Χριστιανικός Ορθόδοξος Φιλανθρωπικός Σύλλογος Φίλων
Ιερού Ησυχαστηρίου Παντοκράτορος Μελισσοχωρίου ο Άγιος Γρηγόριος Ο Παλαμάς
Καλάθι αγορών : 0 | 0,00
Κατηγορίες

Εξαήμερον Αγίου Αμβροσίου Μεδιολάνων

Κωδικός: STA-047



Έχετε 0 προϊόντα στο καλάθι

Ποσότητα:

Άγιος Αμβρόσιος Επίσκοπος Μεδιολάνων

Εξαήμερον

Το έργο του αγίου Αμβροσίου επισκόπου Μεδιολάνων "Εις την Εξαήμερον", που παρουσιάζεται εδώ, για πρώτη φορά σε ελληνική μετάφραση από τα λατινικά, αποτελείται από εννέα ομιλίες. Η εξάρτησή του από το ομώνυμο έργο του Μ. Βασιλείου είναι εμφανέστατη, τόσο ως προς τη δομή, όσο και ως προς το περιεχόμενο. Εξάρτηση φαίνεται να υπάρχει και από τους Ιππόλυτο και Ωριγένη. Επίσης, λαμβάνονται υπ΄όψιν και τα πορίσματα των φυσιογνωστικών εγχειριδίων της εποχής. Ωστόσο, παρά τις μικρές ή μεγάλες εξαρτήσεις, δεν λείπει η πρωτοτυπία και το προσωπικό ύφος του συγγραφέα, το οποίο φαίνεται ιδιαίτερα στο ποιητικό ένδυμα του λόγου.


Σχήμα: 14Χ21
Σελίδες: 295
Άδετο
ΙSBN:



Σημείωμα εκδότου 5
Υπόμνημα 7
(Βιβλίο Πρώτο)
Περί του έργου της πρώτης ημέρας Λόγος Ι
13
Λόγος ΙΙ 35
(Βιβλίο Δεύτερο)
Περί του έργου της δεύτερης ημέρας Λόγος ΙΙΙ
53
(Βιβλίο Τρίτο)
Περί του έργου της τρίτης ημέρας Λόγος ΙV
75
Λόγος V 93
(Βιβλίο Τέταρτο)
Περί του έργου της τετάρτης ημέρας Λόγος VΙ
131
(Βιβλίο Πέμπτο)
Περί του έργου της πέμπτης ημέρας Λόγος VΙΙ
166
Λόγος VΙΙΙ 199
(Βιβλίο Έκτο)
Περί του έργου της έκτης ημέρας Λόγος ΙΧ
237

Ο εκδοτικός μας οίκος, συνεχίζοντας την έκδοση εκλεκτών πατερικών έργων σε μετάφραση, παραδίδει στο φιλόθεο αναγνωστικό κοινό το έργο του αγίου Αμβροσίου Μεδιολάνων (Μιλάνου) "Εις την Εξαήμερον" (Hexaemeron).

Ο άγιος Αμβρόσιος (339-397) θεωρείται η μεγαλύτερη εκκλησιαστική προσωπικότητα του 4ου αιώνος στη Δύση. Γεννημένος από αριστοκράτες χριστιανούς (ο πατέρας του κατείχε την υψηλή διοικητική θέση του επάρχου της Δ. Ευρώπης), έτυχε ευρυτάτης μορφώσεως, καθώς σπούδασε νομικά, ρητορική, φιλολογία (με ιδιαίτερη έμφαση στην ελληνική γλώσσα). Οι σπουδές του αυτές έμελλε να τον βοηθήσουν αργότερα σημαντικά στην άσκηση του επισκοπικού του έργου.

Αρχικά ο άγ. Αμβρόσιος ακολούθησε τη σταδιοδρομία του πατέρα του. Το 373/4 όμως, μετά το θάνατο του (αρειανού) αρχιεπισκόπου Μεδιολάνων Αυξεντίου, και ενώ δημιουργήθηκε μεγάλη αναταραχή στο εκκλησιαστικό πλήρωμα, ο Αμβρόσιος, που ως διοικητής παρουσιάστηκε για να κατευνάσει τα πνεύματα προτάθηκε από τους πιστούς (παρά τη θέλησή του) ως ο επόμενος αρχιεπίσκοπος.

Η προσφορά του αγ. Αμβροσίου στην όλη εκκλησιαστική ζωή της εποχής του είναι μεγάλη. Συνέβαλε τα μέγιστα στην αντιμετώπιση του αρειανισμού. Επέμεινε στερρώς στην ανάγκη της μη αναμίξεως του αυτοκράτορα στα εκκλησιαστικά πράγματα και του αυστηρού καθορισμού των ορίων των δύο εξουσιών. Συνέγραψε πλήθος κατηχητικών και ερμηνευτικών έργων (με κύρια πρότυπά του τους Πατέρες της Ανατολής), και συνέθεσε πολλούς ύμνους, που φέρουν το όνομά του (αμβροσιανοί ύμνοι). Ανέπτυξε πλούσιο φιλανθρωπικό έργο, αφού προηγουμένως είχε διαθέσει την -διόλου ευκαταφρόνητη- περιουσία του στους φτωχούς και στις εκκλησιαστικές ανάγκες.

Το έργο του "Εις την Εξαήμερον", που παρουσιάζεται εδώ, για πρώτη φορά σε ελληνική μετάφραση από τα λατινικά, αποτελείται από εννέα ομιλίες. Η εξάρτησή του από το ομώνυμο έργο του Μ. Βασιλείου είναι εμφανέστατη, τόσο ως προς τη δομή, όσο και ως προς το περιεχόμενο. Εξάρτηση φαίνεται να υπάρχει και από τους Ιππόλυτο και Ωριγένη. Επίσης, λαμβάνονται υπ΄όψιν και τα πορίσματα των φυσιογνωστικών εγχειριδίων της εποχής. Ωστόσο, παρά τις μικρές ή μεγάλες εξαρτήσεις, δεν λείπει η πρωτοτυπία και το προσωπικό ύφος του συγγραφέα, το οποίο φαίνεται ιδιαίτερα στο ποιητικό ένδυμα του λόγου.

Ο εκδότης





Login-iconLogin
active³ 5.5 · IPS κατασκευή E-shop · Όροι χρήσης