Χριστιανικός Ορθόδοξος Φιλανθρωπικός Σύλλογος Φίλων
Ιερού Ησυχαστηρίου Παντοκράτορος Μελισσοχωρίου ο Άγιος Γρηγόριος Ο Παλαμάς
Καλάθι αγορών : 0 | 0,00
Κατηγορίες

Μικρό Γεροντικό Η' - Ταπεινοφροσύνη και Αγάπη

Κωδικός: ARM-009Έχετε 0 προϊόντα στο καλάθι

Ποσότητα:

Παντελή Β. Πάσχου

Ταπεινοφροσύνη και Αγάπη
Μικρό Γεροντικό Η'

 Όπως έχω σημειώσει και άλλοτε, η όλη Σειρά των Αποφθεγμάτων της Συστηματικής Συλλογής που παρουσιάζεται εδώ, στηρίζεται κυρίως σε μία από τις καλύτερες Συλλογές των χειρογράφων (που είναι άπειρα, φυσικά, αφού όλοι σχεδόν οι υποτακτικοί ήθελαν να καταγράψουν τις πνευματικές εμπειρίες των Γερόντων τους). Πρόκειται για τον κώδικα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ) 2094 του ιβ' αιώνος, με τη βοήθεια, όπου κρίθηκε αναγκαίο, και των παραλλήλων κωδίκων: α) Πρωτάτου (Άθω), αρ. 86, θ' αι., β) Σιναϊτικού 449, ι' αι., και γ) ΕΒΕ 500, ιβ' αι....

Διαβάστε εκτενέστερη περιγραφή και περιεχόμενα παρακάτω


Εξώφυλλο: Μαλακό
Σελίδες: 187
Διαστάσεις: 14Χ21
ISBN: 978-960-527-625-6Ευλογητός ο Θεός! Χίλιες φορές ας είν' ευλογημένο το άγιον όνομα του Θεού, που με αξίωσε -παρά την αμαρτωλότητά μου και παρά την σοβαρώτατην έλλειψη και αδυναμία της οράσεως- να τελειώσω και τούτο το "Μικρό Γεροντικό" (Η'), ολοκληρώνοντας έτσι την απόδοση (στην νεοελληνική μας γλώσσα) όλων των κεφαλαίων (Α'-ΚΑ') της Συστηματικής Συλλογής των Αποφθεγμάτων των αγίων Γερόντων (Apophthegmata Patrum). Αν θέλει ο Θεός, μετά την πολλαπλή κρίση που περνάει ο τόπος μας, μπορεί να εκδοθούν όλα τα κεφάλαια σε έναν τόμο, με τον τίτλο "Το Μεγάλο Γεροντικό", κι ένα Επίμετρο στο τέλος, με Αποφθέγματα που δεν είχαν ως τώρα εκδοθεί (άγνωστα και ανέκδοτα) στα γνωστά ελληνικά "Αποφθέγματα Γερόντων".

Όπως έχω σημειώσει και άλλοτε, η όλη Σειρά των Αποφθεγμάτων της Συστηματικής Συλλογής που παρουσιάζεται εδώ, στηρίζεται κυρίως σε μία από τις καλύτερες Συλλογές των χειρογράφων (που είναι άπειρα, φυσικά, αφού όλοι σχεδόν οι υποτακτικοί ήθελαν να καταγράψουν τις πνευματικές εμπειρίες των Γερόντων τους). Πρόκειται για τον κώδικα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ) 2094 του ιβ' αιώνος, με τη βοήθεια, όπου κρίθηκε αναγκαίο, και των παραλλήλων κωδίκων: α) Πρωτάτου (Άθω), αρ. 86, θ' αι., β) Σιναϊτικού 449, ι' αι., και γ) ΕΒΕ 500, ιβ' αι.

Ευχαριστώ την οικογένειά μου, που με ανέχθηκε και πολλαπλά με βοήθησε στην προετοιμασία του έργου, τις εκδόσεις "Αρμός", που πρόθυμα -παρά την κρίση των εκδοτικών πραγμάτων- αγκάλιασαν και τούτο το βιβλίο μου, και τον π. Χριστόδουλο Φεργαδιώτη, που καταστόλισε τις σελίδες του βιβλίου με εικόνες και κοσμήματα, με περισσή προθυμία και ανιδιοτέλεια, και υποδειγματική αγάπη προς το καλό βιβλίο, όπως πάντα.

π.β.π.

Π. Πεντέλη, Ιανουάριος 2011

  ΠΡΟΛΟΓΟΣ 9
ΙΕ' Περί ταπεινοφροσύνης 11
Ις' Περί ανεξικακίας 65
ΙΖ' Περί αγάπης 85
ΙΗ' Περί των διορατικών 99
ΙΘ' Περί σημειοφόρων Γερόντων 137
Κ' Περί πολιτείας εναρέτου διαφόρων Πατέρων 149
ΚΑ' Μικρά αποφθέγματα αγίων Γερόντων 177
Login-iconLogin
active³ 5.5 · IPS κατασκευή E-shop · Όροι χρήσης