Χριστιανικός Ορθόδοξος Φιλανθρωπικός Σύλλογος Φίλων
Ιερού Ησυχαστηρίου Παντοκράτορος Μελισσοχωρίου ο Άγιος Γρηγόριος Ο Παλαμάς
Καλάθι αγορών : 0 | 0,00
Κατηγορίες

Ημέρα τη ημέρα ερεύγεται ρήμα, και νυξ νυκτί αναγγέλει γνώσιν

Κωδικός: AN-07Έχετε 0 προϊόντα στο καλάθι

Ποσότητα:

Πρωτ. Στεφάνου Αναγνωστοπούλου

Ημέρα τη ημέρα ερεύγεται ρήμα,
και νυξ νυκτί αναγγέλει γνώσιν
Ψαλμ. 18, 3


 Μαλακό εξώφυλλο

Σχήμα:14Χ21
Σελίδες: 334
ISBN: 978-960-99712-1-8Ο τόμος που κρατάτε στα χέρια σας, Χριστιανοί μου, περιλαμβάνει 150 πνευματικά μελετήματα, που αποσκοπούν στο να μας προβληματίσουν και να εγείρουν στις ψυχές μας πνευματικές εν Χριστώ καταστάσεις απέναντι στο πολύπλευρο κακό που μας περιβάλλει.

Τα περισσότερα εξ αυτών -που σημειώνονται με τρεις αστερίσκους (***)- εγγράφησαν στη διάρκεια του τελευταίου οκταμήνου κατά τις μεταμεσονύκτιες ώρες, παρ' όλη τη δυσκολία των αϋπνιών που με ταλαιπωρούν την τελευταία δεκαετία σύμφωνα με το ανεξιχνίαστο και σωτήριο θέλημα του Αγίου Θεού.

Βάσει αυτού του γεγονότος διαμορφώθηκε και ο τίτλος: "Ημέρα τη ημέρα ερεύγεται ρήμα...", διότι μπορούν να αποτελέσουν το ελάχιστο πνευματικό ανάγνωσμα κάθε ημέρας χωριστά, και "νυξ νυκτί αναγγέλει γνώσιν", ως καρπός κυρίως νυκτερινής αγρυπνίας.

Τα υπόλοιπα εξώρυξα ως ψήγματα χρυσού από τον αέναο πλούτο του λόγου του Θεού, όπως τον εξέφρασαν οι Πατέρες της Εκκλησίας και σύγχρονοι Πνευματικοί και θεολόγοι, διακεκριμένοι ως "ανατόμοι των ψυχών". Αυτά, σε συνδυασμό με προσωπικές μου εμπειρίες, ολοκλήρωσαν την παρούσα θεματολογία.

Όλα εγράφησαν με πολύ ψυχικό πόνο και ως κεντρικό άξονα έχουν την επισήμανσι της πνευματικής αταξίας των περισσοτέρων νεοελλήνων Ορθοδόξων χριστιανών, που έχουν πληγεί από τη δυτική νοοτροπία, και τους τρόπους επιστροφής τους στο Ορθόδοξο ασκητικό πνεύμα.

Επειδή κάποια σημεία του κειμένου, που θεώρησα σκόπιμο να τονιστούν, πιθανόν εκληφθούν ως επαναλήψεις, προστρέχω στη σχετική φράσι του αποστόλου Παύλου: "Τα αυτά γράφειν υμίν εμοί μεν ουκ οκνηρόν, υμίν δε ασφαλές" (Φιλ. 3, 1). Δηλαδή: "Το να σας γράφω τα ίδια πράγματα, για μένα δεν είναι κουραστικό, για σας όμως είναι ασφάλεια".

Κάποια από τα παρόντα μελετήματα δεν εξαντλούν απαραίτητα ένα μόνο θέμα, αλλά αποτελούν μία ταπεινή προσφορά συμβουλών, που η πείρα έχει αποδείξει ότι οδηγούν με ασφάλεια και απλανώς σε οδούς σωτηρίας.

Επίσης, θεώρησα σκόπιμο να παραλείψω τις πατερικές παραπομπές, πρώτον, διότι δεν πρόκειται για ενιαίο θεολογικό σύγγραμμα, και δεύτερον, διότι η θεολογία των Πατέρων είναι πολύτιμη κληρονομιά των Ορθοδόξων, που διαμορφώνει πηγαία στην καθημερινότητά μας το ήθος και το λόγο μας, ώστε να μη χρειάζεται να επικαλούμαστε σχετικά χωρία προς επιβεβαίωσι.

Αν έστω και μία ψυχή προβληματισθή, βοηθηθή και οδηγηθή μέσα από τη μετάνοια στην εν Χριστώ σωτηρία, τότε το παρόν πόνημα θα έχη πετύχει, εν Αγίω Πνεύματι, τον σκοπό του.

Αυτά εγράφησαν ανήμερα της εορτής
της Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού

14 Σεπτεμβρίου 2016

Πρωτ. Στέφανος Αναγνωστόπουλος

Login-iconLogin
active³ 5.5 · IPS κατασκευή E-shop · Όροι χρήσης