Asociaţia Filantropică Creștin Ortodoxă
a Prietenilor Mănăstirii Pantocrator din Melissochori «Sfântul Grigorie Palama»
Shopping cart : 0 | 0,00

Ne vorbeste parintele Augustin, Mitropolitul de 104 ani - vol. XI -

Product: STI-16


There are 0 Produse in coş
Cantitate:

NE VORBEŞTE PĂRINTELE AUGUSTIN, MITROPOLITUL DE 104 ANI”
- VOLUMUL XI -

Omilii ale Mitropolitului Augustin de Florina

Traducere din limba greacă şi tipărită cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Augustin, cartea cuprinde 14 predici la diferite Duminici de peste an,  o predică la Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul şi una la Schimbarea la Faţă, 3 predici tematice (despre nerecunoştinţă, televizor şi cluburile de noapte), precum şi 2 texte apologetico-misionare (“Trădarea credinţei ortodoxe” şi “Sfântul Marcu Evghenicul împotriva papei”).

***

       ,,Mitropolitul Augustin Kandiotis a fost o figură bisericească excepţională. Vreme de mai multe decenii s-a luptat la nivel naţional, religios şi filantropic. Luptele sale sunt memorabile. A luptat împotriva răului, pe care l-a urmărit şi l-a izgonit cu îndârjire.  A luptat împotriva nedreptăţii sociale, a decadenţei, a păcatului provocator, de oriunde ar fi provenit. Nu s-a temut să stea împotriva persoanelor politice , înainte conducătorilor bisericeşti superiori, care deviau. A fost un stâlp neclintit al Ortodoxiei şi al Eladei. A fost un adevarat ortodox şi un înflăcărat elen.

Principiile şi valorile eleno-creştine, pentru care s-a luptat cu patos Augustin Kandiotis, sunt astăzi mai necesare decât oricând altădată. Continarea operei sale constituie pentru noi toţi cea mai mare întărire. Biserica, educatia, familia, societatea trebuie să prindă întodeauna curaj, putere şi luminare din învăţăturile pururea-pomenitului ierarh. Creştinii de astăzi, dar şi generaţiile următoare trebuie să cunoască opera, viaţa şi luptele lui şi să tragă învăţăminte din izvorul său inepuizabil, care este izvorul nesecat al lui Hristos, ,,izvor de apă ce curge spre viaţa veşnică. 

Înaltpreasfinţitul Isaia, Mitropolit de Tamasos şi Oreini (Arhiepiscopia Ciprului)

 Citiţi mai jos cuprinsul cărţii.


Tip copertă: flexibilă;
Mărimea: 19x14;
Pagini: 208;Cuprins

În loc de prolog (5)
Manifestări întru pomenirea fericitului întru adormire Mitropolit de Florina,
Augustin Kandiotis (11)


Predici la Dumnicile de peste an (15)

Predica la Duminica a 4-a după Paşti (17)
Predică la Apostolul din Duminica a 5-a după Paşti (a samarinencei) (24)
Predică la Duminica a 5-a după Paşti (a samarinencei) (30)
Predică la Apostolul din Duminica a 6-a după Paşti (a orbului) (38)
Predică la Duminica a 6-a după Paşti (a orbului) (44)
Predică la Apostolul din Duminica a 7-a după Paşti  (52)
Predică la Duminica a 7-a după Paşti (58)
Predică la Apostolul din Duminica din Duminica Cincizecimii (Pogorarea Duhului Sfant) (64)
Predica la Duminica Cinzicimii (Pogorarea Duhului Sfant) (70)
Predica la Duminica I dupa Rusalii (a tuturor sfintilor) (75)
Predica la Duminica a 2-a dupa Rusalii (chemarea primilor apostoli) (81)
Predica la Apostolul din Duminica a 3-a dupa Rusalii (despre grijile vietii) (87)
Predica la Duminica a 3-a dupa Rusali (despre grijile vietii) (92)
Predica la Apostolul din Duminica 10-a dupa Rusalii (98)

Predică la sarbatori si sfinti (103)

Predicăla nasterea Sfantului Ioan Botezatorul (24 iunie)(105)
Predică la Schimbarea la fata a Mantuitorului (6 August) (114)

Predici tematice (121)

Predică despre nerecunoştinţă (123)
Predică despre televizor (127)
Predica despre cluburile de noapte (131)

Texte apoogetice misonare (135)

Tradarea credintei Ortodxe! (137)
Sfantul Marcu Evghenicul impotriva papei (201)

Câteva momente importante din viaţa nevoitorului episcop ortodox de Florina,
Părintele Augustin Kandiotis.

1907: Se naste in Levkes – Paros. Parintii sai: Nicolae (mic comerciant) si Sofia (invatatoare). Este botezat Andrei.

1915 – 1925: Bursier la Gimnaziul din Siros. Termina cu nota 10 ( cu calificativul <<excelent, foarte bine>>).

1925: Se inscrie la Facultatea de Teologia a Universitatii din Atena.

1929: (Decembrie): Ia examenul de licenta cu 10.

1929 – 1934: Locuieste cu mama sa in Io din Ciclade pentru studiu si reculegere si pentru a preda la scoala primara.

1934( Decembrie): Intr-o zi ploioasa, in timp ce merge cu capul plecat, vede cazut jos un mic plic postal. Se apleaca si-l ia din noroaie. Uimirea lui este mare, cand vede ca plicul este chiar pentru el (evident cazuse din greseala din mainile batranului postas din insula). Deschide si citeste. Mitropolitul Ierotheos de Etolo – Akarnania il cheama sa mearga in Mesolonghi si sa ocupe postul de secretar al Mitropoliei.

Aceasta intamplare o percepe ca pe o chemare a lui Dumnezeu si i se supune neintarziat.

1934 (Nasterea Domnului): Andrei Kandiotis (al lui Nicolae) este unicul calator spre Pireu, pe nava goala, iar capitanul se nedumereste.

1934 – 1941: Ocupa postul de protosinghel in Mitropolia de Etolo – Akarnania. Tine prima sa predica in Mesolonghi.

1935: Devine monah si primeste numele Augustin. Este hirotonit diacon de catre Mitropolitul Ierotheos de Akarnania.

1941: Se transfera in Mitropolia Ioaninelor si slujeste ca predicator.

1941 (Nasterea Domnului): In fata ocupantilor italieni si in prezenta mitropolitului Spiridon Vlachos al Ioanninelor, ulterior Arhiep. al Atenelor, predica din amvon cu mult patriotism. Italienii, deranjati, emit pe numele lui un ordin de arestare. Episcopul pentru a-l ocroti, nu-i mai permite sa mai predice. Atunci vazand ca sederea sa in Ioannina e de prisos, predicatorul isi lasa mama acolo si pleaca pe timp de iarna. Italienii nu-l gasesc in asaltul asupra casei lui, dar o aresteaza pe batrana sa mama.

1942: Vine in Macedonia. In Iannitsa afla de la politia elina despre ordinul de arestare pe care l-au emis italienii.

1942: In Iannitsa, Mitropolitul Panteleimon de Edessa si Pelii il hirotoneste preot.

1942: Se transfera in Mitropolia Tesalonicului si de acolo este detasat succesiv in Kilkis, Veria, Edessa, si Florina.

In Florina il mustra din amvon pe mitropolitul sau, Vasilie, pentru ca locuia in Atena si venea in eparhie doar de Craciun si de Pasti, iar in episcopie propaganda facea ravagii. Mitropolitul il informeaza telefonic si ii trimite destituirea telegrafic. Insa prin indepartarea din Florina, Dumnezeu il salveaza pe predicatorul Augustin de un alt mare rau. Ocupantii germani aresteaza zece patrioti si ii spanzura in afara satului Proti-Florina; daca ar fi ramas, ar fi fost intre cei spanzurati.

1943-1945: Se transfera in Kozanis. Episcopul de Kozanis, Ioachim Apostolidis, se retrage in munti. Satele sunt arse de catre nemti  poporul alearga in oras.si Foamea si moartea bat la usa. In acel moment dificil, predicatorul Augustin apare ca un inger al lui Dumnezeu si salveaza orasul. Face o cantina (era razboi), care ofera pana la 8150 de portii de mancare pe zi. Este o minune pe care el insusi o atribuie Sfantului Nicolae, ocrotitorul orasului Kozanis.

1945 -1947: Se transfera in Mitropolia Grevenelor.

1947 – 1950: Se inroleaza ca preot militar si predicator si slujeste in al doilea corp de armata cu sediul in Kozanis.

1949: Din amvonul bisericii militare Sfantul Atanasie din Kozanis, in prezenta autoritatilor, interzice cantarea Polihronului (,, Multi ani traiasca...'') pentru regele Pavlos, care pe atunci atotputernic. In predica sa il numeste nu ,, preabinecredincios”, cum se spunea in Polihroniu, ci ,,preanecredincios”, si il mustra pentru ca a semnat un decret, prin care masoneria era prezentata ca un asezamant filantropic si ar fi trebuit sa fie sustinuta chiar si de sfintele biserici si manastiri. Aceasta voce curajoasa din pozitia preotului militar a insmnat inceputul unei noi prigoane si peripetii pentru predicatorul Augustin. In cele din urma, regele isi recunoaste greseala si isi retrage semnatura de pe decretul filomasonica si inceteaza orice prigoana a predicatorului.

1950 -1951: Se transfera in Mitropolia de Karistia cu sediul la Kimi-Evvoia.

1951- 1967: Arhiepiscopul Spiridon Vlachos il numeste predicator al Arhiepiscopiei Atenelor. Pentru predicator aceasta perioada este un timp de mare activitate duhovniceasca si de lupte, dar si de prigoane si de peripetii.

1964: Se interneaza la spitalul ,,Evanghelismos” din Atena pentru o operatie. Se infecteaza si ajunge in pragul mortii. Cler, manastiri si poporul credincios se roaga. Medicii, in ciuda tutuor incercarilor, isi ridica mainile si spun ca doar o minune poate sa-l salveze. Prevad pana si ora mortii si ,,ultima” noapte critica, trimitand un medic tanar ca sa ramana alaturi de el pana la apropiatul sfarsit. Are loc insa minunea. Ora, care de catre medici fost indicata ca ora a mortii, a fost ora in care temperatura foarte ridicata a scazut brusc si a inceput ameliorarea. Dupa 60 de zile de ingrijire medicala iese din spital. El insusi se uimeste cu teama: ,, Dumnezeul meu, dece imi plelungesti viata? Ce-mi pregatesti?''

1965: Sfantul sinod ii interzice sa predice in toata tara, deoarece ii mustra pe unii mitropoliti din cauza smintelilor si lupta impotriva mutarilor de episcopi, pe care Sfintele Canoane le interzic. Poporul se revolta si presa intreaga, cu majoritatea parlamentara si guvernamentala si opozita, trec de partea lui. Ierarhia, vazand reactiile, este nevoita sa-si retraga in graba interdictia.

1967(mai): Are loc neasteptatul: ,, Soarele rasare – cum zice el insusi – de la Apus!” Incomodul predicator care a fost continuu sub prigoane din cauza mustrarilor pe care le facea, este avansat ca episcop si ales mitroplit de Florina.

1967 – 2000: Slujeste cu toate sacrificiile timp de 30 de ani mitropolia (de frontiera) din Florina si demisioneaza in anul 2000.

2010: Implineste 10 ani de la iesirea din slujirea activa.

2010: August 28, trece la cele vesnice, fiind inmormantat in manastirea Sfantului Augustin, Episcopul Hypponei, din Florina, ultima ctitorie a arhieriei sale.

Arhim. Lavrente Gratsias.

Need information?
+30 23940 72744
twitter twitter
Login-iconLogin
active³ 5.4 · IPS κατασκευή E-shop · Disclaimer