Χριστιανικός Ορθόδοξος Φιλανθρωπικός Σύλλογος Φίλων
Ιερού Ησυχαστηρίου Παντοκράτορος Μελισσοχωρίου ο Άγιος Γρηγόριος Ο Παλαμάς
Καλάθι αγορών : 0 | 0,00

π. Ιωάννης Ρωμανίδης, το έργο και η διδασκαλία του

Κωδικός: PELAGIA-033


Έχετε 0 προϊόντα στο καλάθι
Ποσότητα:

Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος

π. Ιωάννης Ρωμανίδης, το έργο και η διδασκαλία του

Η Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου με την συμπλήρωση δεκαετίας από την κοίμηση του αειμνήστου διδασκάλου π. Ιωάννου Ρωμανίδη διοργάνωσε το 2011 επιστημονική Ημερίδα με θέμα: το έργο και την διδασκαλία του μακαριστού Κληρικού και Θεολόγου. Στο παρόν βιβλίο δημοσιεύονται οι εισηγήσεις που έγιναν στην Ημερίδα, μια εισαγωγή, που δείχνει το συνοπτικό έργο και τις σχετικές θέσεις της διδασκαλίας του π. Ιωάννου Ρωμανίδη, και θεολογικές και ιστορικές μελέτες.


Σχήμα: 16,5x24
Σελίδες: 304
ISBΝ: 978-960-7070-85-2Η Ιερά Μητρόπολη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου με την συμπλήρωση δεκαετίας από την κοίμηση του αειμνήστου διδασκάλου π. Ιωάννου Ρωμανίδη διοργάνωσε το 2011 επιστημονική Ημερίδα με θέμα: το έργο και την διδασκαλία του μακαριστού Κληρικού και Θεολόγου. Στο παρόν βιβλίο δημοσιεύονται οι εισηγήσεις που έγιναν στην Ημερίδα, μια εισαγωγή, που δείχνει το συνοπτικό έργο και τις σχετικές θέσεις της διδασκαλίας του π. Ιωάννου Ρωμανίδη, και θεολογικές και ιστορικές μελέτες.

Οι διακεκριμένοι θεολόγοι-επιστήμονες που ομίλησαν στην Ημερίδα και ανέλυσαν το θεολογικό έργο του π. Ιωάννου είναι:

Ο Πρωτοπρ. Γεώργιος Μεταλληνός, Ομότιμος καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Αθηνών ανέπτυξε το θέμα "Ο π. Ιωάννης Ρωμανίδης, σημείον αντιλεγόμενον".

Η κ. Δέσπω Λιάλιου, Αντιπρύτανις του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και καθηγήτρια της Θεολογικής Σχολής, παρουσίασε τις "Θεολογικές προϋποθέσεις της ερμηνευτικής στο έργο του π. Ιωάννου Ρωμανίδη".

Ο κ. Αντώνιος Παπαδόπουλος, Ομότιμος καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε στις "Αναμνήσεις του (μου) από την επικοινωνία με τον π. Ιωάννη Ρωμανίδη στην Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης".

Ο κ. Σταύρος Γιαγκάζογλου, Σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, κατέθεσε τις απόψεις του στο θέμα: "Η σημασία του περί του προπατορικού αμαρτήματος, έργου του π. Ιωάννου Ρωμανίδη για την Εκκλησία και την θεολογία".

Ο κ. Λάμπρος Σιάσος, καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης, ομίλησε για τα "Ρωμανιδικά αλεξίπυρα και ακαδημαϊκές φλογώσεις".

Ο Πρωτοπρ. Γεώργιος Δράγας, καθηγητής της Θεολογικής Σχολής Τιμίου Σταυρού Βοστώνης είχε το θέμα: "Η Πατερική Θεολογία ως η βάση της συγχρόνου ορθοδόξου ερμηνευτικής".

Όλες οι εισηγήσεις έφεραν φως στο μεγάλο έργο του π. Ιωάννη που είναι ως επί το πλείστον αδημοσίευτο και διασκορπισμένο σε Συνέδρια, σε αρχεία, σε Επιτροπές και σε επιστολές. Ένα σημαντικό έργο το οποίο αποκάθαρε την ορθόδοξη θεολογία από κάθε άλλη πρόσμιξη, (φιλοσοφική, στοχαστική και ηθικολογική) και το οποίο επηρέασε τα μέγιστα την θεολογία των νεωτέρων χρόνων.

Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου αναφέρονται:

1. α) "Η εμπειρική θεολογία κατά την διδασκαλία του π. Ιωάννου Ρωμανίδη" και β) "Ρωμηοσύνη και Ησυχασμός" αμφότερα του Σεβασμιωτάτου κ. Ιεροθέου.

2. "Το 'όλον' της ορθοδόξου θεολογίας και σύγχρονες τριαδολογικές εκφράσεις κατά τον π. Ιωάννη Ρωμανίδη", του Βασιλείου Τσίγκου, Αν. καθηγητού της Δογματικής της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης.

3. "Ο Ιωάννης Ρωμανίδης και η δυτική μεσαιωνική Θεολογία" του Γεωργίου Δ. Παναγόπουλου, Επίκουρου Καθηγητού της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Βελλάς Ιωαννίνων.

4. "Ο π. Ιωάννης Ρωμανίδης ως ιστορικός" του Αναστασίου Φιλιππίδη, Bachelor of Arts, Yale University, ΗΠΑ, Master o Artis, Georgetown University, ΗΠΑ.

Ο Πρόεδρος της Ημερίδος, ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, έχοντας μελετήσει και ασχοληθή επαρκώς με το έργο του π. Ιωάννου και αφού εξέδωσε τρία βιβλία που αναφέρονται στην διδασκαλία του -και ετοιμάζει το τέταρτο- πιστεύει ότι το έργο και η προσωπικότητα του π. Ιωάννου θα αναδειχθή, όσο περνά ο καιρός, και θα είναι όχι μόνον ο θεολόγος του 20ου αιώνος, αλλά και ο θεολόγος του μέλλοντος αιώνος, ο θεολόγος της Εκκλησίας, των Προφητών, των Αποστόλων και των Πατέρων.

Έγινε γνωστή για μια ακόμη φορά η μεγάλη προσφορά του π. Ιωάννη Ρωμανίδη στην θεολογία, διότι επαναδιατύπωσε την πατερική παράδοση στην εποχή μας με τρόπο ορθόδοξο χωρίς να την αλλοιώνη. Τα κείμενα και οι λόγοι του π. Ιωάννου είναι σημανιτκά και φανερώνουν ότι η ρίζα όλων των προβλημάτων είναι η λανθασμένη θεολογία. Μας βοηθούν να αντιμετωπίσουμε όλες τις αιρετικές απόψεις που κυκλοφορούν ανάμεσά μας και την λεγομένη μεταπατερική θεολογία.

Α' ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ GREEKORTHODOXBOOKS

ΕΛΛΗΝΩΝ ΧΡΙΣΤΩΝΥΜΗ ΔΟΞΑ

Εκκλησία - Παλαιά Διαθήκη - Ιουδαϊσμός

Στο βιβλίο «Ελλήνων Χριστώνυμη Δόξα» απαντώνται και καταρρίπτονται εν συντομίᾳ συκοφαντικές κατηγορίες κατά της Ορθοδόξου Εκκλησίας για την αποδοχή της Παλαιάς Διαθήκης και των ιερών προσώπων και διηγήσεών της, καθώς και για τη γενικότερη σχέση της Εκκλησίας και του Ελληνισμού.

Από τις πηγές προκύπτει αφ΄ ενός η μέσῳ της Καινής Διαθήκης υπέρβαση του Ιουδαϊσμού και του Σιωνισμού, αλλά και η άρρηκτη σχέση της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης, ως έργων ενός και του αυτού Νομοδότη. Επίσης, οι πηγές της Γραφής και της Παραδόσεως μαρτυρούν την εκκλησιαστική απόρριψη του «(παν)σιωνισμού» ως νέου μεσσιανισμού, ο οποίος δεν είναι αντίθετος μόνον πρός την Καινή, αλλά και την ίδια την Παλαιά Διαθήκη, η οποία προετοίμαζε την έλευση του Ιησού, μόνου αληθινού και ιστορικώς τελευταίου, Χριστού Σωτήρος. Στο τέλος αναλύονται οι καταστροφικές συνέπειες που θα συνεπαγόταν – όπως στην αρχαία αίρεση του Αντινομισμού - η απόρριψη της Παλαιάς Διαθήκης.

Ο τίτλος του βιβλίου παραπέμπει στη φράση του Αυτοκράτορος της Νικαίας Θεοδώρου Β΄ Λάσκαρι «Ελλήνων χριστωνυμούμενον κλέος ου σβέννυται»· τα κείμενα του βιβλίου αποτελούν συμπληρωμένη και βελτιωμένη μορφή προηγούμενης σχετικής απαντήσεως της ιστοσελίδος του Ι. Ησυχαστηρίου Παντοκράτορος Μελισσοχωρίου προς e-mail αναγνωστών. Το βιβλίο εκδίδεται από τον Χριστιανικό Ορθόδοξο Φιλανθρωπικό Σύλλογο Φίλων Ι. Ησυχαστηρίου Παντοκράτορος Μελισσοχωρίου «Ο Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς».

Το βιβλίο διατίθεται με έκπτωση για βιβλιοπωλεία και εκθέσεις.Login-iconLogin
active³ 5.4 · IPS κατασκευή E-shop · Όροι χρήσης