Χριστιανικός Ορθόδοξος Φιλανθρωπικός Σύλλογος Φίλων
Ιερού Ησυχαστηρίου Παντοκράτορος Μελισσοχωρίου ο Άγιος Γρηγόριος Ο Παλαμάς
Καλάθι αγορών : 0 | 0,00

Λατρευτικό εγχειρίδιο

Κωδικός: LYD-004


Έχετε 0 προϊόντα στο καλάθι
Ποσότητα:

πρεσβύτερος Γεώργιος Σ. Κουγιουμτζόγλου

Λατρευτικό εγχειρίδιο

Στοιχεία Αγωγής για την τάξη και τη Λατρεία της Εκκλησίας

Η λατρεία του Θεού κατέχει κεντρική θέσι στην πνευματική ζωή του Χριστιανού. Δεν αποτελεί μόνο ένα καθήκον, αλλά είναι κυρίως έκφρασις αγάπης. Είναι ανταπόκρισις του ανθρώπου στην αγάπη του Θεού.


Μαλακό εξώφυλλο

Σχήμα: 14 Χ 21
Σελίδες: 436
ISBN: 978-960-9058-82-5
Με τη χάρη του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και τη βοήθεια της Παναγίας και των Αγίων εξαντλήθηκε και η Γ' έκδοση του "ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΟΥ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟΥ" από έτους και πλέον.

Στο μεγάλο κενό αυτό διάστημα (οφειλόμενο σε ανεξάρτητους από τη θέλησή μας λόγους) επισημάνθηκε η έλλειψη του βιβλίου στην αγορά. Έτσι τα επανωτά αλλά και επίμονα τηλεφωνήματα (ιδιωτών και βιβλιοπωλών) από πολλά και διάφορα μέρη της Πατρίδας μας, επέβλαν την επανέκδοσή του.

Το γεγονός αυτό αποδεικνύει πόσο προορατική υπήρξε η ευχή του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Οσίού Γρηγορίου Αγίου Όρους Αρχιμανδρίτου Γεωργίου (Καψάνη) στον πρόλογό του της Α' εκδόσεως: "Το ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ θα αποδειχθή εν τοις πράγμασι πολύτιμο, για τον καταρτισμό των πιστών Χριστιανών και την σωτηρίαν των".

Πράγματι πολλοί αναγνώστες με ευγνωμοσύνη ομολογούν ότι με το "ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ" έμαθαν ό,τι ήθελαν να γνωρίζουν για το τι, πώς, πότε και γιατί συμβαίνει, ό,τι συμβαίνει στη Λατρεία μας. Χαρακτηριστική είναι η ομολογία του δημοφιλούς νεαρού τραγουδιστή Πέτρου Γαϊτάνου: "Το βιβλίο σας, πάτερ, μου άνοιξε τα μάτια...".

Στη νέα έκδοση περιλαμβάνονται απαραίτητες συμπληρώσεις, διάφορες βελτιώσεις, πολυχρωμία και λεπτομερέστερο αλφαβητικό ευρετήριο, του οποίου τα λήμματα στην καθοριζόμενη σελίδα είναι τυπωμένα με έντονα γράμματα για την ευκολότερη ανεύρεσή τους.

Τέλος, αγαπητέ εν Χριστώ αδελφέ, ευχόμεθα πατρικώς, αξιοποιώντας το "ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ" να προοδεύσεις πνευματικά και με τη χάρη του Χριστού να επιτύχεις και εσύ τη σωτηρία σου.

π. Γ.Σ.Κ.

Η λατρεία του Θεού κατέχει κεντρική θέσι στην πνευματική ζωή του Χριστιανού. Δεν αποτελεί μόνο ένα καθήκον, αλλά είναι κυρίως έκφρασις αγάπης. Είναι ανταπόκρισις του ανθρώπου στην αγάπη του Θεού.

Ο Θεός έδειξε την αγάπη Του προς τον άνθρωπο με την θεία Οικονομία του Κυρίου μας Ιησού Χριστού. "Ούτω γαρ ηγάπησεν ο Θεός τον κόσμον, ώστε τον Υιόν αυτού τον Μονογενή έδωκεν, ίνα πας ο πιστεύων εις αυτόν μη απόληται, αλλ' έχη ζωήν αιώνιον" (Ιω. γ' 16).

Η Εκκλησία ανταποκρίνεται στην αγάπη αυτή με την θεία Λατρεία της και κατ' εξοχήν με την Θεία Λειτουργία.

Τα πνευματικά όρια της θείας Λατρείας δεν περιορίζονται στα κτιστά όρια του ανθρώπου, αλλά ως δωρεά του Αγίου Πνεύματος προσλαμβάνουν θείες διαστάσεις, όπως θεολογεί και ο θείος Απόστολος Παύλος: "ουδείς δύναται ειπείν Κύριον Ιησούν, ει μη εν Πνεύματι Αγίω" (Α' Κορ. ιβ' 3).

Οι Άγιοι Πατέρες, οι οποίοι παρέδωσαν τη θεία Λατρεία στην Εκκλησία, έζησαν αυτές τις πνευματικές διαστάσεις. Αλλά και όσοι Χριστιανοί ζουν έντονα το μυστήριο της αγάπης του Θεού, και αυτοί λατρεύουν τον Θεό με πόθο και επιμέλεια. Υπάρχουν όμως και Χριστιανοί για τους οποίους η Λατρεία της Εκκλησίας είναι ένα θρησκευτικό καθήκον, ή το χειρότερο, εκφυλίζεται ως τυπική κοινωνική εκδήλωσι.

Ο πρωτοπρεσβύτερος πατήρ Γεώργιος Κουγιουμτζόγλου, ο συγγραφεύς του παρόντος βιβλίου, διακονεί στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, Μετόχι της Ιεράς Μονής μας στη Θεσσαλονίκη.

Η ποιμαντική του πείρα τον ώθησε στην έκδοσι του παρόντος βιβλίου. Αντελήφθηκε ότι είναι απαραίτητη μία λατρευτική αναγέννησις στην ζωή των Χριστιανών. Η ψυχή του συγχρόνου ανθρώπου, ιδίως των νέων, δεν αναπαύεται στους τύπους αλλά αναζητεί την ουσία. Γι' αυτό ο πατήρ Γεώργιος τονίζει στο βιβλίο αυτό τον χαρακτήρα της θείας Λατρείας ως λογικής λατρείας.

Είναι γεγονός ότι μόνον όταν βιώνεται ως λογική λατρεία, η θεία Λατρεία γίνεται οδός προς σωτηρίαν, προς την κατά Χάριν θέωσί μας. Και αυτό για δύο λόγους:

Πρώτον· ο άνθρωπος είναι ύπαρξις λογική. Δεν έχει μόνο συναίσθημα, αλλά και νου και λόγο. Γι' αυτό, όταν έλ-λογα και με επίγνωσι ο νους μας συμμετέχει στα γράμματα και στα τελούμενα της θείας Λατρείας, αγιάζεται ολόκληρη η λογική μας φύσις.

Δεύτερον· η Λατρεία της Εκκλησίας γίνεται διά του Λόγου του Θεού, και προσφέρεται σ' Αυτόν. Αυτός είναι ο Λόγος του Θεού και ο λόγος της υπάρξεώς μας. Δεν μπορούμε μόνο με τις ανθρώπινες δυνάμεις μας να του προσφέρουμε αληθινή λογική λατρεία, να ανταποκριθούμε με ευγνωμοσύνη για τις δωρεές Του, να Τον ευχαριστήσουμ αξίως για την κατ' εξοχήν Δωρεά Του, το Σώμα και το Αίμα Του. Γι' αυτό στην Θεία Λειτουργία λέγομε: "Συ ει ο προσφέρων και προσφερόμενος και προσδεχόμενος και διαδιδόμενος". Ένα Σώμα και ένα πνεύμα με τον Λόγο του Θεού, οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί αξιωνόμαστε Χάριτι θεία να προσφέρωμε σ' Αυτόν την λογική μας λατρεία.

Συγχαίρουμε τον πατέρα Γεώργιο για την πρωτοβουλία να επιμεληθή την έκδοσι αυτή. Τον ευχαριστούμε για τους κόπους του  υπέρ του Μετοχίου μας του Αγίου Γεωργίου. Ευχόμεθα και ελπίζουμε ότι το ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΟ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ θα αποδειχθή εν τοις πράγμασι πολύτιμο, για τον καταρτισμό των πιστών Χριστιανών και την σωτηρία των.

Ο Καθηγούμενος
της Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου
Αγίου Όρους

† Αρχιμ. Γεώργιος

ΠΡΟΛΟΓΟΣ Δ' ΕΚΔΟΣΕΩΣ 11
ΠΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ Γ' ΕΚΔΟΣΕΩΣ 13
ΠΡΟΛΟΓΟΣ Α' ΕΚΔΟΣΕΩΣ 15
ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ 19
Α' ΚΕΦΑΛΑΙΟ. Για μια προσέγγιση της Λατρείας 23
Λατρεία και Λατρευτική ζωή 25
Πρόσωπα Λατρείας 33
Τόπος Λατρείας 50
Βοηθητικά και υπηρετικά μέσα της Λατρείας 60
    Τα ιερά Άμφια 60
    Τα Λειτουργικά σκεύη 68
    Τα Λειτουργικά βιβλία 75
Β' ΚΕΦΑΛΑΙΟ. Μυστήρια και Ακολουθίες της Εκκλησίας μας. 79
Σύντομη ερμηνεία της Θείας Λειτουργίας και των συμβολισμών αυτής 81
Τα Μυστήρια της Εκκλησίας 131
Χριστιανικές Εορτές 151
Ακολουθίες Τριωδίου 156
Ακολουθίες Πεντηκοσταρίου 192
Ακολουθίες της Εκκλησίας 213
   Εσπερινός 215
   Διάγραμμα Εσπερινού 223
   Απόδειπνο 226
   Μεσονυκτικό 228
   Όρθρος 231
   Διάγραμμα Όρθρου 241
   Ακολουθίες των Ωρών 244
   Η ευχή του Ιησού 246
   Ακολουθία των τυπικών 247
   Μοναχική Αγρυπνία 248
   Μικρή Αγρυπνία 248
Γ' ΚΕΦΑΛΑΙΟ. Για τη διαμόρφωση του Λατρευτικού βιώματος και ήθους - Λατρευτική τάξη 249
Πώς μπαίνουμε στον Ιερό Ναό 252
Πότε πρέπει να είμαστε όρθιοι εντός του Ναού 261
Πότε κάνουμε τον σταυρό μας 268
Πώς ενεργούμε εντός του Ναού 276
Οι ευλογίες του Λειτουργού 278
Προσφορές και Πρόσφορα 281
Πρακτικά θέματα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής 285
Περί των κεκοιμημένων 287
Πώς προετοιμαζόμαστε για τη Θ. Κοινωνία (Νηστεία και Θ. Κοινωνία) 302
Τάξη παρασκευής προσφορών 319
Στοιχεία Τυπικού 322
ΑΝΤΙ ΕΠΙΛΟΓΟΥ 327
ΕΠΙΜΕΤΡΟ. Απαραίτητο συμπλήρωμα στις λατρευτικές και θρησκευτικές μας γνώσεις. 339
Οι Άγιοι της Εκκλησίας μας 341
Οι Απόστολοι (συνοπτικά) 351
Τα σύμβολα των Ευαγγελιστών 358
Είδη βαπτισμάτων 360
Βιβλία της Αγίας Γραφής 361
Η γλώσσα στη Λατρεία 366
Προσαγορεύσεις - Προσφωνήσεις 373
Ιστορικά γεγονότα (Παλαιάς και Καινής Διαθήκης) 375
Πίνακας Οικουμενικών Συνόδων 380
Πασχάλιος Πίνακας μέχρι το 2099 382
Πίνακας Ρωμαίων και Βυζαντινών Αυτοκρατόρων 383
Οι κυριότεροι τρόποι γραφής αριθμών 387
Χρήσιμο Γλωσσάριο 388
Αναλυτικό αλφαβητικό ευρετήριο 426
Έργα του ιδίου 435
Login-iconLogin
active³ 5.4 · IPS κατασκευή E-shop · Όροι χρήσης