Χριστιανικός Ορθόδοξος Φιλανθρωπικός Σύλλογος Φίλων
Ιερού Ησυχαστηρίου Παντοκράτορος Μελισσοχωρίου ο Άγιος Γρηγόριος Ο Παλαμάς
Καλάθι αγορών : 0 | 0,00
Κατηγορίες

Προσευχητάριον Κατανυκτικόν Αγίου Νεκταρίου

Κωδικός: PERIVOLI-028Έχετε 0 προϊόντα στο καλάθι

Ποσότητα:

Αγίου Νεκταρίου Πενταπόλεως

Προσευχητάριον Κατανυκτικόν

Πρακτικό και χαριτωμένο, περιέχει όλες τις απαραίτητες ακολουθίες (μαζί με το Μέγα Απόδειπνο), και επιπλέον συλλογή κατανυκτικών προσευχών, τροπαρίων και κανόνων για κάθε μέρα.

...βελτιωμένο το "Κατανυκτικό Προσευχητάριον" παραδίδεται στους φιλακόλουθους Χριστιανούς με την πεποίθηση ότι θα τους βοηθήσει στην ευκατάνυκτη προσευχή. Και η έκδοση αυτή ας λογισθεί ως μία μικρή έκφραση τιμής και αγάπης προς τον θαυματουργό άγιο Νεκτάριο, "των Ορθοδόξων το καύχημα".

Έκδοση δίχρωμη, εξαιρετικά φροντισμένη.

Διαβάστε παρακάτω πρόλογο και περιεχόμενα.

 


Δεμένο

Σχήμα: 12x17
Σελίδες: 301Βασισμένη στην ψαλμική έκφραση "επτάκις της ημέρας" (Ψαλμ. 118, 164), η παράδοση της Εκκλησίας μοίρασε στα επτά την προσευχή του ημερονυκτίου και ξεχώρισαν οι ακολουθίες: Μεσονυκτικό με την προοιμιακή προσευχή, Όρθρος με την Πρώτη Ώρα, Τρίτη Ώρα, Έκτη Ώρα, Ενάτη Ώρα, Εσπερινός, Απόδειπνο (μέγα ή μικρό).

Όπως είναι γνωστό, όλες αυτές οι ακολουθίες περιέχονται στο Μέγα Ωρολόγιο. Και ανάλογα με το εορταστικό ή μη περιεχόμενο κάθε ημέρας, ο Εσπερινός και ο Όρθρος παρουσιάζουν παραλλαγές και συμπληρώνονται με ύμνους από άλλα λειτουργικά βιβλία: η Παρακλητική περιέχει την υμνολογία κάθε ημέρας της εβδομάδας στους οκτώ ήχους, τα Μηναία τις ακίνητες εορτές για όλες τις ημέρες του έτους, το Τριώδιο και το Πεντηκοστάριο τις κινητές εορτές των ομωνύμων περιόδων. Και οδηγός για την τέλεση των ιερών ακολουθιών κατά τις διάφορες περιπτώσεις είναι το Τυπικό.

Είναι φανερό ότι η πλήρης τέλεση των ακολουθιών απαιτεί, εκτός από γνώσεις, και πολλά βιβλία που δεν μπορούν πάντοτε να υπάρχουν. Γι' αυτό έχουν συνταχθεί διάφορα λειτουργικά βοηθήματα ("προσευχητάρια"), μικρά σε όγκο, που περιέχουν τα πιο απαραίτητα στοιχεία, με σκοπό όχι να υποκαταστήσουν τα κανονικά λειτουργικά βιβλία, αλλά να εξυπηρετήσουν στην ατομική προσευχή και, σε κάποιο βαθμό, στην παρακολούθηση των ακολουθιών στον ναό.

Τέτοιο πρακτικό και εύχρηστο βοήθημα προσευχής είναι και το "Κατανυκτικόν Προσευχητάριον", το οποίο συνέταξε ο θεοφόρος άγιος Νεκτάριος για τα πνευματικά του τέκνα και όλους τους ευλαβείς Χριστιανούς. Εκδόθηκε το 1904 "εν Αθήναις, εκ του τυπογραφείου Παρασκευά Λεώνη".

Όπως μαρτυρεί ο τίτλος, στόχος του βιβλίου αυτού είναι η καλλιέργεια της κατανύξεως. Διότι η κατάνυξη είναι το στοιχείο εκείνο της προσευχής, που ορίζει την ποιότητά της. Και σε συνδυασμό με την ταπείνωση παρηγορεί και ενισχύει την προσευχόμενη ψυχή και προσελκύει τη χάρη του αγίου Πνεύματος.

Για τον ιδιαίτερο αυτό σκοπό του βιβλίου, ο ιερός συντάκτης του, πέρα από ένα απάνθισμα των πιο απαραίτητων ακολουθιών, πρόσθεσε σε αυτό συλλογή κατανυκτικών προσευχών, τροπαρίων και κανόνων.

Τα κατανυκτικά αυτά τροπάρια έχουν επιλεγεί από την Παρακλητική και καλύπτουν τις ακολουθίες των καθημερινών μιας μόνο εβδομάδας. Μαζί με τους κατανυκτικούς κανόνες μπορούν να υποκαταστήσουν εν ανάγκη την Παρακλητική.

Η ύλη του "Κατανυκτικού Προσευχηταρίου" προσφέρεται τώρα σε βελτιωμένη και συμπληρωμένη μορφή, με κατάλληλη διευθέτηση των περιεχομένων του και κάποιες προσθήκες. Οι πιο σημαντικές είναι η καταχώριση των ευχών της τραπέζης, των ακολουθιών της Διακαινησίμου και, κυρίως, του Μεγάλου Αποδείπνου, που είναι η πιο κατανυκτική ακολουθία και έτσι κρίθηκε απαραίτητη σε ένα τέτοιο βιβλίο.

Ας σημειωθεί ακόμη ότι η αρχική έκδοση περιελάμβανε σε μία ενότητα με επικεφαλίδα "Πρωινή προσευχή" την προοιμιακή προσευχή με ορισμένες ευχές του Όρθρου και τα κυριώτερα μέρη του Μεσονυκτικού και του Όρθρου.

Στην παρούσα έκδοση προτιμήθηκε η διαίρεση των μερών αυτών σε τρεις συνεχόμενες ενότητες με σχετική συμπλήρωσή τους και η μετάθεση των ευχών στην ειδική ενότητα των κατανυκτικών ευχών.

Όλα όσα περιέχει τώρα το "Κατανυκτικόν Προσευχητάριον" και τη σειρά τους μπορεί να τα δει αναλυτικά ο αναγνώστης στον πίνακα περιεχομένων.

Έτσι βελτιωμένο το "Κατανυκτικό Προσευχητάριον" παραδίδεται στους φιλακόλουθους Χριστιανούς με την πεποίθηση ότι θα τους βοηθήσει στην ευκατάνυκτη προσευχή. Και η έκδοση αυτή ας λογισθεί ως μία μικρή έκφραση τιμής και αγάπης προς τον θαυματουργό άγιο Νεκτάριο, "των Ορθοδόξων το καύχημα".

Το Περιβόλι της Παναγίας

Πρόλογος 9
Προοιμιακή προσευχή 13
Ακολουθία του Μεσονυκτικού 16
Ακολουθία του Όρθρου
25
Ακολουθία της ενάτης Ώρας
45
Ακολουθία του Εσπερινού
52
Ακολουθία του μικρού Αποδείπνου
62
Ακολουθία του μεγάλου Αποδείπνου
74
Αι Ακολουθίαι της Διακαινησίμου 100
Στιχηρά, καθίσματα, απολυτίκια της εβδομάδος    
Τη Κυριακή εσπέρας 103
Τη Δευτέρα πρωί 106
Τη Δευτέρα εσπέρας 110
Τη Τρίτη πρωί 114
Τη Τρίτη εσπέρας 118
Τη Τετάρτη πρωί 121
Τη Τετάρτη εσπέρας 125
Τη Πέμπτη πρωί 129
Τη Πέμπτη εσπέρας 133
Τη Παρασκευή πρωί 138
Τη Παρασκευή εσπέρας 142
Τω Σαββάτω πρωί 146
Κανόνες κατανυκτικοί ψαλλόμενοι εις τον όρθρον  150
Τροπάρια ψαλλόμενα εις μνήμας αγίων 175
Ευχαί κατανυκτικαί 187
Κανών ικετήριος εις τον Κύριον ημών Ι. Χριστόν 199
Ακολουθία του μικρού παρακλητικού κανόνος 209
Ακολουθία του μεγάλου παρακλητικού κανόνος 224
Οι Χαιρετισμοί της Θεοτόκου 235
Ακολουθία της θείας Μεταλήψεως 248
Ευχαριστία μετά την θείαν Μετάληψιν 274
Ευχαί της τραπέζης 280
Μηνολόγιον 282
Ερμηνεία στιχολογίας του Ψαλτηρίου 294
Κατανομή των Ψαλμών καθ' ύλην 297
Ημερομηνίαι του Πάσχα 299
Πασχάλιον αιώνιον των κινητών εορτών 300
Login-iconLogin
active³ 5.5 · IPS κατασκευή E-shop · Όροι χρήσης