Χριστιανικός Ορθόδοξος Φιλανθρωπικός Σύλλογος Φίλων
Ιερού Ησυχαστηρίου Παντοκράτορος Μελισσοχωρίου ο Άγιος Γρηγόριος Ο Παλαμάς
Καλάθι αγορών : 0 | 0,00
Κατηγορίες

Οι Λαϊκοί στην Ορθόδοξη Εκκλησία, βιβλίο

Κωδικός: PAL-020


Εξαντλήθηκε

ΟΙ ΛΑΙΚΟΙ ΣΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

 

Το θέμα της θέσεως των λαϊκών στη ζωή και οργάνωση της Εκκλησίας επανήλθε στη σύγχρονη προβληματική και στη θεολογική επικαιρότητα, εξ αιτίας νομοθετικών ρυθμίσεων της πολιτείας και προετοιμαζομένων αλλαγών στον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας. Συγκεκριμένα η ελληνική πολιτεία, ενδιαφερομένη να ρυθμίση το από πολλών ετών εκκρεμούν θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας, βρήκε την ευκαιρία να υπεισέλθη και στη διοίκηση της Εκκλησίας παρεισάγοντας, ως ελέχθη προσφυώς από επίσημη πηγή της Ιεράς Συνόδου, τον προτεσταντικό λαϊκισμό και ανατρέποντας την κανονική τάξη1 με το γνωστό και διαβόητο πλέον νόμο 1700/ 1987.

Διά του νόμου επιδιώκεται η αποδυνάμωση των επισκόπων στην διοίκηση της Εκκλησίας με την καθιέρωση της συμμετοχής των λαϊκών στη διοίκηση των μητροπολιτικών και ενοριακών συμβουλίων, ενώ σε σχέδιο νόμου για τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας, που διέρρευσε στον τύπο, προβλεπόταν η συμμετοχή των λαϊκών και στην εκλογή των επισκόπων και των άλλων κληρικών. Γι' αυτό στην εισήγησή μας αυτή* μετά από μια γενική εκκλησιολογική τοποθέτηση και αναφορά στο παρεξηγημένο από πολλούς "βασίλειο ιεράτευμα" θα ασχοληθούμε με το θέμα της συμμετοχής των λαϊκών στην εκλογή του ιερατείου και στον δι' αυτού του τρόπου επιδιωκόμενο "εκδημοκρατισμό" της Εκκλησίας.

* Η μελέτη αποτελεί επεξεργασία και συμπλήρωση εισηγήσεως που έγινε σε ιερατικό συνέδριο της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας (Μάϊος 1988) με θέμα "Η θέση των λαϊκών και ιδιαίτερα της γυναίκας στην Ορθόδοξη Εκκλησία". Λόγω της εκτάσεως και του ενδιαφέροντος του πρώτου μέρους του θέματος, δεν ασχολούμαστε εδώ με το θέμα της ιερωσύνης των γυναικών.

1. Βλ. Πληροφορία, Δελτίο της Συνοδικής Επιτροπής επί των Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος, φ΄θλ. 8-9 Ιούνιος 1987, σελ. 10.
 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
1) Προλεγόμενα
2) Εκκλησιαστική θεμελίωσις       
3) Η παρεξήγηση του "Βασιλείου Ιερατεύματος"       
4) Η συμμετοχή των λαϊκών στην εκλογή των επισκόπων       
α) Εσωτερικό θέμα της Εκκλησίας η εκλογή      
β) Η διδασκαλία και η πράξη της Εκκλησίας

Εκδόσεις Βρυέννιος
Θεσσαλονίκη 1989Login-iconLogin
active³ 5.5 · IPS κατασκευή E-shop · Όροι χρήσης