Χριστιανικός Ορθόδοξος Φιλανθρωπικός Σύλλογος Φίλων
Ιερού Ησυχαστηρίου Παντοκράτορος Μελισσοχωρίου ο Άγιος Γρηγόριος Ο Παλαμάς
Καλάθι αγορών : 0 | 0,00

Επιλογή Ψαλμών (τόμος Α'), π. Αθανασίου Μυτιληναίου

Κωδικός: KYPSELI-146


Έχετε 0 προϊόντα στο καλάθι
Ποσότητα:

π. Αθανασίου Μυτιληναίου

Επιλογή Ψαλμών
Τόμος Α'

Απομαγνητοφωνημένες ομιλίες του π. Αθανασίου Μυτιληναίου, πάνω στους Ψαλμούς του Δαβίδ.

Οι ομιλίες αυτές εκφωνήθηκαν στην σύναξη των ανδρών που γινόταν κάθε Δευτέρα βράδυ κατά την χειμερινή περίοδο των ετών 1977-1978 στον ιερό ναό του Αγίου Στυλιανού Λαρίσης, όπου για πολλά χρόνια εξομολογούσε ο Γέροντας.

 


Άδετο
Σχήμα: 14x21
Σελίδες: 264
ISBN: 978-960-9486-43-9
Με τη χάρη και την ευλογία του Αγίου Τριαδικού Θεού και με τις ευχές του μακαριστού Γέροντός μας π. Αθανασίου Μυτιληναίου τίθεται σε κυκλοφορία από τις εκδόσεις "ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΚΥΨΕΛΗ" ο πρώτος τόμος που περιέχει απομαγνητοφωνημένες ομιλίες του μακαριστού Γέροντός μας από το βιβλίο των Ψαλμών. Θα ακολουθήσουν, με τη βοήθεια του Θεού, ακόμη δύο τόμοι.

Οι ομιλίες αυτές εκφωνήθηκαν στην σύναξη των ανδρών που γινόταν κάθε Δευτέρα βράδυ κατά την χειμερινή περίοδο των ετών 1977-1978 στον ιερό ναό του Αγίου Στυλιανού Λαρίσης, όπου για πολλά χρόνια εξομολογούσε ο Γέροντας.

Όπως θα διαπιστώσει ο αναγνώστης, ο μακαριστός Γέροντας με την ανάλυση των κατ' επιλογήν Ψαλμών επιθυμεί να καλλιεργήσει στις ψυχές των ακροατών του την αγάπη και το ενδιαφέρον για την μελέτη του Ψαλτηρίου και να προβάλει την πλούσια θεματολογία των Ψαλμών, που εγγίζουν όλες τις πτυχές της πνευματικής και ηθικής ζωής του ανθρώπου. Ιδιαίτερα κάνει αναφορά σε Μεσσιανικούς Ψαλμούς, τονίζοντας έτσι την παμμέγιστη αξία του Βιβλίου.

Ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός συχνά έκανε αναφορά στους Ψαλμούς του Δαβίδ για να επιβεβαιώσει από τον προφητικό λόγο την θεανθρώπινη αποστολή Του στον κόσμο.

Είναι ανάγκη να πούμε εδώ ότι από την αρχαία πρωτοχριστιανική εποχή μέχρι σήμερα γίνεται πλούσια χρήση του Ψαλτηρίου στις ακολουθίες της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας. Μάλιστα πρέπει να τονίσουμε ιδιαίτερα ότι οι πρώτοι χριστιανοί έκαναν στη λατρεία συχνή χρήση των Ψαλμών που αναφέρονται στον Μεσσία. Επισημαίνουμε επίσης ότι μέσα στα βιβλία της Καινής Διαθήκης είναι ευρύτατη η χρήση των βιβλίων της Παλαιάς Διαθήκης· όμως κάνει εντύπωση ότι, απο τα διακόσια πενήντα περίπου χωρία που βρίσκονται στην Καινή Διαθήκη, τα μισά σχεδόν είναι παρμένα από το βιβλίο των Ψαλμών.

Ο Ιερός Χρυσόστομος, στην ομιλία του Περί μετανοίας και εις το ανάγνωσμα του Δαβίδ..., ερωτά:"Τίνος ένεκεν παρά πάσας τας Γραφάς, τας εν τη Παλαιά και τας εν τη Καινή Διαθήκη, την του Δαβίδ βίβλον ούτως αγαπώσι πάντες;". Και απαντά: "Δαβίδ μόνος την γην ουρανόν εργαζόμενος και τους ανθρώπους ισαγγέλους ποιών και τον ημέτερον βίον κατά πάντα διακοσμών και τοις πάσι τα πάντα γινόμενος και διά πάντων τον ημέτερον βίον αγγελικόν εργαζόμενος..." *

Η αδελφότητά μας εύχεται στους αναγνώστες των ομιλιών αυτών να συνεχίσουν την ορθόδοξη παράδοση της μελέτης του Ψαλτηρίου γενικά, και ειδικά της μελέτης των Μεσσιανικών Ψαλμών, οι οποίοι αποκαλύπτουν την διαχρονική ταυτότητα του Μεσσίου Ιησού Χριστού.

Σε όλους εκείνους που συνετέλεσαν στο να φτάσουν οι προφορικές αυτές ομιλίες του μακαριστού Γέροντός μας στην τελική μορφή και να εκδοθούν, η αδελφότητά μας εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες και εύχεται κάθε ευλογία από τον Άγιο Τριαδικό Θεό μας.

Η αδελφότητα της Ιεράς Μονής Κομνηνείού
Μάιος 2014

________________

* MPG 64. 11. 15-18, 13-11.

Αντί προλόγου 7-9
Ομιλία 1η - Ψαλμός 1ος   11-48
Ομιλία 2η - Ψαλμός 2ος 49-92
Ομιλία 3η - Ψαλμός 22ος 93-126
Ομιλία 4η - Ψαλμός 31ος 127-158
Ομιλία 5η - Ψαλμός 32ος 159-188
Ομιλία 6η - Ψαλμός 83ος 189-226
Ομιλία 7η - Ψαλμός 100ός  
227-261
Login-iconLogin
active³ 5.4 · IPS κατασκευή E-shop · Όροι χρήσης