Χριστιανικός Ορθόδοξος Φιλανθρωπικός Σύλλογος Φίλων
Ιερού Ησυχαστηρίου Παντοκράτορος Μελισσοχωρίου ο Άγιος Γρηγόριος Ο Παλαμάς
Καλάθι αγορών : 0 | 0,00
Κατηγορίες

Τέχνη Σωτηρίας τόμος Β'

Κωδικός: KYPSELI-178Έχετε 0 προϊόντα στο καλάθι

Ποσότητα:

Γέροντος Εφραίμ Φιλοθεΐτου

Τέχνη Σωτηρίας
τόμος Β' 

Και ο Β' τόμος των Ομιλιών του σεβαστού Αγιορείτου περιλαμβάνει τριαντατρείς Ομιλίες, όπως και ο πρώτος, που εξεδόθη το 2011. 


Σκληρό εξώφυλλο

Σχήμα: 14 Χ 21
Σελίδες: 504
ISBN: 978-960-85453-7-3 Και ο Β' τόμος των Ομιλιών του σεβαστού Αγιορείτου περιλαμβάνει τριαντατρείς Ομιλίες, όπως και ο πρώτος, που εξεδόθη το 2011. Και ασφαλώς δεν έιναι συμπτωματική η επιλογή αυτού του αριθμού των δημοσιευμένων Ομιλιών, τριαντατριών σε κάθε Τόμο και συνολικώς εξηνταέξι. Βέβαια δεν είναι οι μόνες ομιλίες, που εξεφώνησε ο Γέροντας στη μακρά διάρκεια της κηρυγματικής και ομιλητικής διακονίας του, ως μέρος της όλης ποιμαντικής του. Οι περισσότερες Ομιλίες είναι απομαγνητοφωνημένες και ανήκουν στο πλήθος των Ομιλιών του Γέροντος "πνευματικής οικοδομής διά την μοναχικήν πολιτείαν, το ορθόδοξο ήθος, το εκκλησιαστικόν φρόνημα", όπως εύστοχα χαρακτηρίζονται στην "Εισαγωγή" του Α' Τόμου από τον σεβαστό Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Φιλοθέου. Δεδομένου δε, ότι οι περισσότερες από τις εκδιδόμενες Ομιλίες είναι αυτοσχέδιες και ελάχιστες ανεγνώσθησαν από χειρόγραφο ή έχουν δημοσιευθή, αυξάνει σε μεγάλο βαθμό την αξία και σημασία τους, διότι είναι το απαύγασμα της πατρικής (και πατερικής) καρδίας του Γέροντα, ζυμωμένες με την ενοικούσα σ' αυτήν άκτιση αγιοπνευματική Χάρη.

Οι Ομιλίες ανταποκρίνονται στην ουσία του πατερικού κηρύγματος και της κηρυγματικής παραδόσεως της Ορθοδοξίας, στα όρια της λατρείας της ή και της ευρύτερης λειτουργίας του εκκλησιαστικού σώματος. Η διάκριση -όχι αντιθετικά, αλλά συμπληρωματικά- μεταξύ "προσευχής" και "διακονίας του Λόγου" από τους Αγίους Αποστόλους (Πράξ. 6, 4) ενέταξε το κήρυγμα, με την στενότερη ή ευρύτερη ποιμαντική σημασία του, στο επίκεντρο της ορθοδόξου-εκκλησιαστικής πράξεως, ως ένα εκ των δύο τρόπων προσφοράς του Θείου Λόγου, του ενανθρωπήσαντος, παθόντος και αναστάντος, σε συνδυασμό με την διακονία και προσφορά του ιδίου Λόγου ως Δεσποτικού Σώματος και Αίματος. Και οι δύο τρόποι προσφοράς και μεταλήψεως του Λόγου του Θεού είναι όψεις και φανερώσεις του ενός Μυστηρίου του Θείου Λόγου. Ο ουράνιος Λόγος του Θεού συναθροίζει το σώμα Του, την Εκκλησία, για να σαρκωθή σ' αυτήν. Το κήρυγμα δε, σ' όλες τις μορφές του, είναι συνέχεια και επέκταση της Αγίας Γραφής για την ερμηνεία της και την διευκόλυνση της προσλήψεως των μηνυμάτων της από το εκκλησιαστικό πλήρωμα, για την μεταβολή του Λόγου σε βίωμα. Το βιβλικό στοιχείο είναι το υπόβαθρο και το έρεισμα των Ομιλιών του Γέροντα, που το επικαιροποιούν και το καθιστούν ευπρόσδεκτο και προσλήψιμο από τους ακροατάς των. Οι Ομιλίες του Γέροντα συνιστούν θεολογία, λόγι περί του Θεού και των μεγαλείων Του. Η Ορθόδοξη Θεολογία, άλλωστε, γεννιέται μέσα στην άσκηση και την πνευματική ζωή, που "διανοίγει" τον νουν και την καρδίαν "του συνιέναι τας Γραφάς" (Λουκ. 24, 45), "εις την των ευαγγελικών κηρυγμάτων κατανόησιν".

Login-iconLogin
active³ 5.5 · IPS κατασκευή E-shop · Όροι χρήσης