Χριστιανικός Ορθόδοξος Φιλανθρωπικός Σύλλογος Φίλων
Ιερού Ησυχαστηρίου Παντοκράτορος Μελισσοχωρίου ο Άγιος Γρηγόριος Ο Παλαμάς
Καλάθι αγορών : 0 | 0,00

Η Παραβολή του Ασώτου Υιού

Κωδικός: OL-GR-016


Έχετε 0 προϊόντα στο καλάθι
Ποσότητα:

Ιερομονάχου Γρηγορίου

Η Παραβολή του Ασώτου Υιού

Στις σελίδες του μικρού αυτού βιβλίου γίνεται μία ταπεινή προσπάθεια προσεγγίσεως της παραβολής του ευσπλάγχνου Πατρός, του σωθέντος ασώτου υιού και του πρεσβυτέρου αδελφού. Την παραβολή αυτή την ονομάζουμε έτσι διότι μας αποκαλύπτει "την απερίγραπτη φιλοστοργία του ουρανίου Πατρός" και "την δύναμη της μετανοίας των αμαρτωλών".


 

Μαλακό εξώφυλλο

Σχήμα: 21 Χ 14
Σελίδες: 104
ISBN: 978-960-9903-42-4Στις σελίδες του μικρού αυτού βιβλίου γίνεται μία ταπεινή προσπάθεια προσεγγίσεως της παραβολής του ευσπλάγχνου Πατρός, του σωθέντος ασώτου υιού και του πρεσβυτέρου αδελφού. Την παραβολή αυτή την ονομάζουμε έτσι διότι μας αποκαλύπτει "την απερίγραπτη φιλοστοργία του ουρανίου Πατρός" και "την δύναμη της μετανοίας των αμαρτωλών".

Ο Κύριος δίδαξε την παραβολή αυτή διότι ήσαν εγγίζοντες αυτώ πάντες οι τελώναι και οι αμαρτωλοί ακούειν αυτού· και διεγόγγυζον οι Φαρισαίοι και οι γραμματείς λέγοντες ότι ούτος αμαρτωλούς προσδέχεται, και συνεσθίει αυτοίς. Ο Χριστός δεχόταν με αγάπη τους αμαρτωλούς και συνέτρωγε μαζί τους. Αυτή την αγάπη αδυνατούσαν να κατανοήσουν οι Γραμματείς και Φαρισαίοι και γι' αυτό γόγγυζαν κατά του φιλανθρώπου Κυρίου. Τον κατηγορούσαν ότι συναναστρέφεται με τελώνες και αμαρτωλούς. Για να τους βοηθήση ο Χριστός, είπε τη θαυμάσια αυτή παραβολή που κρύβει μεγάλες αλήθειες για κάθε πιστό. 

Με το άγιο Βάπτισμα αναγεννηθήκαμε εν Χριστώ, και με το άγιο Χρίσμα γίναμε κατά Χάριν υιοί Θεού. Όλες όμως τις θείες δωρεές που ο Θεός μας χάρισε ως παιδιά Του, εμείς -άλλος περισσότερο και άλλος λιγότερο- τις σκορπίσαμε, όπως έκανε ο άσωτος υιός. Αρνηθήκαμε με τον τρόπο αυτό τον φιλάνθρωπο Πατέρα. Παρόλα αυτά Εκείνος δεν μας αρνήθηκε και ποτέ δεν έπαυσε να μας αγαπά πατρικά. Μας δίνει τη δυνατότητα να επιστρέψουμε κοντά Του και να ξαναγίνουμε παιδιά Του. Αυτή η επιστροφή τελείται με το μυστήριο της ιεράς Εξομολογήσεως. Ο άνθρωπος ομολογεί με μετάνοια στον Θεό τις αμαρτίες του, και δέχεται την άφεση. Γίνεται δεκτός στον πατρικό Οίκο και προσκαλείται στην Τράπεζα της θείας Ευχαριστίας.

Η αγάπη του ουράνιου Πατέρα εκδηλώνεται όμως και προς τον μεγαλύτεο υιό Του. Αυτός δεν απομακρύνθηκε τοπικά από τον πατέρα του, αλλά η συμπεριφορά του έδειξε ότι και αυτός ζούσε ουσιαστικά μακράν του πατρός του. Δεν είχε μιμηθή καθόλου την αγάπη Του. Και γι' αυτόν λοιπόν ο στοργικός Πατέρας, όταν εκείνος εκδήλωσε αντιπάθεια και φθόνο προς τον αδελφό που επέστρεψε, εξέρχεται από τον Οίκο Του και τον καλεί να χαρή μαζί τους. Τον καλεί δηλαδή να μετανοήση για να απολαύση το δείπνο της ουράνιας Βασιλείας.

* * *

Για να απολαύσουμε την πατρική αγάπη του Κυρίου πρέπει να φθάσουμε στο Μυστήριο του θείου ελέους με τη μετάνοια του ασώτου υιού. Ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς μας προτρέπει να βιώσουμε έμπρακτα αυτή τη μετάνοια: "Ας φύγουμε από τη χώρα των παθών, δηλαδή τον απιστία και απληστία και ακρασία, όπου υπάρχει φοβερή πείνα αγαθών και πάθη χειρότερα από την πείνα... Ας τρέξουμε προς τον Πατέρα της αφθαρσίας, τον δότη της ζωής, βαδίζοντας την οδό της ζωής διά των αρετών. Εκεί θα Τον βρούμε να έχη εξέλθει από φιλανθρωπία για προϋπάντηση, και να μας χαρίζη την άφεση των αμαρτιών μας,... τον αρραβώνα της μελλοντικής κληρονομίας. Διότι και ο άσωτος υιός... όσον καιρό βρισκόταν στη χώρα των παθών δεν πέτυχε τίποτε το καλό, έως ότου άφησε όλα εκείνα τα έργα της αμαρτίας και ήλθε τρέχοντας στον Πατέρα. Και αφού πέτυχε τα ανέλπιστα, έμεινε στο εξής κοντά Του, με ταπείνωση και σωφροσύνη, πράττοντας το δίκαιο και διατηρώντας ακέραιη την Χάρι που ανανέωσε σ' αυτόν ο Θεός".

* * *

Μακάρι κάποιοι αδελφοί αναγνώστες, με όποιον από τους δύο υιούς διαπιστώσουν ότι εκφράζεται η πνευματική τους ζωή, να πάρουν την απόφαση της επιστροφής στον Θεό και Πατέρα μας και να ομολογήσουν: Πάτερ ήμαρτον εις τον ουρανόν και ενώπιόν σου. Είναι σίγουρο ότι θα ακούσουν την πατρική φωνή: Ούτος ο υιός μου νεκρός ην και ανέζησε. Και αφού αναστηθούν μέσα στην πατρική αγκαλιά του Θεού, θα γίνουν εκ νέου κοινωνοί της φιλάνθρωπης αγάπης Του.

Πάσχα 2009

Ιερομόναχος Γρηγόριος

  Πρόλογος 9
Α'. Κείμενο και απόδοση 13
Β'. Σχόλια υπό το φως των αγίων Πατέρων 19
1. Ο Θεός είναι αγάπη 21
2. Ο νεώτερος υιός 27
3. Αποδημία και σκορπισμός των θείων δωρεών 31
4. Συνέπειες της αμαρτίας 35
5. Αρχή μετανοίας ή επίγνωση της αμαρτίας 41
6. Η μετάνοια είναι επιστροφή στον Θεό 45
7. Οδοί της μετανοίας 49
8. Ο φιλόστοργος Πατέρας 53
9. Η  ομολογίας της αμαρτίας 59
10. Οι καρποί της μετανοίας 65
11. Ο πρεσβύτερος υιός 77
  Επίλογος 87
  Σημειώσεις 91
  Πατερικά κείμενα στην παραβολή του ασώτου υιού  99
Login-iconLogin
active³ 5.4 · IPS κατασκευή E-shop · Όροι χρήσης