Χριστιανικός Ορθόδοξος Φιλανθρωπικός Σύλλογος Φίλων
Ιερού Ησυχαστηρίου Παντοκράτορος Μελισσοχωρίου ο Άγιος Γρηγόριος Ο Παλαμάς
Καλάθι αγορών : 0 | 0,00

Κατηγορίες

Πνευματικές εμπειρίες Αγίου Ιωάννη Κροστάνδης

Κωδικός: KYPSELI-087


Εξαντλήθηκε

Πνευματικές εμπειρίες Αγίου Ιωάννη Κροστάνδης

Το παρόν ημερολόγιο του αγίου Ιωάννου της Κροστάνδης, ετών 1856-1858, περιέχει τις δικές του σημειώσεις προσωπικού χαρακτήρα ή όπως λέει ο ίδιος ‘τις πνευματικές εμπειρίες, παρατηρήσεις, σκέψεις και συμβουλές του ανθρώπου ο οποίος, με την βοήθεια του θεού, αρχίζει κατά τον Απόστολο να περπατά εν Πνεύματι και να γνωρίζει τον εαυτό του'. Περιγράφει τη ζωή του μέσα στην εκκλησία και την οδό του αγιασμού που ακολούθησε. Με ειλικρίνεια μιλάει ο άγιος Ιωάννης για το δικό του προσωπικό αγώνα κατά των παθών και την προσπάθεια για την τήρηση των εντολών του Κυρίου. Παρότι το ημερολόγιο ήταν προσωπικό, ο άγιος Ιωάννης θεωρούσε ότι από την ανάγνωσή του θα μπορούσαν να ωφεληθούν και άλλοι. Για αυτό σε μια σελίδα έγραψε: «Όσα καλά και σωστά υπάρχουν σε αυτό το βιβλίο τα θεωρώ όχι δικά μου αλλά του Θεού», και παρακαλούσε «να μην καταστρέψετε αυτό το βιβλίο μετά το θάνατό μου».

Ο αναγνώστης βλέπει μέσα στις σελίδες του ημερολογίου έναν όμοιο με μας άνθρωπο, ο οποίος με το συνεχή αγώνα κατά των παθών, αγώνα όχι «προς αίμα και σάρκα, αλλά.... προς τα πνευματικά της πονηρίας εν τοις επουρανίοις», αγώνα εναντίων του παλαιού ανθρώπου, τον οποίο πρέπει κάθε μέρα να σταυρώνουμε μαζί με τα πάθη και τις επιθυμίες του, κατόρθωσε και πέτυχε τον αγιασμό. Ίδιος με μας άνθρωπος, με ίδιες αδυναμίες και ελαττώματα, ο οποίος όμως διέφερε από μας στο ότι δεν τα προσπερνούσε αδιάφορα αλλά τα πολεμούσε με αίμα και ιδρώτα και τα νικούσε.

Ο κύριος καλεί όλους να έλθουν κοντά Του, διότι «πάντας ανθρώπους θέλει σωθήναι και εις επίγνωσιν ακηθείας ελθείν». Και οι Άγιοι του Θεού διαφέρουν από τους λοιπούς ανθρώπους στο ότι ανταποκρίνονται σε αυτό το κάλεσμα με φλογερό ζήλο και άσκηση. Ένας τέτοιος άνθρωπος, που έγινε σκεύος εκλεκτό του Κυρίου, είναι και ο άγιος Ιωάννης της Κρονστάνδης.

Το μεγαλύτερο μέρος των προσωπικών σημειώσεων του αγίου Ιωάννου (ημερολόγια των ετών 1856-1894) διαφυλάσσεται στο Κρατικό Αρχείο της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Πρόκειται για 26 μεγάλα τετράδια. Το πρώτο μέρος αυτών των σημειώσεων κυκλοφόρησε πρώτη φορά στη Ρωσία το έτος 2002 από τις εκδόσεις «Ότσι ωτόμ» («Πατρική οικία»).

Με χαρά παρουσιάζουμε στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό, στους ορθοδόξους χριστιανούς της Ελλάδος, το πολύτιμο αυτό βιβλίο προς δόξαν Θεού, τιμήν του Αγίου Του και πνευματική ωφέλεια όλων των εν Χριστώ αδελφών μας, καθώς και αποσπάσματα από το ημερολόγιο των τελευταίων μηνών της ζωής του Αγίου Ιωάννου, Μάρτιος -Νοέμβριος του 1908.

Άδετο, σχ.14Χ21, σελ.352
Login-iconLogin
active³ 5.5 · IPS κατασκευή E-shop · Όροι χρήσης