Χριστιανικός Ορθόδοξος Φιλανθρωπικός Σύλλογος Φίλων
Ιερού Ησυχαστηρίου Παντοκράτορος Μελισσοχωρίου ο Άγιος Γρηγόριος Ο Παλαμάς
Καλάθι αγορών : 0 | 0,00

Ιωάννης Γ' Βατάτζης ο Άγιος Αυτοκράτορας του Βυζαντίου (Νέα έκδοση)

Κωδικός: KYPSELI-046


Έχετε 0 προϊόντα στο καλάθι
Ποσότητα:

Ιωάννης Γ' Βατάτζης ο Άγιος Αυτοκράτορας του Βυζαντίου

Ἡ Γ' ἔκδοσις περιλαμβάνει τήν πλήρη ἀσματική ἀκολουθία

μαζί μέ τόν παρακλητικό Κανόνα στόν Ἅγιο.

Με δέος, παραθέτουμε τον βίο του λαμπρού αυτοκράτορα, Ιωάννη Γ' Δούκα Βατάτζη, που έλκει την καταγωγή του από την ιστορική πόλη του Διδυμοτείχου. Ο Ιωάννης Βατάτζης υπήρξε κατά κοινή ομολογία όλων των ιστορικών, ένας από τους μεγαλύτερους αυτοκράτορες του Βυζαντίου. Στην περίπτωσή του επαληθεύεται η ρήση του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, του τελευταίου αυτοκράτορα, ο οποίος απευθυνόμενος προς τον αδελφό του Ιωάννη Η' Παλαιολόγο, είπε τα εξής:

«Από την ιστορία μας έχουμε το δίδαγμα πως όσο κυβερνούσαν βασιλιάδες στρατιώτες, το Βυζάντιο δοξαζόταν, ενώ μόλις έπαιρναν την αρχή οι θεολόγοι και οι ευνούχοι, το κράτος διαλυόταν». Ο Ιωάννης Βατάτζης ανήκει στην πρώτη κατηγορία, μόνο που δεν ήταν ο στυγνός στρατιωτικός αυτοκράτορας που τον ενδιέφερε μόνο να επεκτείνει τα σύνορα του κράτους αποκομίζοντας δόξα και πλούτη. Πρώτο μέλημα του Ιωάννη ήταν ο λαός του? γι' αυτό έμεινε στην ιστορία ως πατέρας των Ρωμαίων (Ρωμιών). Και όσον αφορά τις στρατιωτικές του ενέργειες, συνετέλεσαν τα μέγιστα στην ανόρθωση της αυτοκρατορίας και την μετά το θάνατό του ανακατάληψη της Κωνσταντινούπολης.

Ελπίζουμε το φτωχό αυτό πόνημα να ενημερώσει τον αναγνώστη, και να του προκαλέσει το ενδιαφέρον, ούτως ώστε όλοι οι Έλληνες, κατανοώντας τον σημαντικό ιστορικό όγκο του Διδυμοτειχίτη Άγιου Βασιλιά, να τον τιμήσουμε όπως του αξίζει.

Θεωρήσαμε αναγκαίο, πριν αρχίσουμε την εξιστόρηση των γεγονότων που σχετίζονται με τον Ιωάννη Γ' Δούκα Βατάτζη, να αναφερθούμε περιληπτικά στην τέταρτη σταυροφορία, στην άλωση της Πόλης, του 1204, αλλά και στη δημιουργία του κράτους της Νίκαιας, βοηθώντας έτσι τον αναγνώστη να κατανοήσει τις γεωπολιτικές και στρατιωτικές συνθήκες που επικράτησαν από εκείνη την εποχή και μετέπειτα. Μετά την παρουσίαση του κεντρικού μας θέματος, η ελληνική συνείδηση του Ιωάννη Βατάτζη, μας ώθησε να παραθέσουμε μία σύντομη μελέτη, σχετικά με την συνέχεια του ελληνισμού μέσα στη Βυζαντινή χιλιετία. Επίσης παραθέσαμε και ένα παράρτημα με συντομογραφίες των κύριων ιστορικών προσωπικοτήτων που συμπεριλήφθηκαν στο κυρίως έργο προς διευκόλυνση του αναγνώστη.


 

άδετο,
σχ.14Χ21
σ.262







Login-iconLogin
active³ 5.4 · IPS κατασκευή E-shop · Όροι χρήσης