Χριστιανικός Ορθόδοξος Φιλανθρωπικός Σύλλογος Φίλων
Ιερού Ησυχαστηρίου Παντοκράτορος Μελισσοχωρίου ο Άγιος Γρηγόριος Ο Παλαμάς
Καλάθι αγορών : 0 | 0,00

Κατηγορίες

Παγκοσμιοποίηση και Ορθοδοξία

Κωδικός: ARS-05Έχετε 0 προϊόντα στο καλάθι

Ποσότητα:

Μοναχός Αρσένιος Βλιαγκόφτης
Δρ. Θεολογίας - Πτ. Φιλοσοφίας

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ
και
ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

Όπως διαβάζουμε σε καλά ενημερωμένο άρθρο για την παγκοσμιοποίηση σε προσφάτως εκδοθέν εγκυκλοπαιδικό λεξικό: "Πρόκειται για οικονομικό φαινόμενο, το οποίο εμφανίστηκε τις τελευταίες δεκαετίες του 20ου αι. και έλαβε γρήγορα πολιτικές και κοινωνικές διαστάσεις. Υπό τη στενή του έννοια, ο όρος συνδέεται με την αλματώδη αύξηση του διεθνούς εμπορίου προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και των ροών κεφαλαίων για άμεσες ξένες επενδύσεις ή επενδύσεις χαρτοφυλακίου που έχει ως συνέπεια την ενσωμάτωση σε υψηλό βαθμό των εθνικών οικονομιών σε ένα παγκόσμιο σύστημα"1. "Η παγκοσμιοποίηση έχει τις ρίζες της στις αρχές της δεκαετίας του 1980, κυρίως ως συνέπεια της πολιτικής βούλησης για την επικράτηση των νεοφιλελευθέρων οικονομικών απόψεων, ενώ στην εξέλιξή της συνέβαλε αποφασιστικά και η τεχνολογική πρόοδος στις μεταφορές και στις επικοινωνίες. Καταλυτικό ρόλο έπαιξε επίσης και η κατάρρευση των καθεστώτων του αποκαλούμενου υπαρκτού σοσιαλισμού στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης"2....

Διαβάστε εκτενέστερη περιγραφή βιβλίου παρακάτω


Άδετο
Διαστάσεις: 16,5Χ10,5
Σελίδες: 45
ISBN: 978-960-89759-3-4Όπως διαβάζουμε σε καλά ενημερωμένο άρθρο για την παγκοσμιοποίηση σε προσφάτως εκδοθέν εγκυκλοπαιδικό λεξικό: "Πρόκειται για οικονομικό φαινόμενο, το οποίο εμφανίστηκε τις τελευταίες δεκαετίες του 20ου αι. και έλαβε γρήγορα πολιτικές και κοινωνικές διαστάσεις. Υπό τη στενή του έννοια, ο όρος συνδέεται με την αλματώδη αύξηση του διεθνούς εμπορίου προϊόντων και υπηρεσιών, καθώς και των ροών κεφαλαίων για άμεσες ξένες επενδύσεις ή επενδύσεις χαρτοφυλακίου που έχει ως συνέπεια την ενσωμάτωση σε υψηλό βαθμό των εθνικών οικονομιών σε ένα παγκόσμιο σύστημα"1. "Η παγκοσμιοποίηση έχει τις ρίζες της στις αρχές της δεκαετίας του 1980, κυρίως ως συνέπεια της πολιτικής βούλησης για την επικράτηση των νεοφιλελευθέρων οικονομικών απόψεων, ενώ στην εξέλιξή της συνέβαλε αποφασιστικά και η τεχνολογική πρόοδος στις μεταφορές και στις επικοινωνίες. Καταλυτικό ρόλο έπαιξε επίσης και η κατάρρευση των καθεστώτων του αποκαλούμενου υπαρκτού σοσιαλισμού στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης"2.

Σύμφωνα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, η παγκοσμιοποίηση "προέρχεται κυρίως από θελήσεις μη κρατικάς, αλλ' ιδιωτικάς, και δη τας θελήσεις των πολυεθνικών οικονομικών κολοσσών, και υποβοηθείται από την ασύλληπτον ανάπτυξιν των επικοινωνιών"3.

"Ατμομηχανή" για την πραγμάτωση της παγκοσμιοποίησης είναι μία σειρά από διεθνείς οργανισμούς, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (Δ.Ν.Τ.), η Παγκόσμια Τράπεζα, ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (Ο.Ο.Σ.Α.) κ.ά. Κυρίως όμως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (Π.Ο.Ε.) που ιδρύθηκε το 1995. 4

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου τείνει να εξελιχθεί σε υπερκυβέρνηση, η οποία επιβάλλει ποινές σε κράτη "για παρεμπόδιση του ελευθέρου εμπορίου". Π.χ."Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν καταδικασθεί απΌ τον Π.Ο.Ε. επειδή έχουν απαγορεύσει την εισαγωγή βοοειδών με ορμόνες από τις Η.Π.Α., απαγόρευση που θεωρείται "εμπόδιο στο ελεύθερο εμπόριο"5. Κάτι παρόμοιο πιέζουν οι Η.Π.Α. να ισχύσει και για τα μεταλλαγμένα τρόφιμα, προκειμένου να αναγκασθούν οι ευρωπαϊκές χώρες να τα δεχθούν!

 

___________

1. Εγκυκλοπαιδεία Δομή, εκδ. Δομή Α.Ε., Αθήνα 2005, τ. 22, σ. 487.

2. Αυτόθι.

3. Βλ. Ομιλία Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου στο "Οικονομικό Φόρουμ" στο Νταβός της Ελβετίας το 1999.

4. Εγκυκλοπαιδεία Δομή, ένθ' ανωτ., τ. 22, σ. 487.

5. Βλ. άρθρο Γιώργου Καραμπελιά με τίτλο "Ο εφιάλτης του Σιάτλ" στο ένθετο της εφημ. Ελεύθερος Τύπος, 7 Ιαν. 2000. Τίτλος ένθετου "Παγκοσμιοποίηση, Ναι, η Γη γυρίζει!", σ. 16.

Login-iconLogin
active³ 5.5 · IPS κατασκευή E-shop · Όροι χρήσης