Χριστιανικός Ορθόδοξος Φιλανθρωπικός Σύλλογος Φίλων
Ιερού Ησυχαστηρίου Παντοκράτορος Μελισσοχωρίου ο Άγιος Γρηγόριος Ο Παλαμάς
Καλάθι αγορών : 0 | 0,00
Κατηγορίες

Η υγιής και η νόθος Πνευματικότης,

Κωδικός: KYPSELI-163Έχετε 0 προϊόντα στο καλάθι

Ποσότητα:

Αρχιμ. Αρσενίου Κατερέλου

Η υγιής και η νόθος Πνευματικότης


Άδετο

Σχήμα: 14Χ21
Σελίδες: 88Και πάλιν ομιλώντας ο Κύριος προς τους μαθητάς Του, μεταξύ των άλλων, τους επεσήμανε τον κίνδυνον της πλάνης. "...είπεν αυτοίς· βλέπετε μη τις υμάς πλανήση" (Ματθ. ΚΔ', 4).

Το ότι η επισήμανσις αυτή πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπ΄ όψιν από όλους, φαίνεται και από την πορεία των αιώνων.

Πόσοι και πόσοι εξέφυγαν της ορθής πορείας και δεν επρόσεξαν πώς εβάδισαν και ποιοι τους εχειραγωγούσαν.

Στα αρνητικά της εποχής μας οπωσδήποτε επισημαίνεται και η νόθος πνευματική κατάστασις, που ολοέν και περισσότερο βλέπομε να εισχωρή στον Ορθόδοξο Χριστιανικό κόσμο.

Και τούτο, διότι δεν υφίσταται η δέουσα προσοχή στις ευαγγελικές επιταγές και στις Πατερικές ερμηνείες και διδασκαλίες.

Όταν μάλιστα πρόσωπα, που λόγω θέσεως, θα έπρεπε να ορθοτομούν, αυτά μεταδίδουν ξένες και νοθευμένες διδασκαλίες στο Ποίμνιον, τότε ισχύει δυστυχώς και πάλιν ο λόγος του Κυρίου "...τυφλός δεν τυφλόν εάν οδηγή, αμφότεροι εις βόθυνον πεσούνται" (Ματθ. ΙΕ΄, 14).

Σε ορισμένες βέβαια περιπτώσεις, η νόθευσι της Ορθοδόξου διδασκαλίας και ζωής, εισέρχεται τόσο λεπτά και τόσο ύπουλα, "...ώστε πλανήσαι, ει δυνατόν, και τους εκλεκτούς" (Ματθ. ΚΔ', 24).

Στην συνέντευξι που εδώσαμε στον Ραδιοφωνικό Σταθμό "Ράδιο-Δρυινούπολι" της Ιεράς Μητροπόλεως "Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης" με θέμα: "Η Υγιής και η νόθος πνευματικότης", μέσω των ερωτήσεων που μας υπεβλήθησαν, προσπαθήσαμε να επισημάνωμε τα πνευματικά ωφέλη της Υγιούς Πνευματικότητος. Αυτή είναι ο δρόμος προς την κάθαρσι, τον εξαγιασμό και την θέωσι, που αποτελεί τον κατ' εξοχήν προορισμό του ανθρώπου.

Παραλλήλως όμως επισημάνθησαν και ορισμένα στοιχεία, τα οποία ως θανατηφόρα μικρόβια, υπούλως επιφέρουν κρυφές και φανερές πνευματικές ασθένειες, στο σώμα της Εκκλησίας.

Οι αναγνώστες του βιβλίου, μελετώντας το, θα επισημάνουν όλα αυτά, που πολύ συνοπτικά καταγράφουμε στην μικρή μας αυτή εισαγωγή, αλλά και που οι ίδιοι ασφαλώς και γνωρίζουν και ακούουν.

Είμεθα δε βέβαιοι πως αυτή η παράκλησίς μας προς αυτούς τους αναγνώστες, θα εισακουσθή ώστε να ευχηθούν υπέρ της αναξιότητός μας.

Τέλος δε, αισθανόμεθα την ανάγκη να χαράξωμεν και δύο λόγια ευχαριστίας και αδελφικής εν Χριστώ αγάπης, προς τον υπεύθυνον των εκδόσεων "Ορθόδοξος Κυψέλη" κ. Στυλιανόν Κεμεντζετζίδη, ο οποίος ευχαρίστως συμπεριέλαβε στις υγιαίνουσε πνευματικά εκδόσεις του την ταπεινή μας συνέντευξι.

Αρχιμ. Αρσένιος Κατερέλος

Login-iconLogin
active³ 5.5 · IPS κατασκευή E-shop · Όροι χρήσης