Χριστιανικός Ορθόδοξος Φιλανθρωπικός Σύλλογος Φίλων
Ιερού Ησυχαστηρίου Παντοκράτορος Μελισσοχωρίου ο Άγιος Γρηγόριος Ο Παλαμάς
Καλάθι αγορών : 0 | 0,00

Σταλαγματιές της αγάπης του Θεού, Οι Άγιοι και το περιβάλλον

Κωδικός: CHR-GR-06


Έχετε 0 προϊόντα στο καλάθι
Ποσότητα:

Σταλαγματιές της αγάπης του Θεού 

Οι Άγιοι και το περιβάλλον

Το μικρό αυτό συναξάρι διηγείται στα παιδιά και στους μεγάλους ιστορίες από τη ζωή Αγίων, που η αγάπη τους για τον Θεό γίνεται φανερή και από τη φροντίδα τους για το περιβάλλον. Είναι Άγιοι που αγαπούν και σπλαχνίζονται τους ανθρώπους και συγχρόνως προστατεύουν τα πουλιά και τα ζώα, καλλιεργούν φυτά και δέντρα, φροντίζουν για τα νερά, νιώθουν πόνο για κάθε ύπαρξη που υποφέρει. Εργάζονται και προσεύχονται για το καλό όλου του κόσμου. Με την άγια ζωή τους και με τις προσευχές τους οι Άγιοι ευλογοόυν και μεταμορφώνουν την πλάση.


Σκληρό εξώφυλλο

Σχήμα: 22 Χ 30
Σελίδες: 117
ISBN: 978-960-8761-72-8Στην Παράδοση της Ορθοδόξου Εκκλησίας, ο σεβασμός προς το φυσικό περιβάλλον και η διαφύλαξη της ζωής από κάθε φθορά συνδέονται άρρηκτα με την άσκηση, την εγρήγορση και την αγιότητα. Στο Γεροντικό, στα Συναξάρια των Αγίων και στα ασκητικά κείμενα διαφαίνεται ολοκάθαρα ο βαθύς σεβασμός των Αγίων για την δημιουργία και τον υλικό κόσμο. Η αγάπη των Αγίων προς τον Θεό απλώνεται και αντανακλά με τρόπο απλό, φυσικό και ανεπιτήδευτο σε όλη την Κτίση, που έχει από Εκείνον δημιουργηθεί.

Οι Άγιοι, με την χάρη του Θεού, έχουν επιστρέψει στην σχέση και στην οικειότητα με τον φυσικό κόσμο, που είχε ο άνθρωπος πριν χάσει τον Παράδεισο, και έχουν αποκτήσει εξουσία πάνω στα στοιχεία της φύσης. Έχουμε πολλά παραδείγματα Αγίων που προστατεύουν τους ανθρώπους από επιδημίες, από βλαπτικά έντομα, από αντίξοες καιρικές συνθήκες, που με την προσευχή τους αναβλύζουν νερό σε άνυδρους τόπους και θεραπεύουν ακόμη και άγρια ζώα.

Στους καιρούς μας, που υπάρχει πρωτοφανής οικολογική κρίση, η Ορθόδοξη Εκκλησία προτείνει ένα διαφορετεικό περιβαλλοντικό ήθος, το οποίο εκφράζεται με τον ασκητικό τρόπο ζωής των Αγίων.

Χαιρετίζουμε και ευλογούμε με ιδιαίτερη χαρά την παρούσα έκδοση της Ιεράς Μονής Χρυσοπηγής, την οποία συγχαίρομε, διότι για δεκαετίες εργάζεται με συνέπεια και σεβασμό για το περιβάλλον και για την διαφύλαξη και την προστασία του.

Το βιβλίο "Σταλαγματιές της αγάπης του Θεού - Οι άγιοι και το περιβάλλον", το οποίο εκδόθηκε από τη Μονή μας, γνώρισε θερμή υποδοχή τόσο από τα παιδιά, στα οποία κυρίως απευθύνεται, όσο και από γονείς και εκπαιδευτικούς, αλλά και γενικότερα από ανθρώπους που αγωνιούν για το πώς κατανοούν τα παιδιά την έννοια της δημιουργίας του Θεού και ευαισθητοποιούνται στο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος.

Σε όλες τις ακολουθίες της Ορθόδοξης Εκκλησίας δηλώνεται με έμφαση η ιερότητα της κτίσης, αλλά και ο σεβασμός και η ευθύνη του ανθρώπου προς αυτήν. Στο παρόν συναξάρι περιλαμβάνονται βίοι αγίων ανδρών και γυναικών της Εκκλησίας μας, που έζησαν σε διάφορες εποχές και τόπους και οι οποίοι με την άγια ζωή και με τις προσευχές τους ευλόγησαν και ευλογούν, μεταμόρφωσαν και μεταμορφώνουν την κτίση και επιβεβαιώνουν ότι η αρμονική σχέση του ανθρώπου με το περιβάλλον είναι θέμα κατεξοχήν πνευματικό.

Πολλοί άνθρωποι, κυρίως νέοι και παιδιά, έρχονται στο μοναστήρι μας γεμάτοι αγωνία για το μέλλον του πλανήτη και με ερωτήματα και προβληματισμούς σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος. Η ευαισθησία και το μεγάλο ενδιαφέρον των παιδιών, αλλά και η συναίσθηση της ευθύνης μας για τη ζωή και το μέλλον τους, μας παρακίνησαν να ασχοληθούμε, και με αυτόν τον τρόπο, με το περιβάλλον και την προστασία του, μεταφέροντας το μήνυμα της ιερότητας της κτίσης μέσα από τα συναξάρια των Αγίων, που βιώνουν στην πληρότητά της την Ορθόδοξη παράδοση.

Ευχόμαστε η αγάπη και η έγνοια των Αγίων για την "καλή λίαν" δημιουργία του Θεού να γίνει για όλους παράδειγμα ζωής, πρόξενος χαράς για το σήμερα, ελπίδας για το μέλλον και οδηγός για την Βασιλεία των Ουρανών.

 

Η Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Χρυσοπηγής

Μοναχή Θεοξένη

Όλη η Κτίση υμνεί τον Θεό
Άγιοι Τρεις Παίδες και Προφήτης Δανιήλ
10
Για την αγάπη του Χριστού
Αγία Μεγαλομάρτυς Ειρήνη 
22
Ο Άγιος και το λιοντάρι
Άγιος Γεράσιμος ο Ιορδανίτης
31
Το λαμπρό αστέρι της Ουαλίας
Αγία Μελανγκέλ
36
Ένας Άγιος της Κρήτης
Άγιος Ιωάννης ο Ξένος
43
"Χριστός Ανέστη, χαρά μου!"
Άγιος Σεραφείμ του Σάρωφ
51
Ο δάσκαλος του Γένους
Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός
58
Μια καρδιά γεμάτη αγάπη
Άγιος Σιλουανός ο Αθωνίτης
67
Η φύση, το μυστικό Ευαγγέλιο
Γέροντας Πορφύριος Καυσοκαλυβίτης
73
Όποιος φυτεύει δέντρο, φυτεύει ελπίδα
Γέροντας Αμφιλόχιος της Πάτμου
86
Συμφιλίωση με την Κτίση
Γέροντας Παΐσιος Αγιορείτης
94
Γλωσσάρι 105
Login-iconLogin
active³ 5.4 · IPS κατασκευή E-shop · Όροι χρήσης