρακτηριστικό του ύφους του είναι το α' πληθυντικό πρόσωπο, αλλά και το β' ενικό, αμεσότητα με τον αποδέκτη - ακροατή του, καθώς και ένθετες διηγήσεις και πολυπρισματική αφήγηση με μια ματιά αναστοχαστική, βαθιά, που διαπερνά τα μύχια της ψυχής!

Ήταν μια όχι εύκολη εργασία, ένα μικτό ιδιαίτερο, στυλιστικό είδος λόγου ανάμεσα σε προφορικό και γραπτό. Μέσα σε λίγο, ελάχιστο χρόνο..., μέσα από πειρασμούς και πάμπολλες τεχνικές δυσκολίες...

Τώρα, τελειώνοντας την επιμέλεια - παρουσίαση αυτού του πονήματος έχω τη βεβαιότητα ότι "Η Παναγιά η Γάλαξα, η Θαλασσοκρατούσα" ήθελε, ναι, το ήθελε! να γίνει αυτή η προσπάθεια! Αυτό το έργο...

Δι' ευχών του αγαπητού, πνευματικού αδελφού, π. Ανδρέας και της Παναγίας της Γάλαξας.

Καλό διάβασμα
Σ.

Δυο λόγια εισαγωγής 5
Δυο λόγια για τον αναγνώστη    9

Οι εκπομπές
 
Δυνάμωσε την ψυχή σου 13
Θέλω ένα παστελάκι 43
Διάβασε και διάβασε 77
Κύριε, μαλάκωσε την καρδιά μου 119
Μόνος τα Χριστούγεννα 153
Γύρισα απο το Άγιο Όρος 195
Πάσχα 231
Ευχαριστίες στην αγάπη σου 271
Login-iconLogin
active³ 5.4 · IPS κατασκευή E-shop · Όροι χρήσης