Χριστιανικός Ορθόδοξος Φιλανθρωπικός Σύλλογος Φίλων
Ιερού Ησυχαστηρίου Παντοκράτορος Μελισσοχωρίου ο Άγιος Γρηγόριος Ο Παλαμάς
Καλάθι αγορών : 0 | 0,00
Κατηγορίες

Οδηγός για την Πνευματική Ζωή

Κωδικός: STA-051


Εξαντλήθηκε

Ιωσήφ Μοναχού Διονυσιάτου

Οδηγός για την Πνευματική Ζωή

Κατά τη Διδαχή παλαιών και συγχρόνων Νηπτικών Πατέρων

...Οπότε, από όλα όσα διάβασες, αντιλαμβάνεσαι, νομίζω, ότι εκείνο που έχει σημασία είναι να συνειδητοποιήσεις τον σκοπό της ζωής, που αυτός είναι το αιώνιο, είναι η ένωση με τον Θεό. Και, ανεξάρτητα από τον χώρο όπου ζεις και τις συνήθειες στις οποίες βρίσκεσαι, αφ' ενός μεν να εκτελείς, όσο μπορείς καλύτερα, όλα σου τα καθήκοντα, γήινα και πνευματικά, συγχρόνως όμως μέσα στο μυαλό σου να έχεις συνεχώς τη μνήμη της αιωνιότητας και αυτή να ρυθμίζει την ποιότητα της ζωής σου. - Ευχήσου δε και για μένα να φιλοτιμηθώ, ώστε αυτά που γράφω στους άλλους να τα εφαρμόζω πρώτος, για να μην κατηγορηθώ ως ο αχρείος δούλος, αλλά να ακούσω και εγώ μαζί σου της ευκταίας εκείνης φωνής: «ευ, δούλε αγαθέ και πιστέ! είσελθε εις την χαράν του Κυρίου σου». Αμήν

Ιωσήφ Μ.Δ.


Μαλακό εξώφυλλο

Σχήμα: 14x21
Σελίδες: 187
ISBN: 960-88098-0-0

 Η πίστη

Η πίστη, αδελφέ μου, είναι για την ψυχή, ότι η αναπνοή για το σώμα. Όπως υπάρχουν οι αισθήσεις για το σώμα, έτσι υπάρχουν και τα αισθητήρια του ψυχικού μας κόσμου. Όλοι οι άνθρωποι έχουν πίστη. Άλλοι στην αλήθεια, άλλοι στη θρησκεία τους, άλλοι σε μια ιδεολογία, άλλοι στη δική τους άποψη. Όλοι πιστεύουν. Η πίστη, βλέπεις, αποτελεί στοιχείο της ύπαρξης του ανθρώπου, έχει δοθεί στον άνθρωπο από τον Δημιουργό του. Και μη μου πεις ότι γίναμε από ανύπαρκτο δημιουργό από το μηδέν. Μπορεί να γίνει κάτι μόνο του από το τίποτε, αν δεν υπάρχει κάποιος δημιουργός; Όλα προέρχονται από κάτι ή κάποιον που προϋπάρχει: το φυτό από τον σπόρο, το ζώο από το ζώο, ο άνθρωπος από τον άνθρωπο. Και αν ακόμη υποθέσουμε πως πολλά πράγματα προέρχονται από κάτι διαφορετικό, πράγμα που συμβαίνει πολλές φορές, και αυτά προέρχονται πάντοτε από κάτι που προϋπάρχει. Δηλαδή είμαστε υποχρεωμένοι να δεχθούμε την ύπαρξη άναρχης και αιώνιας αρχής και αιτίας. Επίσης, τίποτε δεν μπορεί να παραχθεί από κάτι που δεν έχει τη δυνατότητα να το παράγει. Δεν μπορείς να δώσεις κάτι που δεν έχεις. Ας υποθέσουμε ότι πηγαίνεις στον μπακάλη να αγοράσεις ζάχαρη. Αν η σακούλα έχει αδειάσει, πώς θα πάρεις ζάχαρη, αφού ο άνθρωπος δεν έχει να σου δώσει; Για να σου δοθεί κάτι, προϋπόθεση είναι ο προσφέρων να το κατέχει, δηλαδή να υπάρχει, και επομένως να έχει τη δυνατότητα να στο δώσει. Μπορεί ο θάνατος να δώσει ζωή; Μόνο η ζωή μπορεί να δώσει ζωή. Μόνο η αγάπη μπορεί να δώσει αγάπη. Μόνο η σοφία μπορεί να δώσει σοφία. Μόνο η δύναμη μπορεί να δώσει δύναμη. Μόνο το πρόσωπο μπορεί να δημιουργήσει πρόσωπα.

Επομένως, η άναρχη και αιώνια αρχή και αιτία των πάντων δεν είναι μία αιώνια νεκρή ύλη ούτε ένα αφηρημένο θείον, αλλά Προσωπικός Θεός, ο οποίος με την παντοδυναμία Του δημιούργησε τα πάντα από το μηδέν, εκ του μη όντος. Ας αφήσουμε λοιπόν, αδελφέ, διάφορες σοφιστείες ψευδό - επιστημονικής αφέλειας και ας είμαστε σοβαροί. Δημιουργός όλης της κτίσης είναι Κύριος ο Θεός, ο οποίος σύμφωνα με την αποκάλυψη του Ιησού Χριστού είναι Τριαδικός: Πατήρ, Υιός και Άγιο Πνεύμα. Και ας μην προβάλλουν οι άθεοι τον ισχυρισμό «πού το ξέρει ο Χριστός;» Ο Χριστός με την ανάστασή Του απέδειξε ότι είναι Θεός, γιατί κανένας νεκρός δεν μπορεί να αναστήσει τον εαυτό του. Και η ανάσταση του Ιησού Χριστού είναι γεγονός ιστορικά βεβαιωμένο και πιστοποιημένο με πολλούς τρόπους. Συνεπώς, η Ορθόδοξη χριστιανική αλήθεια ας μας διαπεράσει ολόκληρους και η πίστη ας αναστήσει τον δύστυχο εαυτό μας.

Η πίστη ζωοποιεί, φωτίζει, χαροποιεί, ανατάσσει, θαυματουργεί, είναι κανάλι επικοινωνίας με την Αγία Τριάδα, υπερβαίνει τον θάνατο, οδηγεί στην αιωνιότητα. Είναι λάθος η άποψη πως η αληθινή πίστη είναι "ναρκωτικό", διότι τα ναρκωτικά σκοτώνουν, ενώ η πίστη ζωοποιεί και οδηγεί στην αθανασία. Δεν είναι μια ρομαντική κατάσταση για αεροβατούντες, γιατί αυτή ενεργοποιεί, δραστηριοποιεί, θαυματουργεί και σώζει. Η πίστη είναι ό,τι πιο υπέροχο μπορούμε να συναντήσουμε σε αυτόν τον κόσμο, διότι εν Χριστώ οδηγεί και στηρίζει, στηρίζει και ανεβάζει, ανεβάζει και σώζει, σώζει και χαρίζει αιώνια ζωή. Είναι η οδός και η αλήθεια και η ζωή (Ιωάν. ιδ'6)

Login-iconLogin
active³ 5.5 · IPS κατασκευή E-shop · Όροι χρήσης