Asociaţia Filantropică Creștin Ortodoxă
a Prietenilor Mănăstirii Pantocrator din Melissochori «Sfântul Grigorie Palama»
Shopping cart : 0 | 0,00

Ne vorbeste parintele Augustin, Mitropolitul de 104 ani - vol. VII -

Product: STI-012


There are 0 Produse in coş
Cantitate:

NE VORBEŞTE PARINTELE AUGUSTIN, MITROPOLITUL DE 104 ANI
 
- VOLUMUL VII -

Traducere din limba greacă şi tipărită cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Augustin, cartea cuprinde 8 predici la diferite Duminici de peste an, o predică la Joia Mare şi una la Joia Înălţării Domnului, 2 predici la praznicul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, precum şi 15 predici tematice, în majoritatea lor cu referire la cele ce se găsesc într-un locaş de închinare ortodox.

Inaltpreasfinţitul Serafim, Mitropolitul Pireului, despre fericitul întru adormire Mitropolitul Augustin de Florin:

 ,,Pe fericitul întru adormire Mitropolit de Florina, răposatul Augustin Kandiotis, l-am cunoscut, desigur, pentru că am fost vreme de douăzeci de ani secretar al Sfantului Sinod al Bisericii Eladei si am avut o strânsă legatură cu toţi Mitropoliţii şi, fireşte, cu fericitul Stareţ.

A fost un om al rugăciunii, un om al luptelor şi nevoinţelor duhovniceşti, un om realmente afierosit lui Dumnezeu. Întreaga lui viaţă a fost o continuă încercare în lupta pentru slava Bisericii şi pentru Bisericii şi pentru slava persoanei umane şi din acest motiv simt realmente o adâncă emoţie, când mă referla sfânta lui  persoană. Cred că lucrarea sa vorbeşte de la sine, iar cărţile pe care cu amabilitatea mi le-aţi oferit – care constituie osteneala duhovincească a dumneavoastra, mişcată de dragostea dumneavoastra faţă de fericitul Stareţ – deonstreaya faptul că fericitul întru adormire Mitropolit Augustin s-a bucurat deja de o recunoastere panortodoxă şi a depăţit limitele înguste ale micii Elade.

Citiţi mai jos cuprinsul cărţii şi biografia stareţului.


Tip copertă: flexibilă;
Mărimea: 19x14;
Pagini: 208; 

IN LOC DE PROLOG [pag. 5]

PREDICI LA DUMINICILE DE PESTE AN [11]

Predică la Duminica Floriilor [13]
Predică in Sfanta si Marea Mirecuri seara [19]
Predică la Duminica a 3 – a dupa Pasti [24]
Predică la Duminica Slabanogului (I) [35]
Predică la Duminica Slabanogului (II) [40]
Predică la Apostol din Duminica Slabanogului [40]
Predică la Duminica a 6 – a dupa Pasti (a Orbului) [45]
Predică la Duminica a 3 – a dupa Rusalii (despre grijile vietii) [53]
Predica la Duminica a 7- a dupa Rusalii [59]

PREDICI LA PRAZNICIE SI SFINTII [66]

Predica la Joia Inaltarii [67]
Predica la Sfintii Apostoli Petru si Pavel [72]
Alta predica la Sfintii Apostoli Petru si Pavel [78]

ALTE PREDICI [83]

Predica despre psalti [84]
Predica despre papism [90]
Sfantul Marcu Evghenicul impotriva papei [128]
Predica despre Paraclisul Maicii Domnului [131]
Predica despre cimitir [136]
Predica despre nartica [140]
Predica despre vesminte [146]
Predica despre fagaduinte [154]
Predica despre locul destinat femeilor in biserica [161]
Predica despre amvon [166]
Predica despre Sfantul Altar [171]
Predica despre flori [176]
Predica despre baptisteriu [181]
Predica despre Sfintele Vase [187]
Predica despre citet [195]
Predica despre diaconi [199]

Câteva momente importante din viaţa nevoitorului episcop ortodox de Florina,
Părintele Augustin Kandiotis.

1907: Se naste in Levkes – Paros. Parintii sai: Nicolae (mic comerciant) si Sofia (invatatoare). Este botezat Andrei.

1915 – 1925: Bursier la Gimnaziul din Siros. Termina cu nota 10 ( cu calificativul <<excelent, foarte bine>>).

1925: Se inscrie la Facultatea de Teologia a Universitatii din Atena.

1929: (Decembrie): Ia examenul de licenta cu 10.

1929 – 1934: Locuieste cu mama sa in Io din Ciclade pentru studiu si reculegere si pentru a preda la scoala primara.

1934( Decembrie): Intr-o zi ploioasa, in timp ce merge cu capul plecat, vede cazut jos un mic plic postal. Se apleaca si-l ia din noroaie. Uimirea lui este mare, cand vede ca plicul este chiar pentru el (evident cazuse din greseala din mainile batranului postas din insula). Deschide si citeste. Mitropolitul Ierotheos de Etolo – Akarnania il cheama sa mearga in Mesolonghi si sa ocupe postul de secretar al Mitropoliei.

Aceasta intamplare o percepe ca pe o chemare a lui Dumnezeu si i se supune neintarziat.

1934 (Nasterea Domnului): Andrei Kandiotis (al lui Nicolae) este unicul calator spre Pireu, pe nava goala, iar capitanul se nedumereste.

1934 – 1941: Ocupa postul de protosinghel in Mitropolia de Etolo – Akarnania. Tine prima sa predica in Mesolonghi.

1935: Devine monah si primeste numele Augustin. Este hirotonit diacon de catre Mitropolitul Ierotheos de Akarnania.

1941: Se transfera in Mitropolia Ioaninelor si slujeste ca predicator.

1941 (Nasterea Domnului): In fata ocupantilor italieni si in prezenta mitropolitului Spiridon Vlachos al Ioanninelor, ulterior Arhiep. al Atenelor, predica din amvon cu mult patriotism. Italienii, deranjati, emit pe numele lui un ordin de arestare. Episcopul pentru a-l ocroti, nu-i mai permite sa mai predice. Atunci vazand ca sederea sa in Ioannina e de prisos, predicatorul isi lasa mama acolo si pleaca pe timp de iarna. Italienii nu-l gasesc in asaltul asupra casei lui, dar o aresteaza pe batrana sa mama.

1942: Vine in Macedonia. In Iannitsa afla de la politia elina despre ordinul de arestare pe care l-au emis italienii.

1942: In Iannitsa, Mitropolitul Panteleimon de Edessa si Pelii il hirotoneste preot.

1942: Se transfera in Mitropolia Tesalonicului si de acolo este detasat succesiv in Kilkis, Veria, Edessa, si Florina.

In Florina il mustra din amvon pe mitropolitul sau, Vasilie, pentru ca locuia in Atena si venea in eparhie doar de Craciun si de Pasti, iar in episcopie propaganda facea ravagii. Mitropolitul il informeaza telefonic si ii trimite destituirea telegrafic. Insa prin indepartarea din Florina, Dumnezeu il salveaza pe predicatorul Augustin de un alt mare rau. Ocupantii germani aresteaza zece patrioti si ii spanzura in afara satului Proti-Florina; daca ar fi ramas, ar fi fost intre cei spanzurati.

1943-1945: Se transfera in Kozanis. Episcopul de Kozanis, Ioachim Apostolidis, se retrage in munti. Satele sunt arse de catre nemti  poporul alearga in oras.si Foamea si moartea bat la usa. In acel moment dificil, predicatorul Augustin apare ca un inger al lui Dumnezeu si salveaza orasul. Face o cantina (era razboi), care ofera pana la 8150 de portii de mancare pe zi. Este o minune pe care el insusi o atribuie Sfantului Nicolae, ocrotitorul orasului Kozanis.

1945 -1947: Se transfera in Mitropolia Grevenelor.

1947 – 1950: Se inroleaza ca preot militar si predicator si slujeste in al doilea corp de armata cu sediul in Kozanis.

1949: Din amvonul bisericii militare Sfantul Atanasie din Kozanis, in prezenta autoritatilor, interzice cantarea Polihronului (,, Multi ani traiasca...'') pentru regele Pavlos, care pe atunci atotputernic. In predica sa il numeste nu ,, preabinecredincios”, cum se spunea in Polihroniu, ci ,,preanecredincios”, si il mustra pentru ca a semnat un decret, prin care masoneria era prezentata ca un asezamant filantropic si ar fi trebuit sa fie sustinuta chiar si de sfintele biserici si manastiri. Aceasta voce curajoasa din pozitia preotului militar a insmnat inceputul unei noi prigoane si peripetii pentru predicatorul Augustin. In cele din urma, regele isi recunoaste greseala si isi retrage semnatura de pe decretul filomasonica si inceteaza orice prigoana a predicatorului.

1950 -1951: Se transfera in Mitropolia de Karistia cu sediul la Kimi-Evvoia.

1951- 1967: Arhiepiscopul Spiridon Vlachos il numeste predicator al Arhiepiscopiei Atenelor. Pentru predicator aceasta perioada este un timp de mare activitate duhovniceasca si de lupte, dar si de prigoane si de peripetii.

1964: Se interneaza la spitalul ,,Evanghelismos” din Atena pentru o operatie. Se infecteaza si ajunge in pragul mortii. Cler, manastiri si poporul credincios se roaga. Medicii, in ciuda tutuor incercarilor, isi ridica mainile si spun ca doar o minune poate sa-l salveze. Prevad pana si ora mortii si ,,ultima” noapte critica, trimitand un medic tanar ca sa ramana alaturi de el pana la apropiatul sfarsit. Are loc insa minunea. Ora, care de catre medici fost indicata ca ora a mortii, a fost ora in care temperatura foarte ridicata a scazut brusc si a inceput ameliorarea. Dupa 60 de zile de ingrijire medicala iese din spital. El insusi se uimeste cu teama: ,, Dumnezeul meu, dece imi plelungesti viata? Ce-mi pregatesti?''

1965: Sfantul sinod ii interzice sa predice in toata tara, deoarece ii mustra pe unii mitropoliti din cauza smintelilor si lupta impotriva mutarilor de episcopi, pe care Sfintele Canoane le interzic. Poporul se revolta si presa intreaga, cu majoritatea parlamentara si guvernamentala si opozita, trec de partea lui. Ierarhia, vazand reactiile, este nevoita sa-si retraga in graba interdictia.

1967(mai): Are loc neasteptatul: ,, Soarele rasare – cum zice el insusi – de la Apus!” Incomodul predicator care a fost continuu sub prigoane din cauza mustrarilor pe care le facea, este avansat ca episcop si ales mitroplit de Florina.

1967 – 2000: Slujeste cu toate sacrificiile timp de 30 de ani mitropolia (de frontiera) din Florina si demisioneaza in anul 2000.

2010: Implineste 10 ani de la iesirea din slujirea activa.

2010: August 28, trece la cele vesnice, fiind inmormantat in manastirea Sfantului Augustin, Episcopul Hypponei, din Florina, ultima ctitorie a arhieriei sale.

Arhim. Lavrente Gratsias.

Need information?
+30 23940 72744
twitter twitter
Login-iconLogin
active³ 5.4 · IPS κατασκευή E-shop · Disclaimer