Χριστιανικός Ορθόδοξος Φιλανθρωπικός Σύλλογος Φίλων
Ιερού Ησυχαστηρίου Παντοκράτορος Μελισσοχωρίου ο Άγιος Γρηγόριος Ο Παλαμάς
Καλάθι αγορών : 0 | 0,00

Ο Όσιος Τελώνης και ο άγιος Άσωτος

Κωδικός: ENPLO-01


Έχετε 0 προϊόντα στο καλάθι
Ποσότητα:

Μοναχού Μωυσέως Αγιορείτου

Ο Όσιος Τελώνης και ο Άγιος Άσωτος
Έξι ομιλίες από το χθες για το σήμερα

Μην καταδικάζετε εύκολα τους άσωτους. Μην αναγνωρίζετε εύκολα κάποιους αγίους· οι ψευτοάγιοι εξαπατούν και καταρρέουν. Έχουμε ιδιαίτερα μεγάλη ανάγκη από μετάνοια. Μετάνοια ειλικρινή για να έχουμε αγιότητα αληθινή. Η πατρική αγκαλιά είναι ανοιχτή και αναμένει πάντα όλους τους μετανοημένους να τους καταφιλήσει, να τους ενδύσει χιτώνα φωτεινό, να τους υποδύσει υποδήματα ισχυρής ειρήνης, να τους φορέσει το πολύτιμο δακτυλίδι, να τους στείλει στον κόσμο ν' αναγγείλουν τα μεγαλεία της αγάπης του. Ο όσιος Τελώνης και ο άγιος Άσωτος αυτό κάνουν. Μιλούν με έργα για πραγματική μετάνοια, για ζωηφόρα αγιότητα. Ας τους ακολουθήσουμε, ας τους μιμηθούμε, για να ζήσουμε τον παράδεισο από τώρα...


Σελίδες: 218
Σχήμα: 14Χ19
ISBΝ: 978-960-6719-25-7Αντί προλόγου - Σημείωμα των Εκδοτών 9
Ο όσιος τελώνης 13
Ο άγιος άσωτος 43
Οι Τρεις Ιεράρχες και η αγωγή των νέων 73
Η αληθινή μετάνοια 103
Η κρυμμένη σοφία του σταυρού 135
Η ορθόδοξη αγωγή στην οικογένεια 167
Σημειώσεις 205
Πίνακας κυρίων ονομάτων 209
Έργα του ιδίου 215

Γεννηθήκαμε ορθόδοξοι χριστιανοί. Για πολλούς η πίστη μας υπήρξε οικογενειακό δεδομένο. Δεν μας έλειψε ποτέ η χριστιανική πνευματικότητα: νηστείες, λατρευτική ζωή, χριστιανικά αναγνώσματα, συμμετοχή στα μυστήρια της Εκκλησίας. Οι γνωστοί και οι φίλοι μας μοιράζονται την ίδια πίστη με μας. Κι εμείς συγκαταλέγουμε τους εαυτούς μας στους "εντός Εκκλησίας"... Άραγε έχουμε σκεφτεί πως όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά τα διέθεταν και οι πολυστιγματισμένοι από τον Κύριο Φαρισαίοι; Διότι αν δεν το έχουμε σκεφτεί έχουμε χάσει πολλά από εκείνα που θα μπορούσε να μας διδάξει ο "όσιος τελώνης" (σελ. 13).

Μεγαλώσαμε πιστοί στις παραδόσεις μας. Κι οι παραδόσεις μας μάς ήθελαν να ακολουθούμε τα βήματα των προγόνων μας: να παραμένουμε εδραίοι στο όνομά τους, την περιουσία τους, την κληρονομιά τους. Μάθαμε ό,τι παραλάβαμε να το φυλάμε σαν τα μάτια μας, να το σεβόμαστε και να το αφήνουμε απείραχτο -να το διατηρούμε όπως διατηρούμε πράγματα στο ψυγείο ή το μουσείο. Έχουμε όμως άραγε σκεφτεί πως η συνήθειά μας να αφήνουμε το καθετί απείραχτο και κατεψυγμένο, μπορεί να είναι μια παγίδα αμετανοησίας, μια παγίδα που έχει τελικά καταψύξει και εμάς τους ίδιους; Διότι αν δεν το έχουμε σκεφτεί έχουμε πολλά να μάθουμε απο τον "άγιο άσωτο" (σελ. 43) και την αληθινή ματάνοια (σελ. 103).

Η πνευματικότητά μας έχει ρυθμούς σταθερούς: τακτικός εκκλησιασμός και εξομολόγηση, τήρηση των νηστειών κ.ο.κ. Κι όλα αυτά στο πλάι της "κανονικής" καθημερινής μας ζωής (δουλειά, σπίτι, ποικίλες βιωτικές μέριμνες, ρουτίνα...). Καλά όλα αυτά... Έχουμε όμως άραγε σκεφτεί πως το "θρησκευτικό" αυτό πλαίσιο ενδέχεται να μην είναι τίποτα άλλο από μια καλοφτιαγμένη συνταγή "θρησκευτικής" ευκολίας, που αργά αλλά επιτυχημένα μας νανουρίαει στον μακάριο ύπνο της επανάπαυσης και της αδιαφορίας; Διότι αν δεν το έχουμε σκεφτεί, τότε έχουμε πολλά να κερδίσουμε από την "κρυμμένη σοφία του σταυρού" (σελ. 135) και την ανάδειξη της γνήσιας χριστιανικής αγωγής (σελ. 73 και 167).

Με όλα αυτά, δεν θέλουμε να απαξιώσουμε τίποτα απ' όλα όσα παραλάβαμε ή απ' όσα ο Θεός θέλησε να είμαστε. Θέλουμε όμως να πούμε πως έχουμε όλοι μας ανάγκη από κάτι που να μας κάνει να βλέπουμε με μάτι άγρυπνο, συνείδηση γρηγορούσα και διάθεση αυτοκριτική, όλα όσα παραλάβαμε και όλα όσα ο Θεός ευδόκησε ή παραχώρησε να είμαστε. Και για τις Εκδόσεις Εν πλω αυτό το αφυπνιστικό "κάτι" είναι τα κείμενα των πνευματικών μας πατέρων. Έγνοια των Εκδόσεων Εν πλω είναι να εκδίδονται κείμενα που να υπενθυμίζουν πως το όνομα του "χριστιανού" κουβαλά ένα περιεχόμενο, που προϋποθέτει για τον καθένα μας μία δέσμευση: τη δέσμευση να φανερώνουμε αυτό το περιεχόμενο ολόφωτο στη ζωή μας. Χωρίς τέτοια κείμενα, κείμενα που ξαναπυρώνουν τη φλόγα μέσα μας, πολύ γρήγορα θα απολησμονήσουμε οριστικά αυτό που συνήθιζε ένας μεγάλος θεολόγος του προηγούμενου αιώνα να υπενθυμίζει ακούραστα: "ο Χριστός είπε 'Εγώ είμαι η αλήθεια' δεν είπε 'Εγώ είμαι η συνήθεια'".

Σ' αυτή μας την έγνοια βρήκαμε συνοδοιπόρο τον π. Μωυσή Αγιορείτη. Τη μοιραστήκαμε μαζί του κι εκείνος μας παραχώρησε έξι ακόμα κείμενά του.

Το πρώτο του βιβλίο στις εκδόσεις Εν πλω ("Η εύλαλη σιωπή") έτυχε πολύ θερμής υποδοχής από το αναγνωστικό μας κοινό. Είμαστε βέβαιοι πως και αυτό το δεύτερο βιβλίο του θα αγκαλιαστεί με την ίδια θέρμη από τους αναγνώστες, διότι περιέχει κείμενα το ίδιο όμορφα και εναργή, γραμμένα με την ίδια γλαφυρότητα και ανησυχία.

Οι Εκδότες

Login-iconLogin
active³ 5.4 · IPS κατασκευή E-shop · Όροι χρήσης