Χριστιανικός Ορθόδοξος Φιλανθρωπικός Σύλλογος Φίλων
Ιερού Ησυχαστηρίου Παντοκράτορος Μελισσοχωρίου ο Άγιος Γρηγόριος Ο Παλαμάς
Καλάθι αγορών : 0 | 0,00

Κατηγορίες

Ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης

Κωδικός: SOU-016



Έχετε 0 προϊόντα στο καλάθι

Ποσότητα:

Ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης

Με την βοήθεια του Θεού, και ύστερα από εργασία πολλών χρόνων, η Αδελφότητά μας (Ιερό Ησυχαστήριο Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Σουρωτής) προβαίνει στην έκδοση του Βίου του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου από ιερή υποχρέωση προς τον Άγιο, ο οποίος επί είκοσι οκτώ έτη την καθοδηγούσε και ποικιλοτρόπως την ευεργέτησε.

Διαβάστε παρακάτω εκτενέστερη περιγραφή και περιεχόμενα


Άδετο
Σχήμα: 23 Χ 15
Σελίδες: 600



Με την βοήθεια του Θεού, και ύστερα από εργασία πολλών χρόνων, η Αδελφότητά μας προβαίνει στην έκδοση του Βίου του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου από ιερή υποχρέωση προς τον Άγιο, ο οποίος επί είκοσι οκτώ έτη την καθοδηγούσε και ποικιλοτρόπως την ευεργέτησε.

Είχαμε την μεγάλη ευλογία να γνωρίσουμε και εμείς "έν τινι μέτρω" την υπέρμετρη αγάπη του Οσίου για τον Θεό, την μοναχική του ακρίβεια, την τέλεια αυταπάρνησή του, την δύναμη της φλογερής προσευχής του. Ζήσαμε από κοντά την αγία του απλότητα και την βαθειά ταπείνωσή του, την θεοφώτιστη διάκρισή του, την αρχοντική του αγάπη για κάθε άνθρωπο, αλλά και την μετά σπουδής απόκρυψη της αρετής του.

Θεωρήσαμε λοιπόν χρέος μας να αξιοποιήσουμε όσα στοιχεία διαθέταμε και να προσπαθήσουμε να συνθέσουμε -το κατά δύναμιν- την βιογραφία του Οσίου Γέροντα. Τα στοιχεία που συγκροτούν αυτό το συναξάρι προέρχονται κυρίως από την αναστροφή μας με τον Όσιο, από τις σημειώσεις που κρατούσαμε κατά τις συνάξεις της Αδελφότητος και τις κατ' ιδίαν συζητήσεις μαζί του, από τις επιστολές του προς όλη την Αδελφότητα αλλά και προς κάθε Αδελφή, από τις πολυάριθμες μαρτυρίες -γραπτές και προφορικές- τις οποίες μας εμπιστεύθηκαν κληρικοί, μοναχοί και λαϊκοί που είχαν γνωρίσει τον Γέροντα, καθώς και από τις πληροφορίες που προέκυψαν από την επιτόπια έρευνα που κάναμε σε κάποια από τα μέρη, όπου έζησε και αγωνίσθηκε ο Όσιος. Όλο αυτό το υλικό -που έφθασε σε χιλιάδες σελίδες- ήταν αδύνατον να περιληφθή αυτούσιο στην βιογραφία του Αγίου, η οποία δεν θα θέλαμε να έχη μεγάλη έκταση. Γι' αυτό χρειάσθηκε να γίνη αυστηρή επιλογή και ταξινόμηση του υλικού, με βάση τις χρονικές περιόδους της ζωής του Οσίου και τους τόπους όπου κάθε φορά οδηγούσε ο Θεός τα βήματά του. Έτσι, όσον αφορά τις μαρτυρίες των ανθρώπων που γνώρισαν τον Γέροντα και ευεργετήθηκαν από αυτόν, επόμενο ήταν εκείνες που τελικά δεν συμπεριλήφθηκαν στο συναξάρι να είναι πολύ περισσότερες από αυτές που χρησιμοποιήθηκαν. Αυτό, φυσικά, δεν έγινε, επειδή κάποιες δεν θεωρήθηκαν σημαντικές -αφού κάθε επικοινωνία με τον Άγιο ήταν σημαντική-, αλλά επειδή υπήρχαν πολλές παραπλήσιες.

Φυσικά, όσα στοιχεία και αν συγκεντρώναμε για την ζωή του Αγίου, θα ήταν στην πραγματικότητα ελάχιστα, διότι τον πνευματικό θησαυρό του τον είχε καλά ασφαλισμένο στο θησαυροφυλάκιο του Θεού. Η ζωή των Αγίων "κέκρυπται συν τω Χριστώ εν τω Θεώ" (Κολ. 3, 3). Έτσι και η εσωτερική πνευματική εργασία του όντως χριστοφόρου Οσίου Παϊσίου παρέμεινε μυστική, γνωστή μόνο στον Θεό. Αφού λοιπόν αγνοούμε την λεπτή και βαθειά εσωτερική του εργασία, χρειάζεται να προσέξουμε μη τυχόν παρερμηνεύσουμε κάποια εξωτερική εκδήλωση και συμπεριφορά του ή προσπαθήσουμε να την μιμηθούμε αδιάκριτα, διότι έτσι και τον Όσιο μπορεί να αδικήσουμε και τον εαυτό μας να βλάψουμε.

Ο Άγιος Παΐσιος από μικρό παιδί είχε στόχο τον Ουρανό· σ' αυτόν τον στόχο ήταν στραμμένος με θαυμαστή ακρίβεια σε όλη την ζωή του. Έχοντας μοναδικό του μέλημα την υπακοή στις εντολές του Θεού και στο άγιο θέλημά Του, έγινε "όργανον θείον, όργανον λογικόν, όργανον καλώ τεχνίτη τω Πνεύματι αρμοζόμενον και κρουόμενον" (Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, Λόγος 12, 1). Ανέλαβε αγώνες που ξεπερνούν τα ανθρώπινα μέτρα, έχυσε ιδρώτες και δάκρυα, έκανε "πνευματικά πειράματα στον εαυτό του, σαν καλός βοτανολόγος", "πικράθηκε ο ίδιος με τις δοκιμές που έκανε", και άφησε τις "πνευματικές του συνταγές", με τις οποίες μπορεί κάποιος να βρη την πνευματική του υγεία. Οι πνευματικές υποθήκες που μας άφησε είναι: μετάνοια και εξομολόγηση, αγάπη και ταπείνωση, προσευχή και υπομονή, καλοί λογισμοί και πνεύμα θυσίας.

Στον Βίο του δεν συμπεριλάβαμε θαύματα, από τα πολλά που συνεχίζει να κάνη και μετά την κοίμησή του, έχοντας υπ'  όψιν μας και αυτό που ο ίδιος είχε γράψει στον Βίο του Αγίου Αρσενίου: "Η Χάρις του Θεού δεν είναι στέρνα που τελειώνει το νερό της και μετά στερεύει, αλλά ανεξάντλητη πηγή. Είναι φυσικό να βοηθάη περισσότερο τώρα από ό,τι βοηθούσε, όταν ζούσε στην γη, διότι τώρα πια βρίσκεται κοντά στον Ουράνιο Πατέρα και σαν παιδί Του, με παρρησία που είχε αποκτήσει από πριν, μπορεί να παίρνη άφθονη χάρη και να καταφθάνη αμέσως στους πονεμένους ανθρώπους, για να τους βοηθάη δίνοντας την ανάλογη θεραπεία" (σελ. 116-117). Αλλά και όταν κάποιες φορές μας είχε ζητηθεή να δημοσιεύσουμε θαύματα που ο Άγιος Αρσένιος έκανε μετά την κοίμησή του, ο Όσιος Γέροντας μας είχε πει ότι τα θαύματα αυτά καλύτερα είναι να τα διηγούνται οι ίδιοι οι ευεργετημένοι προς δόξαν Θεού.

Ο Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης, και συμπολίτης πλέον των Αγγέλων, είναι κοινός ευεργέτης όλων των ανθρώπων. Και η Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, παρακινούμενη κυρίως από την "γενικήν εκκλησιαστικήν συνείδησιν περί της αγιότητος του εκλεκτού τούτου ανθρώπου του Θεού", τον συγκαταρίθμησε στις 13 Ιανουαρίου 2015 -είκοσι χρόνια ύστερα από την ιερή κοίμησή του- στους τιμωμένους Αγίους της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Ο Άγιος Παΐσιος ας δώση την ευλογία του άφθονη και σε όλους εκείνους που μας βοήθησαν με διάφορους τρόπους στο δύσκολο έργο της σύνθεσης του Βίου του και τους οποίους θερμά ευχαριστούμε. Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλουμε σε όσους μας βοήθησαν στην συλλογή και την διασταύρωση των στοιχείων, κάνοντας υπομονή στην υπερβάλλουσα πολλές φορές επιμονή μας, καθώς και σε εκείνους που κοπίασαν μαζί μας σε κάποιες επιτόπιες έρευνες. Ευχαριστούμε επίσης και όσους διάβασαν το κείμενο και βοήθησαν με τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις τους στην βελτίωσή του. Η συνεισφορά όλων ήταν όντως πολύτιμη.

Ας ευχηθούμε η ανάγνωση του Βίου του Αγίου Παϊσίου να ανάψη σε όλους μας τον ζήλο για φιλότιμους πνευματικούς αγώνες, ώστε να μη μοιάζουμε, όπως έλεγε ο Όσιος, με εκείνους που απλώς παρακολουθούν τους αγωνιζόμενους αθλητές, αλλά να βάλουμε αρχή μετανοίας και "καλού αγώνος" έχοντας μπροστά μας και το παράδειγμα ενός Αγίου, ο οποίος, πριν από λίγα μόλις χρόνια, αγωνιζόταν δίπλα μας -πολύ κοντά μας-, και τώρα είναι πάλι μαζί μας και μας βοηθάει μεσιτεύοντας στον αγωνοθέτη Θεό, στον Οποίο πρέπει πάσα δόξα, τιμή και προσκύνησις εις τους αιώνας των αιώνων. Αμήν.

 

Η Καθηγουμένη του Ιερού Ησυχαστηρίου

Φιλοθέη Μοναχή

και αι συν εμοί εν Χριστώ Αδελφαί

 

Κυριακή της Πεντηκοστής 2015



Πατριαρχική και Συνοδική Πράξις 7
Πρόλογος 15

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1ο
 
ΑΠΟ ΤΑ ΑΚΡΙΤΙΚΑ ΦΑΡΑΣΑ ΣΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ ΕΛΛΑΔΑ 23
Αίμα ηρωικό 24
Σαράντα ημερών προσφυγόπουλο 28

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2ο
 
ΠΑΙΔΙΚΑ ΚΑΙ ΝΕΑΝΙΚΑ ΧΡΟΝΙΑ 33
Οικογενειακή αγωγή 33
Πρώτοι ασκητικοί αγώνες 38
Μαθαίνοντας την ευλογημένη τέχνη (1937-1940) 42
Πνευματικά γυμνάσματα 43
"Εγώ ειμι η Ανάστασις και η Ζωή" 47
"Δεν είμαι για τον κόσμο τούτο" 50
Στις γεωργικές εργασίες (1940-1944) 51
Πνευματική εργασία 53
Η χαρά της θυσίας 54
Ταλαιπωρίες και κίνδυνοι (1944-1948) 56
Στη μάχη της Κονίτσης 60

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3ο
 
ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΘΗΤΕΙΑ 65
Στο Κέντρο Βασικής Εκπαιδεύσεως 65
Στην Σχολή Διαβιβαστών Πεζικού 66
Στην "παλαβή" διλοχία 69
Ο ασύρματος σώζει την διλοχία 75
"Παναγία μου, βοήθησέ με να γίνω καλόγερος" 77
"Εσύ θα περάσης καλύτερα από όλους!" 78
Στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις 80
Στην Στρατιωτική Διοίκηση 84
Άρρωστος στην Κόνιτσα 86
Απόλυση από τον στρατό 88

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4ο
 
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΣΜΟΙ 91
Αναζητήσεις στο Άγιον Όρος 91
Παρηγορία από Αναχωρητή 92
Στο Αγιαννανίτικο Ασκητήριο της Υπαπαντής 93
Στην Κόνιτσα ως μαραγκός (1950-1953) 96
"Ανυπομονώ πότε θα αποφύγω τον κόσμο" 103
Στην Σκήτη της Αγίας Άννης και στα Καυσοκαλύβια 105
Στην Νέα Σκήτη 107

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5ο
 
ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΕΣΦΙΓΜΕΝΟΥ 111
Ζωντανό Γεροντικό 111
Βοηθός στα διακονήματα 116
Πνευματικοί αγώνες του δόκιμου Αρσένιου 120
Ρασοφόρος μοναχός Αβέρκιος 124
Διακονία με υπομονή και προθυμία 127
Υπακοή μέχρι αίματος 131
Διακονητής στο ξυλουργείο 134
Ασκητική πορεία μέσα στο Κοινόβιο 135
Αναχώρηση από την Μονή 138

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6ο
 
ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΦΙΛΟΘΕΟΥ 143
Στο ιδιόρρυθμο Μοναστήρι 143
Άρρωστος στην Κόνιτσα 146
Σταυροφόρος μοναχός Παΐσιος 147
Νηστεία, αγρυπνία, προσευχή 148
Πόλεμοι πειρασμού 151
Μέλισσα σε πνευματικό λειμώνα 153
Δοχειάρης πρόθυμος και ακούραστος 155
Πνευματική και υλική ελεημοσύνη 157
"Θα πας στην Μονή Στομίου" 161

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7ο
 
ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΣΤΟΜΙΟΥ 167
Εγκατάσταση στο Μοναστήρι 167
Το πανηγύρι της Παναγίας 170
Ανακομιδή των Λειψάνων του Αγίου Αρσενίου 171
Επίσκεψη σε κρυπτομοναχές 174
Η πρόνοια της Παναγίας για την ανακαίνιση 175
Άσκηση και διακονία 177
Η ανακαίνιση του Ναού 181
Αγώνες και πειρασμοί 182
Η προστασία του Θεού 185
Αντιαιρετικοί αγώνες 187
Βοήθεια στους φτωχούς 189
"Η δύναμίς μου εν ασθενεία τελειούται" 191
"Εάν νομίζετε ότι έσφαλα, να μου βάλετε κανόνα" 194
"Γονείς και αδέλφια μου είναι όλος ο κόσμος" 195
Πνευματική βοήθεια σε μικρούς και μεγάλους 198
Η δύναμη της προσευχής 204
Επικοινωνία με τα ζώα 207
Επιστροφή στην Μονή Φιλοθέου 209
Η ολοκλήρωση της ανοικοδόμησης 210
"Οικοδομών αναβάσεις των αρετών" 213
"Γνώρισόν μοι, Κύριε, οδόν εν η πορεύσομαι" 216

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8ο
 
ΣΤΟ ΘΕΟΒΑΔΙΣΤΟΝ ΟΡΟΣ ΣΙΝΑ 221
Από την Αθήνα στην Μονή της Αγίας Αικατερίνης 221
Εγκατάσταση στο Ασκητήριο της Αγίας Επιστήμης 226
Μακαρία ερημική ζωή 228
Πνευματική βοήθεια στην Μονή 234
Πόνος και αγάπη για τους Βεδουΐνους 239
Συντροφιά με τα ζώα 242
Δαιμονικοί πειρασμοί 244
Θεία πληροφορία για τους Θεοπάτορες και παραμυθία από την Παναγία  247
Η πρόνοια του Θεού 250
Αναχώρηση από το Σινά 250

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 9ο
ΣΤΗΝ ΙΒΗΡΙΤΙΚΗ ΣΚΗΤΗ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ 255
Στην Καλύβη των Αρχαγγέλων 255
Ασκητική τροφή 257
Δαιμονικές επιθέσεις 257
Προσευχή και μελέτη 259
Συμμετοχή στην ζωή της Σκήτης 261
Βοήθεια σε υποψήφιους μοναχούς 262
Μεγαλόσχημος μοναχός και Δικαίος της Σκήτης 265
Η "χαριστική βολή" 268
Άρρωστος στο σανατόριο 269
Η εγχείρηση και το "μαρτύριο" που ακολούθησε 273
Φροντίδα για την ίδρυση του Ησυχαστηρίου 275

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 10ο
ΣΤΑ ΕΡΗΜΙΚΑ ΚΑΤΟΥΝΑΚΙΑ 279
Εγκατάσταση στο Κελλί του Υπατίου 279
Ησυχαστικό πρόγραμμα 280
Επικοινωνία με άλλους Πατέρες 282
Στο νεοσύστατο Ησυχαστήριο 283
Μέσα στο θείο φως 288

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 11ο
ΣΤΟ ΚΕΛΛΙ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ 291
Η κοίμηση του παπα-Τύχωνα 291
"Και νυξ ως ημέρα φωτισθήσεται" 293
Η ζωή στο Κελλί του Τιμίου Σταυρού 294
Στην έρημο αλλά μαζί με τους ανθρώπους 300
Επικοινωνία με άλλους Ασκητές και με τη Μονή Σταυρονικήτα 304
Επικοινωνία με το Ησυχαστήριο του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου 305
Η συγγραφή του Βίου του Αγίου Αρσενίου 310
Η επίσκεψη του παπα-Τύχωνα 315
Στο Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών 316
"Έλα να πετάξουμε!" 318
Ο κεκοιμημένος του χαμογέλασε 320
Στην Κωνσταντινούπολη και στα Φάρασα 320
Θεόσταλτη τροφή 322
Προσκύνημα στην Τήνο και στην Αίγινα 325
Βίος και εικόνα του Πατρός Αρσενίου 326
Η επίσκεψη της Αγίας Ευφημίας 328
Το "κέρασμα" του Αγίου Αρσενίου 333
Βοήθεια σε κεκοιμημένη 333
Εμφάνιση της Αγίας Αικατερίνης 335
Βλέπει ψυχές να φεύγουν προς τον Ουρανό 336
Η έκδοση του Βίου του Πατρός Αρσενίου 337
Πόλεμος από τους δαίμονες 337
"Καύσις καρδίας υπέρ πάσης της κτίσεως" 342
Αγάπη για τα ζώα 343
"Όλα αυτά έγιναν για σένα" 346
Στην Αυστραλία 349
Εμφάνιση του Χριστού 356
Η Παναγία περνάει από το Εκκλησάκι 359
Σεισμός στην Θεσσαλονίκη και πυρκαγιά στο Ησυχαστήριο 361
Φως από την εικόνα του Χριστού 363
"Γράμματα χωρίς γραμματόσημα" 364
"Πνευματικό ραντάρ" 366
"Λόγοι διδακτοί Πνεύματος Αγίου" 369
Ζηλωτής των πατερικών παραδόσεων 372
Επικοινωνία με φοιτητές 376
Πρακτικός διδάσκαλος μοναχών 378
Το τελευταίο θείο γεγονός στον Τίμιο Σταυρό 382

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 12ο
ΣΤΟ ΚΕΛΛΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΟΥΔΑΣ 385
Επίσκεψη των Αγίων Λουκιλλιανού και Παντελεήμονος 386
Εργασίες για την επισκευή του Κελλιού 388
Στο Ησυχαστήριο τον Οκτώβριο του 1979 390
Κάθε μέρα ένα καραβάνι ανθρώπων 392
Κεράσματα και ευλογίες 395
Με την προσευχή κοντά στον κόσμο 401
"Ο Θεός ξέρει τι θα ήθελα" 405
Εμφάνιση του Αγίου Βλασίου 413
Θεία θέρμη και ουράνιο φως 415
Παναγία η Ιεροσολυμίτισσα 416
Στα Ιεροσόλυμα και στο Σινά 416
Πόνος και προσευχή για την Ελλάδα και την Ορθοδοξία 419
Ουράνια ευωδία και αγγελική ψαλμωδία 425
Παναγία η Ελευθερώτρια 426
Ο Χατζεφεντής και ο Γέρων Χατζη-Γεώργης 427
"Η ψυχή μας έχει μεγαλύτερη ανάγκη από υπομονή" 429
Στα Πομακοχώρια της Θράκης 432
"Σημεία των καιρών" 434
Εγχείρηση κήλης 435
Δεύτερη επίσκεψη στο Σινά 437
Διαμαρτυρία για την βλάσφημη ταινία 439
Δεύτερη περιοδεία στα Πομακοχώρια 440
Επίσκεψη στην Ναύπακτο 448
Πνευματικό ραντάρ, ενώ ο κόσμος συνταράσσεται 450
Βοήθεια σε μοναχούς 454
"Σαν να εγκαταλείπω την πρώτη γραμμή" 461
Διδαχές στην αυλή της Παναγούδας 462
Επικοινωνία με παιδιά 481
Με τους μαθητές της Αθωνιάδος 485
Βοήθεια σε νέους 488
Βοήθεια σε μητέρες 493
Βλέποντας με διορατικό οφθαλμό 495
"Τι στενοχωριέστε; Για εδώ είμαστε;" 506
Ίαση ψυχής και σώματος 508
"Να ανοίξω έναν ακόμη τάφο" 514

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 13ο
ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΗ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ 523
Τελευταία φορά στην Αγρυπνία του Αγίου Αρσενίου 523
Η διάγνωση, οι ακτινοθεραπείες και η εγχείρηση 525
Το μαρτύριο των πόνων 539
Παρηγορεί αντί να παρηγορήται 542
Ασκητής "μέχρις εσχάτης αναπνοής" 545
Ετοιμασία για την ποθητή αναχώρηση 547
"Χθες συνεθαπτόμην σοι Χριστέ" 553

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ

561
ΓΛΩΣΣΑΡΙΟ 581
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΙΚΟΝΩΝ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ 585
ΧΑΡΤΕΣ 588
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ 593




Login-iconLogin
active³ 5.5 · IPS κατασκευή E-shop · Όροι χρήσης