Χριστιανικός Ορθόδοξος Φιλανθρωπικός Σύλλογος Φίλων
Ιερού Ησυχαστηρίου Παντοκράτορος Μελισσοχωρίου ο Άγιος Γρηγόριος Ο Παλαμάς
Καλάθι αγορών : 0 | 0,00

Ο Λαός του Θεού

Κωδικός: ARM-014


Έχετε 0 προϊόντα στο καλάθι
Ποσότητα:

π. Γεωργίου Δ. Μεταλληνού

Ο Λαός του Θεού

Ιστορικά και Θεολογικά του Ρωμαίικου Ελληνισμού

 

Στο βιβλίο αυτό είναι συγκεντρωμένες δεκαπέντε μελέτες. Τα κείμενα αυτά είναι επιστημονικές ανακοινώσεις σε Συνέδρια και Ημερίδες ή συμβολές σε αφιερωματικούς Τόμους. Όλα εντάσσονται στον κύκλο της έρευνας του συγγραφέα στις πηγές και την ιστορική διαδικασία της περιόδου της Δουλείας: Τουρκοκρατίας -ή ορθότερα Οθωμανοκρατίας- και Ενετοκρατίας, αλλά και Αγγλοκρατίας για τα Ιόνια Νησιά τον 19ο αιώνα.


 

Σχήμα: 21 Χ 14
Σελίδες: 336
ISBN: 978-960-527-874-8
Συνεχίζοντας, με τη Χάρη του Θεού, την από ετών καθιερωμένη πρακτική μας, της συναγωγής κειμένων των τελευταίων ετών σε ένα τόμο, για την εύκολη ανεύρεση και χρήση τους από τους προσφιλείς Αναγνώστες, συγκέντρωσα στο βιβλίο αυτό δεκαπέντε μελέτες της τελευταίας τριετίας. Τα κείμενα αυτά είναι επιστημονικές ανακοινώσεις σε Συνέδρια και Ημερίδες ή συμβολές σε αφιερωματικούς Τόμους. Όλα εντάσσονται στον κύκλο της έρευνάς μου στις πηγές και την ιστορική διαδικασία της περιόδου της Δουλείας: Τουρκοκρατίας -ή ορθότερα Οθωμανοκρατίας- και Ενετοκρατίας, αλλά και Αγγλοκρατίας για τα Ιόνια Νησιά τον 19ο αιώνα. 

Μολονότι κάθε κείμενο έχει την αυτοτέλειά του και γράφθηκε με συγκεκριμένες αφορμές, όλα εντάσσονται στο χώρο και την περίοδο της ερευνητικής προσπάθειάς μου και επομένως έχουν, κατά κάποιο τρόπο, μιαν ενότητα μεταξύ τους προσφέροντας όψεις και μαρτυρίες για πρόσωπα και πράγματα της ιστορικής μας διάρκειας των μετά την Άλωση (1453) αιώνων. Τα δύο τελευταία μελετήματα (αρ. 14 και 15) έχουν όμως μια ιδιαιτερότητα: Το πρώτο είναι κριτική προσέγγιση της σύγχρονης ιστοριογραφίας, με αναφορά σε περιπτώσεις, που την αλλοτριώνουν, νοθεύοντας τον επιστημονικό της χαρακτήρα με ανάλογες επιπτώσεις στην πραγματικότητά μας. Το δεύτερο είναι και αυτό εισήγηση σε επιστημονικό Συνέδριο και προσπαθεί να ανατέμει την πολύπλευρη κρίση της εποχής μας, με επικέντρωση στην ευθύνη της Επιστήμης στην (μη) ορθή αντιμετώπισή της.

Για μια ακόμη φορά αισθάνομαι την ανάγκη να εκφράσω θερμότατες ευχαριστίες στις Εκδόσεις "ΑΡΜΟΣ", το διευθυντή τους φίλτατο κ. Γιώργο Χατζηϊακώβου και τους πάντα πρόθυμους Συνεργάτες του, για την ανάληψη και αυτής της έκδοσης, σε εποχή μάλιστα καθολικής κρίσης, άρα και οικονομικής. Ο Θεός να ευλογεί τη θυσία, τον μόχθο και την αγωνιστική επιμονή τους, που φέρνει στο νου στιγμές του προφήτη Ιερεμία (Ιερεμ. 6, 9 επ.).

π. Γ.Δ.Μ.
Χαλάνδρι, Οκτώβριος 2014

  Πρόλογος 9
1. Ορθοδοξία 13
2. Οι αποφάσεις των Μεδιολάνων και η σημασία τους για τον χριστιανικό κόσμο 45
3. Εθνικά και υπερεθνικά του εκκλησιαστικού χώρου στο δούλο γένος 65
4. Η ελληνική αρχαιότητα στο λαϊκό κήρυγμα της δουλείας 85
5. Ο από Τραπεζούντος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χρύσανθος και η διαλεκτική Ανατολής-Δύσεως 119
6. Άγιοι Πατέρες και ελληνική φιλοσοφία κατά τον Βικέντιο Δαμοδό 143
7. Ειδήσεις και κρίσεις σε αρχεία βρετανικών μισιοναριστικών εταιρειών για τη μεγάλη ελληνική επανάσταση 159
8. Ελληνικά δημοτικά τραγούδια: Θεολογική θεώρηση 175
9. Το ανολοκλήρωτο '21 191
10. Δύο αρχοντικές "προσηλώσεις" και ένα επίγραμμα 207
11. Ανατομία μιας σχέσης 215
12. Οι τρεις Ιεράρχες "προστάται" της Ιονίου Ακαδημίας 255
13. Ρόκκος Χοϊδάς και αδελφοί Ιακωβάτοι 271
14. Παθολογικά συμπτώματα της σύγχρονης ιστοριογραφίας 309
15. Επιστήμη και ηθική σε περιόδους κρίσης 319

 

Login-iconLogin
active³ 5.4 · IPS κατασκευή E-shop · Όροι χρήσης