Χριστιανικός Ορθόδοξος Φιλανθρωπικός Σύλλογος Φίλων
Ιερού Ησυχαστηρίου Παντοκράτορος Μελισσοχωρίου ο Άγιος Γρηγόριος Ο Παλαμάς
Καλάθι αγορών : 0 | 0,00
Κατηγορίες

Ορθοδοξία και Πολιτική

Κωδικός: SPI-011Έχετε 0 προϊόντα στο καλάθι

Ποσότητα:

Μοναχού Θεοκλήτου Διονυσιάτου

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
ΚΑΙ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μονόλογος ενός διαλόγου

...Εάν εγνωρίζαμε την μυστικήν ένωση των αγίων ψυχών μετά του Θεού, θα μπορούσαμε εύκολα να καταλάβουμε γιατί εσκέπτοντο έτσι. Ο χριστιανός δεν είναι αδιάφορος για τα προβλήματα της Πολιτείας, της οποίας είναι μέλος, αλλά εφαρμόζει, και διδάσκει και τον πλησίον του, το "ζητείτε πρώτον την Βασιλείαν του Θεού και ταύτα πάντα προστεθήσεται υμίν"...

...Άλλωστε τι να μας κάμουν τα χριστιανικά κόμματα και οι κυβερνήσεις, όταν ο λαός έχει απομακρυνθή από τον Θεόν και ο Θεός τον εγκαταλείπει "στο έλεος" του σατανά, οπότε κάθε πολιτικόν μέτρον είναι ανίκανον να τον εξαγάγη από τις προσωπικές και εθνικές συμφορές που υφίσταται παιδαγωγικώς;

Η μετάνοια μόνον σώζει τους Χριστιανούς και το Έθνος. Και αυτό κηρύττει αδιαλείπτως η Εκκλησία. Όταν ο λαός ζη με μετάνοια και θεογνωσία, τότε το Έθνος βρίσκεται στον σωστόν δρόμο του. Και αν θέλει κανείς να γίνη πολιτικός επί προσωπική ευθύνη, ουδείς εμποδίζει. Αλλά και ουδείς δικαιούται να πολιτικολογή στο όνομα του χριστιανισμού και σαν εκπρόσωπος της Εκκλησίας. Άλλωστε οι διάφορες συναρτήσεις της πολιτικής τέχνης έχουν αναχθεί σε επιστημονική γνώση και σε θεωρητικά συστήματα, που όλα έχουν τα υπέρ και τα κατά.


Άδετο
Διαστάσεις: 16X11,5
Σελίδες: 152
ISBN: 960-7718-39-9Ίσως να μην προβαίναμε στην επανέκδοση του βιβλιαρίου αυτού αν, οι φωνές περί αναγκαιότητος αναμίξεως της Εκκλησίας στην πολιτικήν ή μόνον των λαϊκών χριστιανών συγκροτούντων ένα χριστιανικό κόμμα, δεν επύκνωναν κατά τα τελευταία χρόνια.

Πρέπει να ομολογηθή ότι οι διάδοχοι του κ. Ψαρουδάκη δεν αποδέχονται τις θεοληπτικές αποφάσεις του, αρκούμενοι να επιδρούν διά του γραπτού λόγου επί των κυβερνήσεων, ώστα να μη ενεργούν αντιχριστιανικά, οπότε όσα γράφονται δεν άπτονται της σώφρονος "ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ".

Παρά ταύτα, συμφωνούντος και του φίλου καθηγητού και εκδότου κ. Γ. Σπηλιώτου, εκρίθη ότι, διά της β' εκδόσεως, διαφωτίζονται πολλές πτυχές του εν λόγω προβλήματος, οπότε το παραδίδομεν στους Έλληνας Χριστιανούς με την ελπίδα ότι θα ωφελήση.

Άγιον Όρος 1/14.9.03
Θ.μ.Δ.

  ΠΡΟΛΟΓΟΣ 6
  ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ 7
1. ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 17
2. Α' ΑΠΑΝΤΗΣΙΣ ΕΙΣ ΤΗΝ "ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΝ" 31
3. Β' ΑΠΑΝΤΗΣΙΣ ΕΙΣ ΤΗΝ "ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΝ" 47
4. ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 91
5. ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΙΣ 121
  ΕΠΙΛΕΓΟΜΕΝΑ 135
Login-iconLogin
active³ 5.5 · IPS κατασκευή E-shop · Όροι χρήσης