Χριστιανικός Ορθόδοξος Φιλανθρωπικός Σύλλογος Φίλων
Ιερού Ησυχαστηρίου Παντοκράτορος Μελισσοχωρίου ο Άγιος Γρηγόριος Ο Παλαμάς
Καλάθι αγορών : 0 | 0,00

Η Θεολογία της Εικόνας στην Ορθόδοξη Εκκλησία (Πρώτο μέρος)Εξαντλήθηκε

Λεωνίδας Ουσπένσκυ

Η Θεολογία της Εικόνας
στην Ορθόδοξη Εκκλησία

Μέρος Πρώτο

Η Εικόνα αναπαριστά όχι την φθαρτή σάρκα, που πρόκειται να λειώσει, αλλά την μεταμορφωμένη, την φωτισμένη από την Χάρη, την σάρκα του Μέλλοντος Αιώνος· μεταδίδει με μέσα υλικά, ορατά στα ανθρώπινα μάτια, την Ωραιότητα και Δόξα του Θεού.

Γι’ αυτό τον λόγο, οι Πατέρες λένε πώς ἡ Εικόνα είναι αγία και προσκυνητή, ακριβώς γιατί μεταδίδει την θεϊκή κατάσταση του πρωτοτύπου της, του οποίου φέρει το όνομα· έτσι η Χάρη, που δίδεται από το πρωτότυπο, βρίσκεται παρούσα μέσα σ’ αυτήν.

Μ’ άλλα λόγια, ἡ Χάρη του Αγίου Πνεύματος αναδεικνύει την Αγιότητα, τόσο του αναπαριστώμενου Προσώπου, όσο και της Εικόνας του· κι είναι μέσα σ’ αυτήν που ενεργείται η σχέση ανάμεσα στον πιστό και στον Άγιο, διά μέσου της Εικόνας του.

Η Εικόνα μετέχει, για να μιλήσουμε έτσι, στην Αγιότητα του πρωτοτύπου της και μέσω της Εικόνας μετέχουμε με την σειρά μας σ’ αυτή την Αγιότητα όταν προσευχόμαστε.


 

Μαλακό Εξώφυλλο

Σχήμα: 23x15
Σελίδες: 264
Τόμοι: 2
ISBΝ: 978-960-7102-29-4


Η ορθόδοξη Εκκλησία διατήρησε ακέραιο έναν τεράστιο πλούτο τόσο στον χώρο του λειτουργικού βίου και της πατερικής σκέψης όσο και στον χώρο της εκκλησιαστικής τέχνης. Γνωρίζουμε ότι η προσκύνηση των εικόνων κατέχει μια πολύ σημαντική θέση κι αυτό διότι η εικόνα δεν είναι μία απλή απεικόνιση ούτε μια διακόσμηση, ούτε ακόμα μια εικονογράφηση της αγίας Γραφής. Είναι κάτι περισσότερο: ισότιμη του ευαγγελικού μηνύματος, είναι ένα λατρευτικό σκεύος που συμμετέχει ολόκληρο στην λειτουργική ζωή.

Έτσι εξηγείται η σπουδαιότητα που η Εκκλησία αποδίδει στην απεικόνιση, όχι σ' οποιαδήποτε αναπαράσταση, αλλά στην συγκεκριμένη απεικόνιση, την οποία σμίλεψε στο πέρασμα της ιστορίας της, κατά την πάλη της εναντίον της ειδωλολατρίας και των αιρέσεων, στην εικόνα που το τίμημά της ήταν το αίμα ενός μεγάλου αριθμού μαρτύρων και ομολογητών κατά την διάρκεια της εικονομαχικής περιόδου: στην ορθόδοξη εικόνα. [...]

[...] Σκοπός αυτού του έργου είναι να κάνει γνωστή την εξέλιξη της εικόνας και του περιεχομένου της μέσα σε μια ιστορική προοπτική. Στο πρώτο του μέρος το βιβλίο συμπεριλαμβάνει το ουσιώδες, συντομεύοντας και αναμορφώνοντας την προηγούμενη γαλλική έκδοση (Παρίσι 1960) του βιβλίου με τίτλο "Δοκίμιο πάνω στην θεολογία της Εικόνας" και συνεχίζει μ' ένα δεύτερο μέρος που πρωτοδημοσιεύθηκε ρωσικά, σε μορφή άρθρων στο περιοδικό "Αγγελιοφόρος της Εξαρχίας του Ρώσου Πατριάρχου στην δυτική Ευρώπη". (από την εισαγωγή του 1ου τόμου)

Login-iconLogin
active³ 5.4 · IPS κατασκευή E-shop · Όροι χρήσης