Χριστιανικός Ορθόδοξος Φιλανθρωπικός Σύλλογος Φίλων
Ιερού Ησυχαστηρίου Παντοκράτορος Μελισσοχωρίου ο Άγιος Γρηγόριος Ο Παλαμάς
Καλάθι αγορών : 0 | 0,00
Κατηγορίες

Σύγχρονες Αιρέσεις, μιά πραγματική απειλή

Κωδικός: ARS-09Έχετε 0 προϊόντα στο καλάθι

Ποσότητα:

Μοναχός Αρσένιος Βλιαγκόφτης
Δρ. Θεολογίας -Πτ. Φιλοσοφίας

ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΑΙΡΕΣΕΙΣ
Μια πραγματική απειλή

Προλογίζει ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Καθηγούμενος Ι.Μ. Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους 

...Πιστεύουμε ότι τα δημοσιευόμενα εδώ κείμενα διατηρούν και σήμερα την όποια αξία και σημασία τους, διότι τα ποικίλα προβλήματα, που δημιουργούν στην πατρίδα μας οι σύγχρονες αιρέσεις ή σέκτες, όχι μόνο δεν έχουν μειωθεί αλλά αυξήθηκαν, αφού καμμία σοβαρή και συντονισμένη προσπάθεια δεν έγινε δυστυχώς τα τελευταία χρόνια για την αντιμετώπισή τους. Η προπαγάνδα των σεκτών πέτυχε ώστε να θεωρεί η Πολιτεία το πρόβλημα ως καθαρώς θρησκευτικό, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει, τουλάχιστον σε επίπεδο λεκτικών διακηρύξεων, στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Συγχρόνως οι εκκλησιαστικοί άνθρωποι, που επιχειρούν να ασχοληθούν σοβαρά με το πρόβλημα, συκοφαντούνται από τις σέκτες και την συστρατευμένη με αυτές "προοδευτική διανόηση" για φανατισμό, έλλειψη ανοχής, "Ιερά εξέταση", "κυνήγι μαγισσών" κ.ο.κ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε όλον τον υπόλοιπό κόσμο οι πραγματικά προοδευτικοί άνθρωποι, διανοούμενοι, δημοσιογράφοι και Μ.Μ.Ε. είναι κατά κανόνα με το μέρος των θυμάτων και όχι με το μέρος των σεκτών-θυτών, και τούτο διότι οι σέκτες πολεμούν και εξαφανίζουν την ελευθερία του ανθρώπου...

Διαβάστε εκτενέστερη περιγραφή βιβλίου και περιεχόμενα παρακάτω

 


Άδετο
Διαστάσεις: 15Χ23
Σελίδες: 280
Έκδοση: Β'
ISBN:978-960-89759-0-3Πρόλογος Αρχιμ. Γεωργίου Καψάνη 13
Αντί προλόγου 17
Η άσκηση στον Ορθόδοξο Μοναχισμό και οι εξωχριστιανικές πρακτικές 21
- Από πότε η άσκηση 24
- Για ποιον λόγο η άσκηση 25
- Αποτελέσματα 28
- Η Ορθόδοξος άσκηση δεν είναι μία τεχνική 28
- Η αντιμετώπιση του προβλήματος 38
Μεθοδεύσεις νεοφανών αιρέσεων 41
- Τι πιστεύει η Σαηεντολογία 47
- Η σαηεντολογική ηθική στην πράξη 57
- Βιβλιογραφία 66
Σύγχρονες αιρέσεις. Μία πραγματική απειλή 67
- Τα αίτια 70
- Σε αναζήτηση νοήματος ζωής 73
- Η "Νέα Εποχή" 75
- Οι στόχοι της "Νέας Εποχής" 81
- Ο αντίχριστος χαρακτήρας της "Νέας Εποχής" 85
- Τα μηνύματα της "Νέας Εποχής" 89
- Το παλαιό ψέμα της αυτοσωτηρίας 92
- Η απειλή των συγχρόνων αιρέσεων 95
- Τι πρέπει να κάνουμε 96
Νεοφανείς Αιρέσεις πλήγμα για την Ορθοδοξία και την Δημοκρατία 103
- Δημοκρατικοί θεσμοί 107
- Ορισμός του φαινομένου 108
- Ολοκληρωτική εξάρτηση 110
- Ο σκληρός πυρήνας της "Νέας Εποχής" 113
- Ψευδεπίγραφα σωματεία 114
- Η μεταχείρηση των αντιφρονούντων 116
- Ανθρώπινα δικαιώματα 120
Η θεωρία του κάρμα και της μετενσαρκώσεως 123
- Τι πιστεύουν 127
- Η υποτιθέμενη έξοδος από τον κύκλο των επαναγεννήσεων 134
- Οι συνέπειες της θεωρίας 135
- Κριτική στη θεωρία 143
- Συμπεράσματα 151
Η γιόγκα και ο διαλογισμός 153
- Η χριστιανική άσκηση 155
- Οι υποτιθέμενες ομοιότητες 157
- Η Ορθόδοξος τοποθέτηση 160
- Μετάνοια και ταπείνωση 165
Πανθρησκεία. Η επιδιωκομένη Νέα Τάξη Πραγμάτων σε θρησκευτικό επίπεδο 171
- Η σύγκλιση των θρησκειών 176
- Τι πιστεύει η πανθρησκεία 178
- Η τακτική της πανθρησκείας 185
- Συμπεράσματα 188
Ορθόδοξος Μοναχισμός και συγκρητισμός 191
- Γενικά 197
- Διαθρησκειακός συγκρητισμός 197
- Η στάση της Εκκλησίας της Ελλάδος 205
- Διαχριστιανικός συγκρητισμός 206
- Το Π.Σ.Ε. 209
- Συνέπειες - αποτελέσματα 213
- Έλλειψη ενημερώσεως και συμφωνίας της Εκκλησίας 215
- Ορθόδοξες θέσεις 216
Η προσπάθεια των αιρέσεων για αλλοίωση της εθνικής και θρησκευτικής μας ιδιοπροσωπίας 221
- Θεωρητικό μέρος 224
- Πρακτικό μέρος 233
- Η αποκοπή από την Εκκλησία 241
- Η αντιμετώπιση του προβλήματος 246
Οι Χριστιανοί απέναντι στη "Νέα Εποχή" 251
- Οι ρίζες της "Νέας Εποχής" στην αστρολογία και τον αποκρυφισμό
254
- Τι είναι η "Νέα Εποχή" 254
- Τι πιστεύει η "Νέα Εποχή" 255
- Στόχοι της "Νέας Εποχής" 256
- Η τακτική της "Νέας Εποχής" 260
- Συμπεράσματα 262
- Η στάση των Χριστιανών 262
Προς μία παγκόσμιο θρησκεία; 265
- Τα αποτελέσματα 269
- Οι αντιρρήσεις 270
- Υπάρχει σχέδιο; 272
- Ενστάσεις και απαντήσεις 273
- Συμπεράσματα 276

ΠΡΟΛΟΓΟΣ
Αρχιμανδρίτου Γεωργίου Καψάνη

 

Ευχαρίστως δέχθηκα να προλογίσω το βιβλίο του οσιολογιωτάτου Μοναχού π. Αρσενίου Βλιαγκόφτη, διότι έχω παρακολουθήσει από ετών τον θεοφιλή αγώνα του κατά των αιρέσεων, οι οποίες έχουν ενσκήψει εσχάτως κατά του απληροφόρητου Ορθοδόξου λαού μας.

Το μετά χείρας βιβλίον αποτελεί συλλογή εισηγήσεων και ομιλιών του π. Αρσενίου για φλέγοντα θέματα αιρέσεων και παρεκκλίσεων από την Ορθόδοξο πίστι μας. Τα κείμενα είναι γραμμένα με πόνο, υπευθυνότητα και επιστημονική ευσυνειδησία.

Ο σύγχρονος άνθρωπος όταν δεν βρη το πλήρωμα της Ζωής και της Αληθείας στον Χριστό, όπως ευαγγελικά τον διακρατεί και παραδίδει η Ορθόδοξος Εκκλησία μας, είναι φυσικό να προσπαθή να ικανοποιήση τον λυτρωτικό του πόθο σε άλλες πηγές, σε θολά νερά αιρέσεων και παραθρησκευτικών ομάδων.

Είναι γεγονός, ότι κανείς δεν μπορεί να βρη την Αλήθεια στον Χριστό της Ορθοδοξίας χωρίς ταπείνωσι και μετάνοια. Αντίθετα οι εκτός της Ορθοδοξίας "αλήθειες" γίνονται αποδεκτές χωρίς μετάνοια και ταπείνωσι. Είναι συστήματα που αυτονομούν τον άνθρωπο στο θρησκευτικό και φιλοσοφικό επίπεδο. Στα συστήματα αυτά δεν σώζει ο Χριστός στο σώμα Του, την Εκκλησία, τον άνθρωπο, αλλά ο άνθρωπος προσπαθεί να αυτολυτρωθή και αυτοδικαιωθή χωρίς την Χάρι του Θεού.

Όλα τα εκτός της Ορθοδόξου Εκκλησίας θρησκευτικά συστήματα, αιρέσεις, παραθρησκείες, γνωστικές και άλλες ομάδες είναι κατά βάθος ανθρωποκεντρικά. Δεν βγάζουν τον άνθρωπο από τον εαυτό του, από την αυτάρκειά του και τον εγωκεντρισμό του. Επαναλαμβάνουν την αμαρτία του Αδάμ. Ζητούν να γίνουν θεοί με τις δικές τους δυνάμεις χωρίς την Χάρι του Θεού.

Αντίθετα μόνο η Ορθοδοξία είναι θεανθρωποκεντρική. Στην Ορθοδοξία κέντρο δεν είναι ο άνθρωπος, αυτονομημένος από τον Θεό, αλλά ο Θεάνθρωπος Χριστός. Στην ένωσί του με τον Χριστό ο άνθρωπος βρίσκει την σωτηρία, την αλήθεια, την ειρήνη, την αιώνιο ζωή.

Σωστά ο π. Αρσένιος δείχνει τους κινδύνους που απειλούν τα ανθρώπινα πρόσωπα αλλά και την θρησκευτική και εθνική μας ιδιοπροσωπία από τις καταστροφικές λατρείες και οργανώσεις τύπου Σαηεντολογίας, από την παγκοσμιοποίησι, από την Νέα Τάξι Πραγμάτων, από τον θρησκευτικό συγκρητισμό. Σωστά επίσης τονίζει την διαφορά του ανθρωποκεντρικού διαλογισμού τύπου γιόγκα και της θεανθρωποκεντρικής χριστιανικής νοεράς και καρδιακής προσευχής.

Μελετώντας ο αναγνώστης το βιβλίο του π. Αρσενίου θα μπορή να ξεχωρίση τι είναι Ορθόδοξο και γιατί είναι Ορθόδοξο και τι δεν είναι Ορθόδοξο και γιατί δεν είναι Ορθόδοξο.

Ανήκει ευχαριστία και έπαινος στον π. Αρσένιο που συνδυάζει την μοναχική του κλήσι με την ομολογία της Πίστεως κατά το δοθέν εις αυτόν παρά Θεού χάρισμα.

Εύχομαι το βιβλίο αυτό να γίνη αφορμή, ώστε πολλοί απληροφόρητοι αδελφοί μας να ενημερωθούν για τα θέματα αυτά και να προσανατολισθούν σταθερά στην αλήθεια της Αγίας Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, για να επιτύχουν με την ορθή πίστι και την εν Χριστώ ζωή την σωτηρία τους.

Και ας μη λησμονούμε ότι "δει και αιρέσεις είναι, ίνα οι δόκιμοι φανεροί γένωνται" (πρβλ. Α' Κορ. ια' 19) και ότι η τελική νίκη ανήκει στο Εσφαγμένο Αρνίο και στην Εκκλησία Του: "ούτοι μετά του αρνίου πολεμήσουσιν, και το αρνίον νικήσει αυτούς, ότι κύριος κυρίων εστίν και βασιλεύς βασιλέων, και οι μετ' αυτού κλητοί και εκλεκτοί και πιστοί" (Αποκ. ιζ' 14).

 

Ο Καθηγούμενος
της Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους

† Αρχιμανδρίτης Γεώργιος

 

24 Αυγούστου 2003
μνήμη Αγίου Κοσμά Αιτωλού
του ΙερομάρτυροςΑποτελεί συνήθη πρακτική το να εκδίδονται άρθρα, ομιλίες και εισηγήσεις από τον συγγραφέα τους σε ένα τόμο λίγο ή περισσότερο καιρό μετά την πρώτη παρουσίασή τους. Η πρακτική αυτή εξυπηρετεί τον σκοπό της ευκόλου ευρέσεως των διεσπαρμένων άρθρων ή των αδημοσιεύτων ομιλιών.

Αυτό αποφασίσαμε να κάνουμε και εμείς, διότι αρκετοί αδελφοί μάς έκαναν την τιμή να μας ζητούν αντίγραφα των άρθρων ή εισηγήσεων που κατά περίπτωση τους ενδιέφεραν.

Πιστεύουμε ότι τα δημοσιευόμενα εδώ κείμενα διατηρούν και σήμερα την όποια αξία και σημασία τους, διότι τα ποικίλα προβλήματα, που δημιουργούν στην πατρίδα μας οι σύγχρονες αιρέσεις ή σέκτες, όχι μόνο δεν έχουν μειωθεί αλλά αυξήθηκαν, αφού καμμία σοβαρή και συντονισμένη προσπάθεια δεν έγινε δυστυχώς τα τελευταία χρόνια για την αντιμετώπισή τους. Η προπαγάνδα των σεκτών πέτυχε ώστε να θεωρεί η Πολιτεία το πρόβλημα ως καθαρώς θρησκευτικό, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει, τουλάχιστον σε επίπεδο λεκτικών διακηρύξεων, στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Συγχρόνως οι εκκλησιαστικοί άνθρωποι, που επιχειρούν να ασχοληθούν σοβαρά με το πρόβλημα, συκοφαντούνται από τις σέκτες και την συστρατευμένη με αυτές "προοδευτική διανόηση" για φανατισμό, έλλειψη ανοχής, "Ιερά εξέταση", "κυνήγι μαγισσών" κ.ο.κ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε όλον τον υπόλοιπό κόσμο οι πραγματικά προοδευτικοί άνθρωποι, διανοούμενοι, δημοσιογράφοι και Μ.Μ.Ε. είναι κατά κανόνα με το μέρος των θυμάτων και όχι με το μέρος των σεκτών-θυτών, και τούτο διότι οι σέκτες πολεμούν και εξαφανίζουν την ελευθερία του ανθρώπου.

Επειδή κάποια βασικά θέματα επαναλαμβάνονται σε περισσότερες από μία εισηγήσεις, ήταν δύσκολο να αποφευχθούν κάποιες αλληλοεπικαλύψεις, διότι αφαιρουμένων τμημάτων από επιμέρους εισηγήσεις θα εβλάπτετο η ομαλή ροή των σκέψεων και επιχειρημάτων σ' αυτές. Ζητούμε γι' αυτόν τον λόγο την κατανόηση των αναγνωστών.

Αισθάνομαι την ανάγκη και από της θέσεως αυτής να ευχαριστήσω εκ καρδίας τον σεβαστό Γέροντα και Καθηγούμενό μου στην Ιερά Μονή του Οσίου Αρσενίου Βατοπαιδίου Χαλκιδικής, όπου και εγκαταβιώνω, Αρχιμανδρίτη π. Θεόκλητο, διότι με την δική τους προτροπή, ευλογία και αμέριστη συμπαράσταση, όπως και της Αδελφότητος, ξεκίνησε και συνεχίζεται η μικρή μου αυτή διακονία, στο πλαίσιο της οποίας προέκυψαν και τα κείμενα που δημοσιεύονται σ' αυτόν τον τόμο.

Οφείλω επίσης να αποτίσω και από της θέσεως αυτής φόρο τιμής στη μνήμη του μακαριστού πατρός Αντωνίου Αλεβιζοπούλου, κοντά στον οποίο η Χάρις του Θεού με αξίωσε να μαθητεύσω, για όσα μου προσέφερε. Οι Πανορθόδοξες Συνδιασκέψεις για θέματα αιρέσεων, από αυτόν εξεκίνησαν, ενώ η "Πανελλήνια Ένωση Γονέων για την προστασία του Ελληνορθοδόξου Πολιτισμού της Οικογενείας και του Ατόμου", η "Πρωτοβουλία Γονέων Βορείου Ελλάδος" για τους ίδιους σκοπούς, και ο "Διορθόδοξος Σύνδεσμός Πρωτοβουλιών Γονέων" δημιουργήθηκαν με δική του πρωτοβουλία ή προτροπή.

Θα ήταν παράλειψη, εάν δεν εξέφραζα την ευγνωμοσύνη μου προς τον μακαριστό Μητροπολίτη Κασσανδρείας κυρόν Συνέσιον (†  2000), ο οποίος, από του έτους 1990, με είχε ορίσει εντεταλμένον της Ιεράς Μητροπόλεως Κασσανδρείας επί θεμάτων αιρέσεων και εκπρόσωπό του στις Πανορθόδοξες Συνδιασκέψεις επί θεμάτων αιρέσεων. Στο πλαίσιο της εργασίας αυτής εγνώρισα και τον π. Αντώνιο Αλεβιζόπουλο.

Κλείνοντας, θα πρέπει να ευχαριστήσουμε και να δοξολογήσουμε τον Άγιο Τριαδικό Θεό, τον συντελεστή όλων των καλών, και να ευχηθούμε να προσελκύσει και αναδείξει ο Χριστός μας και άλλους εργάτες στον κρίσιμο αυτόν τομέα της ποιμαντικής διακονίας της Εκκλησίας μας.

 

π. Αρσένιος Βλιαγκόφτης

Login-iconLogin
active³ 5.5 · IPS κατασκευή E-shop · Όροι χρήσης