Χριστιανικός Ορθόδοξος Φιλανθρωπικός Σύλλογος Φίλων
Ιερού Ησυχαστηρίου Παντοκράτορος Μελισσοχωρίου ο Άγιος Γρηγόριος Ο Παλαμάς
Καλάθι αγορών : 0 | 0,00
Κατηγορίες

Η Γένεσις - 71 απομαγνητοφωνημένα κατηχητικά μαθήματα - Γ' τόμος

Κωδικός: KYPSELI-204Έχετε 0 προϊόντα στο καλάθι

Ποσότητα:

† π. Αθανάσιος Μυτιληναίος

Η Γένεσις

Χριστιανική Κοσμολογία και Ανθρωπολογία

ΤΟΜΟΣ Γ'

71 απομαγνητοφωνημένα κατηχητικά μαθήματα


 Μαλακό εξώφυλλο

Σχήμα: 14 Χ 21
Σελίδες: 296
ISBN: 978-618-81922-5-6Με τη χάρη και την ευλογία του Αγίου Τριαδικού Θεού μας, η αδελφότητά μας παραδίδει στο πλήρωμα της Εκκλησίας τον τρίτο τόμο των κατηχητικών μαθημάτων του μακαριστού Γέροντός μας π. Αθανασίου, και εύχεται στους αγαπητούς αναγνώστες του πολλή ωφέλεια. Τα μαθήματα αυτά έγιναν στον ανώτερο κατηχητικό θηλέων του Αγίου Χαραλάμπους Λαρίσης, αναφέρονται στη χριστιανική Ανθρωπολογία και είχαν ως βάση τα τρία πρώτα κεφάλαια του βιβλίου της Γενέσεως.

Ο μακαριστός Γέροντας είχε συνειδητοποιήσει βαθειά την ανάγκη της κατηχήσεως του λαού μας, προκειμένου να αποκτήσει τη γνώση του περιεχομένου της πίστεώς μας και να σωθεί.

Η κατήχηση στην πρώτη Εκκλησία ήταν η βασική προϋπόθεση για να μάθουν το περιεχόμενο της πίστεως όσοι ήθελαν να βαπτισθούν και να σωθούν. Γι' αυτό ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός είπε στους μαθητάς Του: "πορευθέντες εις τον κόσμον άπαντα κηρύξατε το ευαγγέλιον πάση τη κτίσει, ο πιστεύσας και βαπτίσθείς σωθήσεται, ο δε απιστήσς κατακριθήσεται"1.

Και ο απόστολος Παύλος θα πει και θα τονίσει ιδιαίτερα την ανάγκη των κηρύκων του Ευαγγελίου και της κατηχήσεως για την σωτηρία των ανθρώπων: "πας γαρ ος αν επικαλέσηται το όνομα Κυρίου σωθήσεται. πώς ουν επικαλέσονται εις ον ουκ επίστευσαν; πώς δε πιστεύσουσιν ου ουκ ήκουσαν; πώς δε ακούσουσι χωρίς κηρύσσοντος; πώς κηρύξουσιν εάν μη αποσταλώσι; καθώς γέγραπται· ως ωραίοι οι πόδες των ευαγγελιζομένων ειρήνην, των ευαγγελιζομένων τα αγαθά"2.

Από τη στιγμή όμως που η Εκκλησία εισήγαγε τον νηπιοβαπτισμό, η κατήχηση αναγκαστικά ακολουθεί, και το βάρος της πέφτει αρχικά στους γονείς του βαπτισθέντος παιδιού, και προ πάντων στην μητέρα, και στη συνέχεια στους κατηχητάς και στους κήρυκας του Ευαγγελίου. Η πρώτη κατηχήτρια του παιδιού πρέπει να γίνει η μητέρα.

Ο μακαριστός Γέροντας πήρε λιπαρή κατήχηση από μικρό παιδί· γι' αυτό σε μια ομιλία του, στις Πράξεις των Αποστόλων, τόνιζε με έμφαση την ανάγκη να μαθαίνουν τα παιδιά από πολύ μικρά το περιεχόμενο της πίστεως: Έλεγε:

Πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας να μελετούν την Αγία Γραφή. Θυμάμαι από 10 ετών η μητέρα μου μού έβαλε στα χέρια την Καινή Διαθήκη, και μάλιστα κείμενο· δεν υπήρχε τότε μετάφραση και παράφραση. Στο Κατώτερο Κατηχητικό Σχολείο που πήγαινα, από 10 χρονών και πιο μικρός, μας ανέθεταν να βρίσκουμε ρητά από την Αγία Γραφή. Έτσι μαθαίνει κανείς να πιάνει την Αγία Γραφή. Γι' αυτό γράφει ο απόστολος Παύλος στον Τιμόθεο: "από βρέφους τα ιερά γράμματα οίδας τα δυνάμενα σε σοφίσαι εις σωτηρίαν διά πίστεως Θεοόυ εν Χριστώ Ιησού" (Β' Τιμ. 3, 15). Από βρέφος ήξερε τα ιερά γράμματα ο Τιμόθεος, γιατί η γιαγιά του, η Λωΐδα και η μητέρα του η Ευνίκη, του μάθαιναν να μελτά την Αγία Γραφή από βρέφος.

Και επιλέγει ο Γέροντας: Η Αγία Γραφή είναι λειμώνας αληθινός, δηλαδή λιβάδι αληθινό για βοσκή πλούσια, είναι αληθινός παράδεισος πάνω στη γη!

Αλλού, στην 15η ομιλία στην Προς Ρωμαίους επιστολή, λέγει: Τον καιρό εκείνο ήμουν 18-19 χρονών παρακολουθούσα τον Ιωάννη Κολιτσάρα. Κάθε Παρασκευή έκανε τα λεγόμενα Χριστιανικά Μαθήματα στους φοιτητάς και σε μεγάλα παιδιά πήγαινα και άκουγα τακτικότατα. Δεν μου έφευγε τίποτα. Μπορώ να μη χρωστώ ευγνωμοσύνη;...

Το τεράστιο κηρυκτικό έργο του μακαριστού Γέροντός μας είναι ο καρπός της ευγνωμοσύνης του και μια ανταπόδοση προς τον Άγιο Τριαδικό Θεό και προς όλους εκείνους που του έμαθαν τα ιερά γράμματα.

Η αδελφότητά μας ευχαριστεί όλους αυτούς που με πολύ ζήλο και με αμείωτο ενδιαφέρον συνετέλεσαν στην προετοιμασία και την έκδοση και αυτού του τόμου των κατηχητικών μαθημάτων. Ο Κύριος να τους ευλογεί.


Η αδελφότητα της Ιεράς Μονής

Μάιος 2019

____________
1. Μάρκ. 16, 15
2. Ρωμ. 10, 14-15

Login-iconLogin
active³ 5.5 · IPS κατασκευή E-shop · Όροι χρήσης