Χριστιανικός Ορθόδοξος Φιλανθρωπικός Σύλλογος Φίλων
Ιερού Ησυχαστηρίου Παντοκράτορος Μελισσοχωρίου ο Άγιος Γρηγόριος Ο Παλαμάς
Καλάθι αγορών : 0 | 0,00

Το Μυστήριον του Γάμου

Κωδικός: OL-GR-015


Έχετε 0 προϊόντα στο καλάθι
Ποσότητα:

Γρηγορίου Ιερομονάχου

Το Μυστήριον του Γάμου

Κοινωνία Αγάπης

Είναι κοινή διαπίστωση πως στις μέρες μας ο θεσμός του γάμου και της οικογενείας διέρχεται μία βαθιά και πρωτόγνωρη κρίση. Σήμερα οι νέοι άνθρωποι πολύ δύσκολα αποφασίζουν να παντρευτούν ενώ πολύ εύκολα φθάνουν στον χωρισμό. Ακόμη και στις περιπτώσεις που ο γάμος δεν διαλύεται, τις περισσότερες φορές δυστυχώς είναι μια απλή συμβίωση για χάρη των παιδιών ή κοινωνικής ευπρέπειας, και όχι μία συμπόρευση αγάπης.


Μαλακό εξώφυλλο

Σχήμα: 14 Χ 21
Σελίδες: 72
ISBN: 978-960-9903-46-2Είναι κοινή διαπίστωση πως στις μέρες μας ο θεσμός του γάμου και της οικογενείας διέρχεται μία βαθιά και πρωτόγνωρη κρίση. Σήμερα οι νέοι άνθρωποι πολύ δύσκολα αποφασίζουν να παντρευτούν ενώ πολύ εύκολα φθάνουν στον χωρισμό. Ακόμη και στις περιπτώσεις που ο γάμος δεν διαλύεται, τις περισσότερες φορές δυστυχώς είναι μια απλή συμβίωση για χάρη των παιδιών ή κοινωνικής ευπρέπειας, και όχι μία συμπόρευση αγάπης.

Τίθεται έτσι εκ των πραγμάτων το ερώτημα: Ποια είναι τα αίτια αυτής της θεμελιώδους κρίσεως του γάμου και της οικογενείας; Κατά τη γνώμη πολλών πνευματικών ανθρώπων το αίτιο είναι ότι ο γάμος έπαψε να είναι εργαστήριο αγάπης στο οποίο μαζί με τους συζύγους συμπορεύεται και ο Χριστός.

Στις μέρες μας δυστυχώς ο γάμος εξελίχθηκε σε πεδίο πολλαπλών εγωιστικών συγκρούσεων που κάνουν τον έγγαμο βίο αβίωτο. Όταν στο οικοδόμημα της οικογενειακής εστίας θεμέλιο δεν είναι ο Χριστός, δηλαδή η Αγάπη, αλλά ο εγωισμός και το θέλημά μας, δηλαδή ο εαυτός μας, επόμενο είναι να διαλύεται ο γάμος, πολλές φορές τον καιρό της γνωριμίας και του αρραβώνος ή πολύ σύντομα μετά την τέλεση του Μυστηρίου.

* * *

Αυτός που χαράσσει τις γραμμές αυτές είχε προ πολλού λάβει την απόφαση να μην καταγράψη τις εμπειρίες του για το μυστήριο του γάμου· εμπειρίες οδυνηρές και πονετικές από την ταπεινή διακονία του στο μυστήριο της ιεράς Εξομολογήσεως. Πιστεύει ότι αρμοδιώτεροι να το πράξουν αυτό είναι οι έγγαμοι αδελφοί και συλλειτουργοί που είναι πνευματικοί πατέρες και ταυτόχρονα βιώνουν οι ίδιοι το μυστήριο του γάμου. Παρά ταύτα παραβαίνει τις προσωπικές του επιθυμίες και αποφάσεις, θέτοντας πάνω από αυτές την υπακοή σε σεβαστό και αγαπητό αδελφό συλλειτουργό, ελπίζοντας να τύχη της συγγνώμης των εγγάμων πατέρων και αδελφών.

Συγκατατέθηκε λοιπόν να καταθέση τις σχετικές εμπειρίες του, αφού άλλωστε επί δεκαετίες, διά της ιεράς Εξομολογήσεως, κατά θεία συγκατάβαση, καθοδηγεί εγγάμους αδελφούς. Και ζητεί εκ των προτέρων τη συγγνώμη των αδελφών αναγνωστών για το τόλμημά του και τις ευχές τους για τη σωτηρία του.

9 Σεπτεμβρίου 2009
Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης

Ιερομ. Γρηγόριος

  Πρόλογος 7
  Εισαγωγή: Ο γάμος ως κοινωνίας αγάπης   9
1. Η γνωριμία και ο αρραβώνας 17
2. Η προ του γάμου ζωή και η προετοιμασία του Μυστηρίου   19
  α. Οι προγαμιαίες σχέσεις 19
  β. Η προετοιμασία του γάμου 28
3. Το μυστήριον τούτο μέγα εστί 31
4. Οι σύζυγοι ως ζεύγος αγάπης 35
5. Η τέλεση του Μυστηρίου 41
6. Το παιδί, καρπός της αγάπης 45
7. Κοινός πνευματικός πατέρας 49
8. Κοινή πνευματική ζωή 53
  Επίλογος: Η αγάπη νικά τον θάνατο 59
  Σημειώσεις 61
Login-iconLogin
active³ 5.4 · IPS κατασκευή E-shop · Όροι χρήσης