Χριστιανικός Ορθόδοξος Φιλανθρωπικός Σύλλογος Φίλων
Ιερού Ησυχαστηρίου Παντοκράτορος Μελισσοχωρίου ο Άγιος Γρηγόριος Ο Παλαμάς
Καλάθι αγορών : 0 | 0,00

Κωνσταντίνου Πρίγγου - Μουσική Κυψέλη τόμος B' (συνοδευόμενο από cd)

Κωδικός: DIA-040


Έχετε 0 προϊόντα στο καλάθι
Ποσότητα:

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΠΡΙΓΓΟΥ
ΑΡΧΟΝΤΟΣ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΟΥ
ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΥΨΕΛΗ
ΤΟΜΟΣ Β'

Επιμέλεια
Γεώργιος Ν. Κωνσταντίνου

Βιβλίο βυζαντινής μουσικής με τους ύμνους από τις Ακολουθίες των Μηναίων Σεπτεμβρίου έως και Δεκεμβρίου, συνοδευόμενο από cd, στο οποίο έχουν αποτυπωθεί «ζωντανές» ηχογραφήσεις του μακαριστού Άρχοντος Πρωτοψάλτου Κων. Πρίγγου.


Δεμένο

Σχήμα: 17 Χ24
Σελίδες: 244

ISBN: 978-960-316-599-7Όπως προαναγγείλαμε στην έκδοση του πρώτου τόμου της "Μουσικής Κυψέλης", το τρίτο στη σειρά από τα έργα του αειμνήστου Άρχοντος Κωνσταντίνου Πρίγγου που επανεκδίδει η Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο ανά χείρας δεύτερος τόμος περιέχει τους ύμνους των εορτών από Σεπτέμβριο μέχρι Δεκέμβριο.

Μαζί με τους συνεργάτες μου, Κωνσταντίνο Λανάρα και Δημήτριο Παπαδόπουλο, προσπαθήσαμε να κρατήσουμε την ίδια φιλοσοφία με τα προηγούμενα έργα "Αναστασιματάριον" και "Μεγάλη Εβδομάς", που έτυχαν ενθουσιώδους υποδοχής: να παραδώσουμε ένα χρηστικό εργαλείο του Αναλογίου, άρτιο από κάθε πλευρά. Έτσι, καταβάλαμε κι εδώ προσπάθειες

- απαλλαγής του κειμένου από τις ορθογραφικές και λοιπές τυπογραφικές αβλεψίες, που το καθιστούσαν δυσλειτουργικό,

- παρασήμανσης των ρυθμικών μέτρων (εκτός από τα σημεία εκείνα που η χρονική αγωγή θέλει χρόνο ουσιαστικά ελεύθερο),

- τοποθέτησης των κατάλληλων ισοκρατημάτων,

- εμπλουτισμού του έργου με διαφορετικές εκδοχές απόδοσης ύμνων και ηχογραφήσεις του Κωνσταντίνου Πρίγγου (πρόκειται για τους ύμνους που έχουν αρχίγραμμα μπλε χρώματος).

Να σημειωθεί τέλος ότι, ακολουθώντας τη μακρά παράδοση των χειρογράφων, χρησιμοποιούμε κεφαλαίο το αρχικό φωνήεν σε μία λέξη όταν είναι ίδιο με το τελευταίο της προηγούμενης.

Επισημαίνουμε και εδώ για μια ακόμη φορά ότι η καταγραφή, κυρίως, των ηχητικών παραδειγμάτων, πέραν των προβλημάτων που προκύπτουν από το εγχείρημα αυτό, έχει δύο σκοπούς: α) να αναδειχθούν οι διαφορετικές αποδόσεις των κλασικών μουσικών θέσεων, φράσεων και ποιοτικών χαρακτήρων, που κάθε φορά είναι μια απόδοση του μουσικού κειμένου και β) να "περασθούν" τα φωνητικά ποικίλματα και οι αποδόσεις των φράσεων και μουσικών γραμμών-θέσεων και στα υπόλοιπα μουσικά απλά κείμενα, επιστρέφοντας έτσι στα κείμενα των Τριών Διδασκάλων και των πρώτων εντύπων εκδόσεων και επαναφέροντας "το ιερόν ημών μέλος στην αρχική αυτού αφέλειαν και απλότητα, εν η έγκειται το ύψος και το μεγαλείον αυτού".

Με όλα αυτά, καθώς και με το συνοδευτικό ηχητικό υλικό, πιστεύουμε ότι παραδίδουμε ένα ακόμη έργο όσο το δυνατόν πληρέστερο, ανταποκρινόμενο στις απαιτήσεις και της ψαλτικής πράξης, αλλά και της μουσικής θεωρίας και έρευνας.

Σε όλα αυτά να προστεθεί και η αξιέπαινη πρωτοβουλία της Αποστολικής Διακονίας που, εκμεταλλευόμενη τις δυνατότητες που προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία, προσφέρει μέσα από το δικυτακό της τόπο (www.apostoliki-diakonia.gr) ψηφιοποιμένο υλικό από το έργο του αειμνήστου Άρχοντος, το οποίο αποτελείται από αρχεία ήχου (ηχογραφήσεις δικές του, αλλά και σημερινών Ιεροψαλτών που εκτελούν κείμενά του) και αρχεία μουσικών κειμένων (εδώ περιλαμβάνονται και παροράματα με τις διορθώσεις τυχόν σφαλμάτων των βιβλίων).

Κλείνουμε εκφράζοντας τις θερμές μας για μια ακόμη φορά ευχαριστίες προς τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Φαναρίου κ. Αγαθάγγελο, Γενικό Διευθυντή της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, καθώς και προς τον π. Λεωνίδη Ψαριανό, για την άψογη συνεργασία που μέχρι τώρα έχουμε στο σπουδαίο εγχείρημα της επανεκδόσεως των έργων του Κωνσταντίνου Πρίγγου.

Θερμές ευχαριστίες και στους εκλεκτούς φίλους Κωνσταντίνο Ντίνα, Παναγιώτη Κούτρα, Βασίλειο Ζάχαρη και Παναγιώτη Κυρίτση, που μας προμήθευσαν με το απαραίτητο υλικό (ηχητικό και έντυπο) εμπλουτίζοντας αυτό που ήδη κατείχαμε, στο Γιώργο Χατζή, δημιουργό του πορτραίτου του Άρχοντα, και στους Ανδρέα Λανάρα, Αθανάσιο Μπαζούκη, Παύλο Χατζηπαππά και Κωνσταντίνο Θεοχάρη για τη βοήθειά τους στις διορθώσεις των κειμένων.

Αυτονόητες, τέλος, οι ευχαριστίες και προς όλους τους φιλόμουσους, ιδιαιτέρως δε εκείνους που με τις καλοπροαίρετες υποδείξεις τους μας βοηθούν να κάνουμε το έργο μας αρτιότερο.

Γεώργιος Ν. Κωνσταντίνου

Διδάκτωρ του Τμήματος Μουσικών Σπουδών
του Ιονίου Πανεπιστημίου


  Πρόλογος
του Επιμελητού Εκδόσεως Δρ. Γ. Κωνσταντίνου
α'
  Πρόλος της α' Εκδόσεως (1952
του Α.Π. της Μ.τ.Χ.Ε. Κωνσταντίνου Πρίγγου
γ'
 
Σεπτέμβριος
 
Η' Το γενέσιον της Θεοτόκου 1
ΙΔ' Η Ύψωσις του Τιμίου Σταυρού 21
ΙΣΤ' Ευφημίας της Μεγαλομάρτυρος 34
 
Οκτώβριος
 
ΙΑ' Των Αγίων Πατέρων της Ζ' Οικ. Συνόδου 43
ΚΣΤ' Δημητρίου του Μυροβλήτου 62
 
Νοέμβριος
 
Η' Μιχαήλ και Γαβριήλ των Ταξιαρχών 79
ΚΑ' Τα Εισόδια της Θεοτόκου 92
Λ' Ανδρέου του Πρωτοκλήτου 104

Δεκέμβριος
Δ' Βαρβάρας της Μεγαλομάρτυρος 117
ΣΤ' Νικολάου Επισκόπου Μύρων 121
ΙΑ' Κυριακή των Αγίων Προπατόρων 135
ΙΗ' Κυριακή προ της Χριστού Γεννήσεως 143
ΚΔ' Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών 151
ΚΕ' Η κατά Σάρκα Γέννησις του Χριστού 176
ΚΣΤ' Η Σύναξις της Θεοτόκου 209
ΚΣΤ' Κυριακή μετά την Χριστού Γέννησιν 213

Δόξα. Και νυν

221
Ευρετήριον 233
Login-iconLogin
active³ 5.4 · IPS κατασκευή E-shop · Όροι χρήσης